Джордж Фридман, Geopolitical FuturesИзминаха две години, откакто Русия нахлу в

...
Джордж Фридман, Geopolitical FuturesИзминаха две години, откакто Русия нахлу в
Коментари Харесай

Европа е изправена пред стратегически избор

Джордж Фридман, Geopolitical Futures

Изминаха две години, откогато Русия нахлу в Украйна, тъй че е време да изложа стратегическата обстановка, както я виждам. През февруари 2022 година твърдях, че Русия нахлу в Украйна основно с цел да ускори стратегическата си дълбочина. Войните против Русия, преследвани от Наполеон и Хитлер, бяха осуетени от огромните дистанции, на които нашествениците трябваше да изминат, с цел да стигнат до Москва - и с значително съветска кръв. Това разстояние изтощи нападателите и ги пречупи, до момента в който стигнат до сърцето на Русия. Събитията от 2022 година за мен не бяха по-различни: войната имаше за цел да сложи повече километри сред Москва и Запада, изключително с НАТО. Подозрителността на Русия се дължи на Майдана в Украйна през 2014 година, който смъкна проруския водач и откри прозападно държавно управление и поради което Москва счита, че Вашингтон е виновен за това.

Според мен желанията на Америка не бяха да стартира вероятно навлизане в Русия, въпреки че тя има прочут интерес да ограничи съветското въздействие. Руското разузнаване е умело и е малко евентуално Кремъл да е получил сведения за американските проекти за инвазия преди войната в Украйна. Но в държавната политика желанията са просто крякане на патици. Намеренията могат да се трансформират за минути. Какво Русия обърна по-голямо внимание на опциите. Каквито и да бяха желанията им, Съединени американски щати и НАТО не бяха в положение да нахлуят в Русия. И въпреки всичко Русия се притесняваше, че желанията им могат да се трансформират, както и техните опциите. Войната би трябвало да стартира, когато врагът няма желание да се бие и разполага с стеснен капацитет.

Това пресмятане накара Русия да нахлуе в Украйна и по този метод да се снабди с голям буфер против вероятно американско навлизане, в случай че Съединени американски щати трансформират позицията си. Нападението против Украйна се оказа несполучливо. Москва имаше за цел бързо да прегази украинските сили, преди Съединени американски щати или НАТО да се включат в борбата. Вместо това, Русия претърпя забележителен брой жертви, опит за прелом от страна на частна военна група, обилни стопански загуби и справяне със личните си демографски проблеми.

Русия също по този начин не съумява да стартира войната с детайла на изненадата. Без подозрение Москва смяташе, че опасността от съветско навлизане ще провокира боязън и вълнения в Украйна. Тази пропагандна акция продължи месеци наред и убеди Съединени американски щати, че Русия ще нападне. Това накара Вашингтон да предприеме

незабавно въоръжаване и взаимно обмисляне с Киев

Императивът на Съединени американски щати беше да няма съветски офанзива, която да докара до рухването на Украйна и по този метод да приближи Русия до границата на НАТО. Американците не бяха наясно какво би се случило, в случай че Русия окупира Украйна, а евентуално и руснаците не бяха, само че и тук решенията трябваше да се вземат по-скоро съгласно опциите, в сравнение с съгласно желанията.

Сигналът, че Русия ще нахлуе, означаваше, че тя не може да разбие Украйна с един решителен удар. По този метод военните трябваше да трансформират проектите си, да реорганизират силите си и да разработят логистична система, която да може да поддържа продължителна сухопътна атака. През това време измежду съветските сили, като групата " Вагнер " и съветския общоприет щаб, избухна борба, която приключи с гореспоменатия прелом. Освен това, подсказвайки авансово за нашествието, Русия даде на Украйна време да създаде гъвкава отбранителна тактика, а на Съединени американски щати даде време да обезпечат съвременни оръжейни системи.

Последните две години костваха доста на руснаците, а на украинците - още повече. Русия не се бори или провежда добре, само че се оправи задоволително добре, с цел да докара спора до миг, в който американският ангажимент към Украйна е изложен на риск, а дружно с него и тактиката, която накара Русия да изпадне в този вид война, който
не очакваше. Това стратегическо оттегляне е точката, до която Русия трябваше да стигне - и сега наподобява е достигнала.

Ако Русия завладее цяла Украйна, въпросът, който е основополагащ за войната, е

какъв ще бъде идващият ход на Москва

Путин даде ясно да се разбере, че съгласно него Украйна е част от Русия, както и други народи в района. Намеренията са без значение, само че в случай че Русия окупира Украйна и по-късно се стреми да отблъсне НАТО, желанията могат да бъдат съчетани с благоприятни условия.

Съединени американски щати евентуално ще изпратят още оръжия, само че Русия е навлязла прекомерно надълбоко в Украйна, може да бъде спряна единствено с внушителна мощ. Съединени американски щати водиха Втората международна война и Студената война, с цел да предотвратят Европа да бъде превзета и следена от една суперсила. Ресурсите на Европа съставляват евентуална опасност. Президентът Удроу Уилсън видя това. Франклин Рузвелт също, както и другите президенти, които управляваха по време на Студената война. Блокирането на Германия и Русия от дълго време е измежду главните правила на външната политика на Съединени американски щати.

Войната в Украйна е продължение на една поредна външна политика на Съединени американски щати, която датира от началото на предишния век. Но това, което се случва в Украйна, ще повлияе на протичащото се в останалата част на Европа. Двете международни войни костваха повече, в сравнение с можеха да коства, в случай че Съединени американски щати бяха работили по-рано. Въпросът в този момент е дали Съединени американски щати ще се изправят против Русия, която преследва свои лични ползи, както всички народи, по-рано или по-късно. Отговорът на този въпрос наложително включва Европа. Истината е, че сигурността на Европа е сложена пред сериозен риск и Европейски Съюз би трябвало да обезпечи по-голямата част от финансирането и поддръжката за Украйна./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР