“Джеймс Уеб е в състояние да проведе подробни анализи на

...
“Джеймс Уеб е в състояние да проведе подробни анализи на
Коментари Харесай

Американският космически телескоп Тес откри две нови извънслънчеви планети

“Джеймс Уеб ” е в положение да организира подробни разбори на атмосферите на извънслънчевите планети и по този начин да откри дали в тях има вода, въглероден диоксид и други съставки – в това число такива, които могат да са показателни за съществуването на живот.

В случая обаче учените допускат, че новооткритите планети са необитаеми. Те обикалят към звездата HD 260655, която е от вида алено джудже. Първата планета, HD 260655 b, е 1.2 пъти по-голяма от Земята, а втората, HD 260655 c – 1.5 пъти. Проблемът е, че и двете са доста покрай звездата си – HD 260655 b прави една цялостна обиколка към нея за 2.7 земни дни – толкоз продължава локалната година. А HD 260655 c обикаля за 5.7 дни. Счита се, че температурата на HD 260655 b е към 435oC, а на HD 260655 c – 284oC. 

Но точно късият орбитален интервал е този, който подсигурява чести пасажи на планетите пред диска на звездата им и заради това биха били относително лесни за проучване. Също по този начин, въпреки и да са евентуално необитаеми, учените са мощно заинтригувани от характерностите на атмосферите им. Никой не знае от какъв вид са атмосферите на планети, които са толкоз покрай звездите си. 

Предполага се, че атмосферният състав е обвързван с химичния състав на планетарната повърхнина. Благодарение на измерването на размера и масата на планетите, учените са съумели да изчислят тяхната компактност. HD 260655 b има компактност, която съвършено съответствува с тази на Земята. Но HD 260655 c е по-различна – нейната компактност загатва, че тя е бедна на желязо и е богата на силикатни минерали.

“Тези планети не са цели, на които ще търсим живот ”, пишат създателите на научната публикация, която бе призната за издание в списанието Astronomy & Astrophysics. “Системата HD 260655 съставлява неповторима опция за сравнителни планетологични изследвания на скалистите светове ”. В подобен случай те могат да бъдат подложени на следващи спектроскопски проучвания от “Джеймс Уеб ”. “Тези следващи наблюдения ще ни оказват помощ да си подобрим познанията за образуването и еволюцията на системите им ”.

Към сегашния миг учените считат, че към 40% от алените джуджета, към които се числи и звездата HD 260655, имат земеподобни планети, изискванията на които са подобаващи за живот. Проблемът е, че алените джуджета неведнъж изригват и заради това е допустимо така наречен “обитаемите зони ” (т.е. зоните към звездите, които разрешават съществуването на вода в течно агрегатно състояние) да са стерилни. Но това е единствено съмнение – към момента знаем прекомерно малко за другите звезди и техните планети.

Така че новооткритите две планети, въпреки и да са прекомерно горещи, ще ни оказват помощ да разберем по-добре планетарните системи на алените джуджета. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР