Дизелите бяха нарочени през последните години за едва ли не най-важните

...
Дизелите бяха нарочени през последните
години за едва ли не най-важните
Коментари Харесай

Заблуди и истини за дизелите

Дизелите бяха нарочени през последните години за надали не най-важните врагове на природата и индивида. И много бързо бяха забравени от някои позитивните им качества - пригодноста за всекидневна употреба и пътувания на дълги разстояния, по-високата им изгодност, по-голямата им продължителност и некапризност в приложимост.

Независимо от офанзивите, инспирирани най-вече от американски икономически интереси, настъпени съществено от по-добрата европейска автомобилна техника, дизелите си остават все така популярни, а водещите европейски автопроизводители поставят сериозни усилия те да останат на пазара, отговаряйки на най-новите условия за чистота на отработилите газове. Така че новината за смърта на дизела, поне засега, е много пресилена...

Ето и главните легенди и заблуди по отношение на “децата ” на инженер Рудолф Дизел:

Не доставят наслаждение при каране
Днес това напълно не е по този начин – бензиновите мотори, заради същината на дизайна си работят при надалеч по-високи обороти и предлагат задоволителен въртящ миг само при тях. При дизелите той е разполагаем още от ниските и междинни обороти, при които преминава по-голямата част от живота на автомобила. Именно при ускоренията в такива условия дизелът предлага по-добри възможности от бензиновите коли.

Трябва да се карат всекидневно
Tова е една от най-разпространените заблуди за дизелите. Дизеловата технология измина сериозен и дълъг път през последните две десетилетия и днес дизеловите коли съ много по- ”отворени ” към потребителите – могат да бъдат държани паркирани с дни без проблеми. Това предписание важеше преди години, само че това не е по този начин към този момент.

Дизелът щади повече джоба
Tова през днешния ден напълно не е по този начин, макар че в него има логичност. Днес тя е обърната на обратно от нефтените компании, които продават дизела на цени равни и по-високи от бензина. Едва ли имат сериозно основание за това, откакто в процеса на ректификация на нефта за приемане на дизеловото гориво има доста по-нисък разход на сила на единица, отколкото при бензина. Това, обаче към момента се компенсира съществено от по-високата икономичност на дизеловите коли.

Дизеловите коли са по-икономични
Tова е потвърдено с годините. Едва с въвеждането на новите хибридни технологии икономичноста на бензиновите автомобили стартира да се изравнява с тази на дизелите.

Дизелите се показват по-добре на дълъг път
Tова още веднъж към този момент не е по този начин – модерните дизели се показват също по този начин добре и в условията на градско придвижване. Разполагането на задоволително въртящ момент в зоната на ниските обороти прави градското каране вид “броня в ризница ” по-лесно и удобно.

Високите планински пътища са проблем
И това е остаряла илюзия – че бензиновите автомобили се показват по-добре при каране на по-висока надморска височина. Там, несъмнено, въздухът е по-разреден и изисква по-богато засищане на сместа с гориво. Но с всеобщото потребление на турбодизелите, този проблем отпада тотално.

Дизеловите автоматици не са положителни
До преди десетина и повече години основно продаваните дизелови автомобили бяха единствено с механични предавателни кутии. Днес нещата са много изменени с въвеждането на роботизираните механични предавателни кутии. Те са с малко по-скъпи от стандартните “ръчки ”, запазват тяхната структура, само че отпада нуждата от съединител, което си е сериозно облекчение.

Дизеловите коли са бавни и мудни
С въвеждането на технологията common rail /обща връзка/, дизеловите коли не са към този момент такива. Днес даже масовите дизелови коли на Ford, VW, Hyundai и други, лесно се изправят на пътя и побеждават дори в пъргавост бензиновите модели от същата ценова категория. При една и съща мощност на моторите, дизеловите варианти предлагат към 80% по-висок въртящ момент, което безспорно ги прави по-пъргави при тъй наречените “светофарни ” стартове.

Дизеловите коли замърсяват повече
Днес това напълно не е по този начин. По принцип изхвърлянията на въглеродни окиси при тях са по-ниски, а последните разработки на автопроизводителите сочат, че и обвиненията по посока на азотните окиси вече не важат. Съвременните дизелови автомобили, според най-новите изследвания, съвсем не отделят азотни окиси. BMW 520d, да вземем за пример, в този момент отделя едвам 1 мг/км при позволен предел от 168 мг/км. Това става ясно от проучвания извършени от най-големия авто клуб в Европа - немския ADAC при пътни проби вид RDE (реални изхвърляния при движение) на ред дизелови модели.

Ето и резултатите от теста на ADAC /RDE NOx (мг/км): Audi A8 50 TDI - 15, BMW 520d Steptronic - 5, BMW 520d комби - 1, BMW X2 xDrive 20d - 23, Citroen Berlingo BlueHDI 130 - 7, Honda Civic 1.6 i-DTEC - 10, Kia Ceed 1.6 CRDi - 22, Mercedes—Benz А 180 d - 40, Mercedes—Benz C 220 d - 0, Opel Astra 1.6 d - 1, Peugeot 308 SW BlueHDi 180 - 30, Volvo XC60 D5 AWD - 56 и VW Golf 1.6 TDI SCR – 14.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР