Днес инспектори на МААЕ ще проведат разследване на безопасността на

...
Днес инспектори на МААЕ ще проведат разследване на безопасността на
Коментари Харесай

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Днес инспектори на МААЕ ще проведат следствие на сигурността на нуклеарния реактор в АЕЦ " Запорожие " след следващите обстрели наоколо до централата. Според ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси гърмежите в следената от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са извънредно тревожни.

В отговор съветският оператор " Росенергоатом " съобщи, че няма да даде свободен достъп на инспекторите. " Ако желаят да инспектират цех, който няма нищо общо с нуклеарната сигурност, ще им бъде отхвърлен достъп ", съобщи Ренат Карчаа от " Росенергоатом " пред държавната осведомителна организация ТАСС.

Инспекторите ще бъдат позволени, само че строго в границите на своя мандат, са думите на Ренат Карчаа, съгласно който самите инспектори поясняват мандата си като " без ограничавания ".

Мисията на МААЕ ще бъде позволена единствено до оборудванията, които касаят нуклеарната сигурност.

" Но в случай че желаят да инспектират оборудване, което няма нищо общо с нуклеарната сигурност, ще им бъде отказано. Не тъй като крием нещо, а тъй като би трябвало да работим в границите на мандата си ", споделя той.
 МААЕ удостовери за гърмежи до АЕЦ Запорожие
МААЕ удостовери за гърмежи до АЕЦ Запорожие

Към момента няма данни за потърпевши

Освен това Карчаа акцентира, че за самите инспектори на МААЕ не е безвредно да ревизират площадките на АЕЦ , защото украинските въоръжени сили могат да открият огън във всеки един миг.

Според съветника на генералния шеф на " Росенергоатом " изказванията на организацията за това, че повредата в АЕЦ не е от решаващо значение за нуклеарната сигурност, са върхът на цинизма. " Те към този момент обявиха, че " сериозната инфраструктура не е била развалена ". А какво е некритична инфраструктура в атомна електроцентрала? Има да вземем за пример резервоари за турбинно масло, азотно-кислородна апаратура до нея и резервоари за водород. От техническа позиция това не е сериозна инфраструктура за атомната електроцентрала. Но украинските въоръжени сили интензивно ги обстрелват. Можете ли да си визиите какво щеше да се случи, в случай че се бяха запалили 240 тона нефт, в случай че бяха експлодирали още две уреди? Какъв би бил резултатът от подобен пожар? Ето за какво е върхът на цинизма да се приказва за безкритичност на вредите в атомна електроцентрала при артилерийски обстрел. Оттук и изводът: в нуклеарните електроцентрали въобще не би трябвало да се стреля ", отбелязва той.

Вчера МААЕ излезе с следващото предизвестие след интензивния обстрел наоколо на АЕЦ-а, който е окупиран от съветските сили от март месец 2022 година Това беше една от първите цели, които съветската войска взе на прицел още при започване на офанзивата си в Украйна. Инспекторите на Международната организация настояха за достъп до нуклеарното оборудване още през април, само че бяха позволени една през септември.

Руският президент Владимир Путин е добре осведомен с всички елементи на протичащото се в Запорожката атомна електроцентрала, разяснява генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси в изявление за телевизия CBS , излъчено през вчерашния ден. Гроси от диалога си с Путин е схванал, че съветският президент е доста добре осведомен освен със структурата на самата централа, само че и с достъпа до електрическа енергия, с външните енергийни източници и други " Това е оборудване, което той познава доста добре ", е заключението на шефа на МААЕ.

На въпрос за задачата през септември месец, която управлява персонално, Гроси увери, че е инспектирано всичко, което е трябвало, въпреки и да признава, че е имало области, в които са били лимитирани.

Гроси още веднъж посочи нуждата от основаване на зона за сигурност към АЕЦ-а , с цел да се предотврати опцията за нуклеарна злополука. " Докато не защитим тази централа, съществува възможност от нуклеарна злополука ", сподели той.

Според Гроси обстановката към АЕЦ " е невиждана в доста връзки, нестабилна и изисква незабавни дейности ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР