Деветият европейски форум за социално предприемачество се провежда от 29

...
Деветият европейски форум за социално предприемачество се провежда от 29
Коментари Харесай

Къде и как се реализират хората с увреждания у нас - успешните примери

Деветият европейски конгрес за обществено предприемачество се организира от 29 септември до 4 октомври 2021 година, в Международен Панаир - Пловдив, палата 11.

Всички мероприятия се организират хибридно (на живо и посредством онлайн платформи), в влиятелни зали с проведено снимане и онлайн предаване.

Социалната стопанска система в действителност е икономическа активност, учредена на устрема към благополучие и благоденствие за доста хора, а не толкоз адресирана към облага. Дейност, която съставлява самобитна опция на стопански напредък, учреден само на употреба на естествени запаси.

Темата разяснява в " Нашият ден " госпожа Зорница Русинова, ръководител на икономическия и обществен съвет.

" Социалното предприемачество е идея, зад която се обединихме много заинтригувани страни. Освен множеството обществени предприятия - организации на хора с увреждания или такива, които наемат хора с увреждания - тематика, която беше в полезрението на Икономическия и обществен съвет години наред. 2018-2019 година, се стигна и до приемане на законодателството в нашата страна.

Важните тематики от тук нататък за обществената стопанска система и предприемачество са - какво е належащо да се направи. Без подозрение това са стопански субекти, които също са потърпевши от Covid рецесията. Може би те са доста по-пострадали от останалите предприятия.

Защото част от работещите в тези предприятия са хора, които бяха изложени чисто здравословно и са в най-рисковите групи. Но и в множеството случаи това са дребни предприятия, които доста мъчно се конкурират с останалите. При тях самото произвеждане на артикули изисква доста повече запаси. Трудно се намира личен състав.

Ключови са уговорките, които би трябвало да се поемат от страна на държавното управление и поддръжката, която могат да получат.

В очакване сме Европейска комисия да разгласи целеустремен проект за деяние, обвързван със обществената стопанска система. И би трябвало да забележим какви ще са плановете в народен проект. Тези предприятия се нуждаят от финансиране, което да ги поддържа в идващите няколко години, с цел да продължат да работят.

Но са нужни и много повече вложения. Първо, те да могат гладко да минат през този преход на цифровизация, който виждаме.
Темата разяснява в " Нашият ден " и Ванина Костадинова, шеф на Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания - Пловдив ". В него действат три ателиета за шиене, керамика и стъклодувно и работят 30 чиновници с разнообразни увреждания.
" Идеята на текстилното ателие е да покрива и задоволява потребностите на община Пловдив. Това е добър образец по какъв начин опциите на едно обществено дружество могат да бъдат включени в облекчаване на потребностите на общината. Хората, които работят в предприятието, имат непрекъсната претовареност.

В керамичното ателие се създават ръчно разнообразни сувенири, които са емблематични за град Пловдив. Имаме чаши, халби, чинии, магнити, ключодържатели и други

Последното ни ателие е стъклодувното. То беше осъществено по концепция, която се роди в самото дружество от служещите в него и с поддръжката на Община Пловдив. То няма аналог в България. В него се създават старите играчки от стъкло, които са ръчно издухани и декорирани. При нас работи последният останал занаятчия в България по духано стъкло. Самият той е човек с увреждане. В момента образова още пет индивида с разнообразни увреждания на изчезващия поминък. Ателието е доста уместно за хора с увреждания, тъй като съвсем всичко се прави в седнало състояние.

Ролята на Община Пловдив за оцеляване на предприятието

Общината действително влага непрекъснато в общинското дружество, то е на бюджетна прехрана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР