Днес е Възкресение Христово - Великден, - най-големият празник за

...
Днес е Възкресение Христово - Великден, - най-големият празник за
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

Днес е Възкресение Христово - Великден, - най-големият празник за всички християни, именуван празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр.

Великден е измежду по този начин наречените преносими празници и се дефинира според от първото пролетно пълнолуние. Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той стартира седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите премеждия и на гибелта му на кръста.

През това време християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по подобен метод да се подготвят за достойното посрещане на християнския празник. Според националната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата.

И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което дефинира колоритността на българския Великден. Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с разнообразни шарки, изваяни от тесто, като множеството изображения имат алегорично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, с цел да се засвидетелства любов и уважение. На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и радостно. И е израз на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата им, че тя ще ги възнагради обилно за труда им през идващото лято, на вярата в успеха на положителното над злото.

Имен ден на Великден честват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Честито Възкресение Христово и от екипа на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР