Огромна геомагнитна буря връхлита Земята. Явлението предизвика смущения в работата

...
Огромна геомагнитна буря връхлита Земята. Явлението предизвика смущения в работата
Коментари Харесай

Днес и утре ни удря най-силната магнитна буря от 20 г. насам

Огромна геомагнитна стихия връхлита Земята. Явлението провокира разстройства в работата на спътниците и електрическите мрежи, както и зашеметяващи полярни сияния, съобщи АФРП.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса (КМ) - огромни изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето - дойде в ранния следобяд източно американско време, заяви Центърът за прогнозиране на галактическото време към Националната океанска и атмосферна администрация (ЦПКВ).

Очаква се мощните геомагнитни стихии да продължат през идващите дни, защото Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до нараснала интензивност.

„ Уведомихме всички оператори на инфраструктурата, с които координираме дейностите си, като да вземем за пример сателитните оператори, хората, които се занимават с връзки и, несъмнено, електропреносната мрежа тук, в Северна Америка “, сподели синоптикът Шон Дал.

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати съобщи, че не чака обилни въздействия върху националната система за въздушно пространство заради евентуалната геомагнитна стихия.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и доближават Земята за към осем минути, КМ се движат с релативно по-спокойна скорост, като съгласно публични данни междинната стойност сега е 800 километра в секунда.

В един миг е имало до седем КМ в пренос, произхождащи от клъстер слънчеви петна, който е 16 пъти по-широк от нашата планета, само че не е изцяло ясно по какъв начин са се слели по пътя си.

Последната геомагнитна стихия от равнище G5, класифицирана като “екстремна ”, се случи в края на октомври 2003 година Тогава бяха наранени повече от половината от всички галактически апарати в орбита към Земята и от време на време прекъсваха сателитните телевизионни и радиоуслуги, напомнят от НОАА.

Бурята принуди астронавтите на борда на Международната галактическа станция да се скрият (нещо, което се е случвало единствено два пъти в историята на мисията) и повреди неоправимо японски спътник. Освен това тя провокира проблеми с връзките при полетите сред Северна Америка и Азия, които прелитат над Северния полюс, и аргументи петдневно спиране на връзките на откривателите, работещи на Антарктида.

Магнитните стихии могат да създадат по-сложен живота на някои хора, изключително на тези със здравословни проблеми. Метеочувствителните хора се оплакват от главоболие, мигрена, сърцетуптене, внезапни промени в кръвното налягане, бодърствуване, световъртеж, отмалялост, меланхолия и нервност, тревога, заплеснатост и слаба продуктивност.
Какво да вършим?

Избягвайте тежката работа и напрежението. Намалете стоенето пред тв приемника, компютъра и телефона, изключително преди лягане.
Не бързайте. Правете спокойни разходки.
Ако имате хипертония, би трябвало да пиете повече вода и да намалите солта.
Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните питиета и тютюнопушенето.
Пийте билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериана, мащерка, шипка.
Намалете пиенето на мощни чайове и кафета.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР