Франция изпрати допълнителни подразделения на полицията за справяне с безредиците

...
Франция изпрати допълнителни подразделения на полицията за справяне с безредиците
Коментари Харесай

Франция праща още полицаи заради безредиците в Нова Каледония

Франция изпрати спомагателни подразделения на полицията за справяне с безредиците на тихоокеанския остров Нова Каледония, само че остави отворена вратата за договаряне на съглашение с двете съществени политически групировки в отвъдморската територия, тези на последователите и съперниците на независимостта на Нова Каледония.

Снощи участници в вълнения опожариха коли и десетки търговски обекти, влязоха в конфликти с органите на реда и издигнаха барикади в символ на митинг против желанията да се даде право на повече хора от френски генезис да вземат участие в изборите в отвъдморското притежание на Франция. Противниците на тази мярка са представители на локалното радикално население, канаките.

За през днешния ден беше планувано Националното заседание в Париж да се произнесе по препоръчаните промени, които ще разрешат на френски поданици, живели най-малко 10 години в Нова Каледония, да могат да гласоподават на избори за органите на районно самоуправление на острова - ход, който съгласно водачите на локалната общественост ще понижи електоралната тежест на канакското население, а според управляващите е нужен за обезпечаването на либерален темперамент на изборите и равно политическо посланичество за всички.

" Улиците пламнаха, имаше вълнения, беше много ужасно ", сподели пред новозеландската телевизия Майк Лайтфут, екскурзиант от Нова Зеландия.

Въпреки прелюдия полицейски час безредиците продължиха и във вечерните часове на днешния ден на острова, който е далечен на 20 000 км от френската метрополия.

Островната столица Нумеа беше покрита от гъст пушек от пожарите, уточни медията и добави, че е бил запален локален състезателен обект. Съобщава се и за протест в един от пандизите.

Нова Каледония е една от петте отвъдморски територии на Франция. Островът е на трета място в света по рандеман на никел и заема централно място в тактиката на френския президент Еманюел Макрон за повишение на въздействието на Париж в Тихоокеанския район.

Премиерът Габриел Атал съобщи, че гласуването в Националното заседание би трябвало да се състои, както е планувано, само че удостовери, че Макрон не бърза да насрочва изключително взаимно съвещание на двете камари на френския парламент по въпроса.

Свикването му се изисква по закон при одобряването на сходни промени в устройството на отвъдморските територии.

Вместо това той е решил да предложения в Париж представители на локалното население - както от лагера на последователите, по този начин и от този на съперниците на независимостта на Нова Каледония - за диалози за бъдещия статут на отвъдморската територия предвид на тлеещото от десетилетия напрежение към ролята на Франция в ръководството на острова.

" Можем да намерим решение само и единствено посредством договаряния ", сподели Атал пред депутатите в Париж.
" Искаме единствено да реализираме изцяло политическо съглашение с тези, които са за и срещу независимостта. "

Той обаче не разкри детайлности по какъв начин вижда параметрите на сходна сделка.

На протест в Париж последователи на независимостта на Нова Каледония споделиха, че законопроектът би трябвало да бъде отдръпнат.

" Ако през днешния ден има принуждение в Нова Каледония, то е в отговор на насилието, на което сме подложени, откогато сме колонизирани ", сподели Даниел Уеа, 43-годишен юношески водач от канакската общественост. По думите му в случай че измененията бъдат признати, канаките ще се трансфорат в маргинализирана група от популацията на личния си остров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР