Деца от Караджово ще сурвакат министъра на образованието проф. Сашо

...
Деца от Караджово ще сурвакат министъра на образованието проф. Сашо
Коментари Харесай

Деца от Караджово сурвакат министрите Пенов и Пеканов за Бан...

Деца от Караджово ще сурвакат министъра на образованието проф. Сашо Пенов и вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов за Василица – празника на Банго Васил, който се празнува като ромската Нова година. В Стамболийски пък стягат дряновици за депутатите от Народното събрание.

Утре учениците поемат от родните си места и махали, с цел да се включат в тазгодишната акция на център „ Амалипе “. В нея по традиция деца от малцинствата гостуват в разнообразни институции, като задачата е показване на традициите на общността и да се насочи обръщение за приемливост. Този път пратеници на 20 учебни заведения от цялата страна от мрежата на " Амалипе " " Всеки възпитаник ще бъде първенец " ще влязат в 27 институции.

От декември се готвим, описа директорката на ОУ „ Васил Левски “ в Караджово Красимира Благоева. И през 2009 година децата от Караджово бяха в МОН. Сега 13 възпитаници от прогимназиален стадий от групата по фолклор на етносите дружно с ръководителката й Мая Здравкова ще гостуват там. Децата носят армагани – стъклописи и сувенири, които са изработили сами в групата по приложно изкуство дружно с учителката си Наталия Кутенко. Министърът ще получи и календара, който учебното заведение всяка година издава. Групата е с деца от всички етноси, които ще са в обичайни носии на българската, турската, ромската общественост. Ще опишат за обичая на Василица, а програмата ще приключи с хоро на единството.

И тази година децата ще носят питка с шансове, които постоянно школото назовава с мигане. Днес за първи път то сурвака и в Община Садово.

Възпитаници на ОбУ „ Христо Ботев “ в Стамобилйски пък ще гостуват на следващия ден на депутатите в Народното събрание. Всички деца са от ромския етнос. Ще показват драматизация за нощта преди Василица. Подготвили са обичайни ромски песни, българска национална ария и танц. Сурвакарите ще нарекат за здраве и благодат, само че и за мир по света, издаде директорката Ива Пенкова.

Оказало се, че локалните деца малко знаят за Банго Васил – част от фамилиите са крайни християни, други се турчеят. В заниманията по фолклор ги посвещаваме и в обичаи от тяхната общественост, показа директорката.

Образователният посредник в школото Росица Димитрова пък е измежду номинираните за Медиатор на годината. Отличията ще бъдат връчени за втора поредна годината в навечерието на Банго Васил – на следващия ден на специфична гала в МОН.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР