Тези заоблени скали, намерени на Марс от марсохода “Пърсъвиърънс, може

...
Тези заоблени скали, намерени на Марс от марсохода “Пърсъвиърънс, може
Коментари Харесай

Ако открием живот на Марс, ще го разпознаем ли?

Тези заоблени скали, открити на Марс от марсохода “Пърсъвиърънс ”, може да имат както биологичен, по този начин и небиологичен генезис. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Марсоходът на НАСА “Пърсъвиърънс ” откри кръгли обединения на Марс, които наподобяват такива на Земята, формирани под въздействието на микроорганизми. Но дали това е дълго чаканото доказателство, че на Червената планета е имало живот?

Най-доброто място, където може да търсим следи от отминал живот на Марс, е измежду останките на пресъхналите водни басейни. “Пърсъвиърънс ” бе изпратен в кратера Йезеро неслучайно – този кратер съставлява пресъхнало езеро, в което се е вливала река. Марсоходът понастоящем учи делтата на реката. Именно там той се натъкна на гореспоменатите кръгли структури. Подобни структури се срещат в някои езера на Земята и са с биологичен генезис.

Но дали същото е правилно и за Червената планета? Това е тематиката на октомврийския епизод на Mars Guy в Youtube, както и на публикация, оповестена от авторитетния галактически публицист Ленърд Дейвид.

За тази цел Дейвид се свърза с учения Кен Фарли, който е професор по геохимия в Калифорнийския софтуерен институт и сегашен началник на научния екип на “Пърсъвиърънс ”. Фарли удостовери, че откритите от “Пърсъвиърънс ” скали имат “внушителна и особена концентрично-куполовидна морфология ”.

Изследователят обаче акцентира, че с изключение на хипотезата за биологичен генезис (напр. строматолити – структури, които се образуват под въздействитето на микроводорасли), екипът на роботизираната задача е разискал и хипотезата, че тези структури съставляват сфероидни формирания в резултат на метеорологичните въздействия. Фарли подсети, че както на Земята, по този начин и на Марс, метеорологичните феномени могат да извайват сферични форми – както от седиментни, по този начин и от вулканични скали.

“Макар че към момента интерпретираме данните, втората догадка е по-малко изключителна и заради тази причина е понастоящем желана ”, удостоверява ученият.

Но в случай че структурите в действителност имат небиологичен генезис, това значи, че абиотичните процеси имитират такива феномени, които припомнят за живи организми. Така на дневен ред излиза въпросът: в случай че открием следи от живот на Марс, въобще ще го разпознаем ли?

“Може би ”, счита Фарли – само че ни осведоми, че употребявайки земните аналози, бихме могли да потвърдим или отхвърлим единствено част от догатките чрез инструментите на “Пърсъвиърънс ”. За страдание някои процеси са прекомерно фини, с цел да бъдат разгадани от задачата.

Това е сериозна мотивация НАСА да предприеме идната стъпка в проучването на Марс – да достави на Земята проби от планетата. Тези проби биха могли да се изследват доста по-подробно в наземни лаборатории. Например някои от лабораториите са оборудвани с научни принадлежности за разкриване на органични субстанции (структурните блокчета на живота), които са 10 000 пъти по-чувствителни от бордовите принадлежности на “Пърсъвиърънс ”.

Едно нещо е несъмнено – единствено снимковият материал не е задоволителен. Дори да забележим на фотосите от Марс дадени обединения, които ни припомнят на такива, получени под въздействието на живи организми, това единствено по себе си не е доказателство за живот. Природата несъмнено е добър подражател.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР