Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са основните акционери

...
Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са основните акционери
Коментари Харесай

"Алтерко" предоговори условията за подажба на телеком бизнеса си на LINK Mobility

Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са главните акционери в " Алтерко ", като общо държат 77% от акциите

© Юлия Лазарова Българската IT група " Алтерко " подписа ново съглашение за продажба на присъединяване си в сдруженията от телекомуникационния си бизнес с норвежката LINK Mobility. Сделката беше контрактувана още при започване на предходната година, само че по-късно беше замразена поради смяна в собствеността на купувача. Според управлението на компанията новите условия са по-добри от първичните, защото по-голяма част от цената ще бъде платена при завършване на продажбата. Дотогава остава да бъдат изпълнени няколко процедурни условия.

Ценови предел

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съветът на шефовете е сключил съглашение, съгласно което " Алтерко " ще трансферира на LINK Mobility 100% от присъединяване си (пряко и непряко) в няколко дъщерни сдружения. Става дума за българските " Теравойс ", " Тера комюникейшънс " и " Алтерпей ", румънската Teracomm Ro и македонската Tera Communications, които компанията напълно управлява.

Подновеното решение за договорката и главните й параметри бяха утвърдени на общо заседание на акционерите в края на предходната година. Според контракта общата индикативна цена е 7.9 млн. евро или 15.4 млн. лева Прагът беше избран съгласно най-ниската съвкупна обективна пазарна цена по оценка от 25 юни 2018 година и е по-нисък от в началото оповестените 8.8 млн. евро през февруари предходната година, когато за база се използваха данните от 2017 година Крайната цена ще се пресметна по метода cash free/debt free и ще се поправя с коефициент на чистия оборотен капитал на всяко от придобиваните сдружения за последната година преди приключването на продажбата, само че не по-малко от 4% от брутния консолидиран доход, споделиха от " Алтерко ".

Промяна на изискванията

От общата сума 60% ще бъдат платени при привършване на продажбата, а 20% ще бъдат преведени две години по-късно, като сумата няма да се олихвява. Последните 20% ще бъдат платени посредством прекачване на права за закупуване на винкулирани акции от капитала на Victory Partners VIII Norwasy Holdings - едноличният притежател на LINK Mobility, по цена от 225 норвежки крони.

Според първия контракт от февруари 2018 година заплащането трябваше да стане на три равни елементи, т.е. при завършването " Алтерко " щеше да получи 33.3% от цената. За втората част от сумата беше очакван по-дълъг период - три години, само че също и начисляване на годишна рента от 4.75%, платима на тримесечие. Последната, трета част трябваше да бъде платена в акции на LINK Mobility по цена на борсата в Осло, само че след продажбата на норвежката компания тя беше свалена от обществена търговия.

От " Алтерко " прецизираха, че постигнатите нови договорености са разследване от финансовите резултати на продаваните компании за 2018 година, както и на обстоятелството, че договарянията са лишили повече от 12 месеца. Междувременно LINK Mobility беше добита от Vicotry Partners VIII Norway Holdings, а " Алтерко " стартира преструктуриране на дъщерните сдружения. " В тази връзка съветът на шефовете на " Алтерко " реши изискванията като по-добри по отношение на в началото контрактуваното поради по-големия % парично заплащане и по-краткия период на отсрочено заплащане на доста по-малка част от цената ", споделиха от компанията.

Бизнесът

Петте продавани компании работят в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и известия (изпращане на уведомителни съобщения). Сред клиентите им са мобилни оператори, банки, общини и търговци. Публикуваните неотдавна доклади за предходната година демонстрират, че " Алтерко " като цяло усъвършенства резултатите си, само че приходите на българските дъщерни сдружения спадат, а едно от тях ( " Теравойс " ) излиза на загуба (виж таблицата). Основните акционери в " Алтерко " са Светлин Тодоров и Димитър Димитров, които държат по 38.51% от акциите. По-голям дял (7.47%) има и Виктор Атанасов, а останалите акции са разпределени измежду други физически и юридически лица.

С приключването на договорката " Алтерко " ще се раздели с телекомуникационния си бизнес в Европа и ще насочи ресурсите си напълно в развиването на IoT бизнеса (Internet of things), споделиха от компанията. Едно от главните сдружения в групата е " Алтерко роботикс ", което създава смарт устройства като часовника за деца MyKi, артикули и решения в региона на IoT, измежду които най-популярните са системата за автоматизация и ръководство на дома SHE, умните крушки и уреди Shelly и други

За норвежката компания това ще е втората българска договорка, откакто през есента на 2017 година закупи " Войском " (сега " ЛИНК Мобилити " ) за 3.8 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР