Днес е вторият ден на референдумите в окупираните украински територии.

...
Днес е вторият ден на референдумите в окупираните украински територии.
Коментари Харесай

Втори ден референдуми: Забрана за напускане на окупираните територии и заплахи с уволнение - Свят

Днес е вторият ден на референдумите в окупираните украински територии. На локалното население е неразрешено да напуща местонахождението си до привършване на четиридневното гласоподаване, оповестява Ройтерс, цитирайки украински чиновници. Те свидетелстват, че въоръжени групи са влизали в домовете да " приканват " за гласоподаване, имало е и закани с уволняване от работа при отвод.

Провинциите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие на изток и югоизток, съставляват към 15% от територията на Украйна, гласуването в тях, съгласно авансово оповестеният проект на Русия, би трябвало да протече от петък до вторник.

„ Днес най-хубавото нещо за хората от Херсон би било да не отварят вратите си “, коментира Юрий Соболевски, смененият първи заместник-председател на съвета на област Херсон.

Сергей Гайдай, губернатор на Луганск, заяви, че в град Старобилск на популацията е неразрешено да напуща и хората са били принудени да излязат от домовете си, с цел да гласоподават.

В град Биловодск шеф на компания е заявил на чиновниците си, че гласуването е наложително и всеки, който откаже да взе участие, ще бъде уволнен и имената му ще бъдат дадени на службите за сигурност, написа Ройтерс. От организацията прецизират, че за момента не могат да проверят известията за насила.

По данни на ТАСС в Донецка област изборната интензивност в петък е била 23,6%. Над 20,5% от гласоподавателите с право на глас в Запорожка област и 15% от тези в Херсонска област са дали своят вот през вчерашния ден, заяви съветската осведомителна организация Интерфакс, базирайки се на локални чиновници от изборните секции.

„ Според нас тази интензивност е задоволителна за първия ден от гласуването “, коментира ръководителят на назначената от Русия изборна комисия в Херсон Марина Захарова, представена от ТАСС.

Избирателни секции са основани и в Москва за жителите на тези райони, които в този момент живеят в Русия. Привърженици на Кремъл се събраха на митинги в Москва и Санкт Петербург в поддръжка на референдумите и " специфичната интервенция ", оповестява Ройтерс.

Гласуването за присъединение към Русия беше организирано набързо, откакто Украйна си върна огромни елементи от североизтока в контранастъпление по-рано този месец.

Междувременно украинските войски не престават настъплението си в около реките Северски Донец в Донбас и Ингулец в Херсонска област, макар опитите на съветската войска да ги спре като взриви шлюзовете по горните течения на тези реки.

Това се установи в днешната сводка на английското военно разузнаване, публикувана от министерството на защитата в Лондон, съобщи Ройтерс.

Бентът край селището Печенеги в Харковска област е бил ударен с балистични ракети или друго сходно оръжие на 21 и 22 септември. Язовир край Кривой Рог в Централна Украйна е бил развален седмица по-рано.

Целта е била да се провокира пълноводие на реките при бродовете и мостовете, употребявани от украинските войски. Но и в двата случая ударите са били нанесени релативно надалеч от регионите на дейни бойни дейности и надали са провокирали съществени усложнения за украинските интервенции, настояват английските военни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР