Днес германският Бундестаг се събира за първи път след парламентарните

...
Днес германският Бундестаг се събира за първи път след парламентарните
Коментари Харесай

Бундестагът се събира на първо заседание с очакван скандал

Днес немският Бундестаг се събира за първи път след парламентарните избори тъкмо преди месец. 19-ят парламент на Федералната република влиза в историята с редица новости: той е най-големият по състав парламент с 709 народни представители и шест парламентарни групи. Сред тях за първи път след края на Втората международна война е крайнодясна групировка - „ Алтернатива за Германия “ завоюва близо 13% от гласовете.

Никога до в този момент конституиращото заседание на Бундестага не е било предстоящо с толкоз огромно напрежение. Предварително е ясно, че претендентът на крайната десница Албрехт Глазер за поста на заместник-председател на Бундестага ще донесе първия парламентарен скандал. Останалите пет фракции са безапелационни, че няма да поддържат кандидатурата му, само че наблюдаващите се притесняват, че протестът ще ускори поддръжката за „ Алтернатива за Германия “ измежду германците, поставяйки партията в ролята на жертва.

Очакванията са, че дългогодишният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще бъде определен за ръководител на Бундестага. Така той ще бъде официално вторият по сан във Федералната република след президента Франк-Валтер Щайнмайер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР