Детокс на организма е практика, за която някои хора вярват,

...
Детокс на организма е практика, за която някои хора вярват,
Коментари Харесай

11 начина за детокс на организма – диета, ползи и рискове

Детокс на организма е процедура, за която някои хора имат вяра, че може да отстрани токсините от тялото. Може да включва съблюдаване на избрана диета, недояждане, приемане на добавки или потребление на сауна.

Обикновено това включва съблюдаване на характерна детокс диета или потребление на специфични артикули, които настояват, че освобождават тялото ви от отрови, като по този метод усъвършенстват здравето и предизвикват отслабването.

Съществуват обаче и опасности, тъй като някои артикули за детоксикация могат да бъдат нездравословни.

Всъщност вашето тяло е добре квалифицирано да отстрани токсините и не се нуждае от специфични диети или скъпи добавки, с цел да го направи.

Нормалните процеси на детоксикация на тялото са свързани със здравословна диета, задоволително придвижване и поддържане на хидратация.

Тази публикация преглежда 11 метода за детокс на организма, евентуалните изгоди и опасности и по какъв начин безвредно да следвате детокс диета.

1. Пийте повече вода

Пиенето на задоволително вода е значимо за общото здраве, а също и за детоксикацията. От какъв брой вода се нуждае човек зависи от равнището му на физическа интензивност и възраст, наред с други фактори. ( 1 )

Водата прави за тялото ви доста повече от това да утолява жаждата. Тя контролира телесната ви температура, смазва ставите, подкрепя храносмилането и усвояването на хранителни субстанции и е виновна за детокса на организма ви, като отстранява отпадъчните артикули. ( )

Клетките на вашето тяло би трябвало непрестанно да се възвръщат, с цел да действат оптимално и да разграждат питателните субстанции, които тялото ви да употребява като сила.

Тези процеси обаче отделят боклуци под формата на урея (Карбамид) и въглероден диоксид, които могат да причинят щета, в случай че се натрупат в кръвта ви. ( )

Водата транспортира тези отпадъчни артикули, като дейно ги изхвърля от организма посредством уриниране, дишане или изпотяване. Така че поддържането на подобаваща хидратация е значимо за детоксикацията. ( )

Адекватният дневен банкет на вода съгласно Министерството на здравеопазването е: ( 5 )

възраст вода (мл/ден)
0 – <6 месеца 100 – 190
мл/кг т.т./ден
6 – <12 месеца 800 – 1000
деца 1-3 години 1100 – 1300
деца 3-7 години 1300 – 1600
деца 7-10 години 1600 – 2100
мъже 10-14 години 2100
мъже на 14 и повече години 2500
дами 10-14 години 1900
дами на 19 и повече години 2000
бременни дами 2300
кърмещи дами 2700

Таб.1 (колко вода на ден)

2. Ограничете алкохола

Алкохолът визира по-специално черния дроб, който е главният орган за детоксикация и пречистване на организма. ( 6 )

Вашият черен дроб метаболизира повече от 90% от алкохола, който консумирате. (  )

Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид, химикал койото е прочут, че предизвиква рак. ( ) (   )

Разпознавайки ацеталдехида като токсин, вашият черен дроб го трансформира в безвредно вещество, наречено ацетат, което се отстрани от тялото ви.

Въпреки че изследванията демонстрират, че ниската до умерена консумация на алкохол е от изгода за здравето на сърцето, може да аргументи доста здравословни проблеми. ( ) (   ) (   )

Прекомерното пиянство може съществено да повреди функционалността на черния дроб, като аргументи струпване на мазнини, инфектиране и белези.

Когато това се случи, вашият черен дроб не може да действа съответно и да извършва нужните си задания – в това число пречистване на боклуци и други отрови от тялото ви.

Ограничаването или цялостното възпиране от алкохола е един от най-хубавите способи да поддържате системата за детоксикация на тялото ви.

Здравните управляващи предлагат ограничение на приема на алкохол до едно пиво дневно за дамите и две за мъжете. Ако сега не пиете, може да помислите да не започнете за евентуалните изгоди за сърцето, свързани с леко до умерено пиянство. ( )

3. Намалете приема на захар и модифицирани храни

Хората постоянно сочат захарта и модифицираните храни, като главен проблем за днешните рецесии в публичното здраве. ( )

Изследванията свързват високата консумация на сладки и мощно модифицирани храни със затлъстяването и други хронични болести, като сърдечни болести, рак и диабет. ( ) ( ) ( )

Тези болести попречват способността на тялото ви да се детоксикира естествено, като повреждат органи, които играят значима роля, като черния дроб и бъбреците.

Например, високата консумация на сладки питиета може да аргументи затлъстяване на черния дроб, положение, което въздейства негативно на чернодробната функционалност. ( ) (   ) (   )

Можете да поддържате системата за детоксикация на тялото си здрава, като консумирате по-малко нездравословна храна.

Замяната на нездравословната храна с по-здравословен избор като плодове и зеленчуци също е здравословен метод за понижаване на потреблението на нездравословни храни.

4. Яжте храни с високо наличие на пребиотици

Здравето на червата е значимо за поддържане на вашата система за детоксикация здрава. ( )

Доброто здраве на червата стартира с пребиотици , тип фибри, които подхранват положителните бактерии в червата, наречени пробиотици. С пребиотиците вашите положителни бактерии могат да създават хранителни субстанции, наречени късоверижни мастни киселини, които са потребни за здравето. ( ) (   )

Използването на антибиотици, неприятната зъбна хигиена и качеството на диетата могат да трансформират бактериалния баланс в червата ви. ( ) ( ) ( )

Следователно тази нездравословна смяна в бактериите може да отслаби вашата имунна система и системи за детоксикация и да усили риска от заболяване и инфектиране. ( )

Яденето на храни, богати на пребиотици, може да поддържа имунната ви система и системите за детоксикация здрави. Добри хранителни източници на пребиотици включват домати, артишок, банани, аспержи, лук, чесън и овес. ( )

5. Яжте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите защищават вашите кафези от увреждането на свободните радикали. Оксидативният стрес е положение, което е резултат от несъразмерното произвеждане на свободни радикали.

Вашето тяло естествено създава тези молекули за клетъчни процеси, като храносмилането. Въпреки това алкохолът, тютюневият пушек, диетата с ниско наличие на хранителни субстанции и излагането на замърсители могат да доведат до несъразмерни количества свободни радикали. ( )

Тези молекули предизвикват увреждане на редица кафези. Изследванията демонстрират, че увреждането на свободните радикали играе роля при положения като деменция, сърдечни болести, чернодробни болести, астма и някои типове рак. ( ) (   )

Приемането на храни, богати на антиоксиданти,  може да помогне на тялото ви да се опълчи на оксидативния стрес, породен от непотребните свободни радикали и други отрови, които усилват риска от заболяване.

Съсредоточете се върху приемането на антиоксиданти от храната, а не от добавките, което в действителност може да усили риска от избрани болести, когато се приема в огромни количества. ( ) (  ) ( 

Храните с високо наличие на антиоксиданти са горски плодове и ядки
тъмни листни зеленчуци, зеле, спанак и манголд.

Горски плодове, плодове, ядки, какао, зеленчуци, подправки и питиета като кафе  и зелен чай имат едни от най-високите количества антиоксиданти. ( )

6. Намалете приема на сол

Някои хора употребяват детокс диета, като средство за унищожаване на непотребната вода от тялото .

Консумирането на прекалено много сол може да накара тялото ви да задържи непотребната течност. Това ненужно струпване на течност може да аргументи отичане. 

Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, увеличението на приема на вода е един от най-хубавите способи за унищожаване на непотребното водно тегло от потреблението на прекалено много сол .

Това е по този начин, тъй като когато консумирате прекалено много сол и незадоволително вода, тялото ви освобождава антидиуретичен хормон, който ви пречи да уринирате и затова да се детоксикирате. ( )

Чрез увеличение на приема на вода тялото ви понижава секрецията на антидиуретичния хормон и усилва уринирането, като отстрани повече вода и отпадъчни артикули. ( ) (   )

Увеличаването на приема на богати на калий храни също оказва помощ. Храните, богати на калий, включват картофи, тиква, фасул, банани и спанак. ( )

7. Фокусирайте се върху качествения сън

Сънят разрешава на мозъка да отстранява токсичните отпадъчни артикули, които се натрупват през целия ден. Това прави качественият сън основна част от верния детокс на организма.

Осигуряването на задоволително всяка нощ е наложително за поддържане на цялосното здраве на тялото.

Сънят разрешава на мозъка ви да се реорганизира и презарежда, както и да отстранява токсичните отпадъчни артикули, които се натрупват през целия ден. ( ) (   )

Един от тези отпадъчни артикули е протеин, наименуван бета-амилоид, който способства за развиването на заболяването на Алцхаймер. ( ) (   )

При отнемане от сън тялото ви няма време да извършва тези функционалности, тъй че токсините могат да се натрупат и да обиден няколко аспекта на здравето. ( )

Лошият сън има връзки с краткосрочни и дълготрайни последствия за здравето, като стрес, безпокойствие, високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет вид 2 и затлъстяване. ( ) (   )

Трябва постоянно да получавате добър сън от 7 до 9 часа на нощ, за положително здраве. ( )

Ако имате усложнения да заспите или да спите пълноценно през нощта, измененията в метода на живот като съблюдаване на график за сън и ограничение на синята светлина преди лягане са потребни за възстановяване на съня. ( ) (   ) (   )

8. Останете дейни

Редовните извършения се свързват с по-дълъг живот и понижен риск от доста положения и болести, в това число диабет вид 2, сърдечни болести, високо кръвно налягане и някои типове рак. ( ) (   ) (   )

Въпреки че има няколко механизма зад изгодите за здравето от упражненията, пониженото инфектиране е основен миг. ( ) (   )

Докато известно инфектиране е належащо за възобновяване от зараза или укрепване на рани, прекалено много от него отслабва системите на тялото ви и предизвиква болестта.

Чрез понижаване на възпалението упражненията могат да оказват помощ на системите на тялото ви да действат вярно и да защищават от заболявания.

Добре е да вършиме най-малко 150–300 минути седмично извършения с умерена активност или 75–150 минути седмично интензивна физическа интензивност — като тичане. ( )

9. Подобрете качеството на въздуха в пространствата

Въпреки че не постоянно е допустимо хората да управляват експозицията на замърсяване навън, има неща, които хората могат да създадат, с цел да понижат експозицията на закрито, като да вземем за пример:

  • помолете членовете на семейството да пушат навън
  • отбягване на артикули, които съдържат огромни количества летливи
  • избор на килими, дивани и матраци, които не отделят ЛОС
  • премахване на проблеми като влага и плесен
  • разчистване на прахуляк постоянно
  • потребление на пречиствател на въздух с филтър

10. Яжте храни, съдържащи сяра

Сярата е третият най-разпространен минерал в тялото ви. Той участва в метионина и цистеина, които са две от аминокиселините, които употребявате за производството на протеини.

Храни с високо наличие на сяра, като лук, броколи и чесън, усъвършенстват отделянето на тежки метали като кадмий. ( )

Вашето тяло се нуждае от сяра, с цел да построи и фиксира вашето ДНК и да отбрани клетките ви от увреждане, което може да докара до съществени болести като рак. Сярата също по този начин оказва помощ на тялото ви да метаболизира храната и способства за здравето на вашата кожа, сухожилия и връзки.

11. Опитайте хлорела

е тип водорасло, което има доста хранителни изгоди и може да усъвършенства елиминирането на отрови като тежки метали, съгласно изследвания върху животни. ( )

Тези водорасли са естествено богати на протеини, витамини, минерали и диетични фибри. Докладваните изгоди включват повишение на броя на антителата, поощряване на загуба на тегло и битка с рака и други болести.

Хлорела съдържа набор от хранителни субстанции, в това число протеини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, в това число антиоксиданти.

Деток диета

Съществуват доста способи за осъществяване на детоксикираща диета – вариращи от цялостно недояждане до по-прости модификации на хранителния проект.

Повечето диети за детоксикация включват най-малко едно от следните:

  • Гладуване 1-3 дни.
  • Пиене на пресни плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и чай.
  • Пиене единствено на избрани течности, като подсолена вода или лимонен сок.
  • Елиминиране на храни с високо наличие на тежки метали, замърсители и алергени.
  • Прием на добавки или билки.
  • Избягвайте всички алергенни храни, след което постепенно ги въведете още веднъж.
  • Използване на лаксативи, пречистване на дебелото черво или клизми.
  • Редовни тренировки
  • Пълно унищожаване на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар.

Детокс диетите се разграничават по активност и дълготрайност.

Те рядко разпознават съответните отрови, които целят да отстранен. Не са ясни и механизмите, по които работят.

Всъщност има малко или никакви доказателства, че детоксикиращите диети отстраняват всички отрови от тялото ви.

3 дневна детокс диета меню

ДЕН 1

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай. Следвайте  бързо вървене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска: Сок от пресни зеленчуци, каато моркови, цвекло, целина, магданоз и други

Обяд: Сурови или леко задушени зеленчуци, за предпочитане органични.

Вечеря: Зеленчукова яхния.

ДЕН 2

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай. Следвайте с бързо вървене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска:  Пресен зеленчуков сок с 1 супена лъжица семена от чиа, смесени.

Обяд:  Леко сварени зеленчуци с киноа и салата от бейби спанак.

Вечеря:  Зеленчукова яхния със запържени червени и жълти люти чушки и броколи, поляти със зехтин екстра върджин, лимонен сок и чесън.

ДЕН 3

Започнете сутринта с половин лимон, изцеден в топла вода или пречистващ билков чай за детокс. Продължетте с бързо вървене, каране на колело, йога или плуване.

Закуска:  3/4 кофичка натурално кисело мляко с нарязани пресни плодове, поръсете със семена от чиа, филирани бадеми и орехи и сложете малко недопечен мед по избор.

Обяд:  Яхния от леща и зеленчуци.

Вечеря:  Салата от сурова папая и моркови

Помага ли пиенето на детокс чайове за отслабнете?

Смята се, че зеленият чай е изключително здравословен и съдържа химикали, които могат да подтикват загубата на тегло. Тези химикали се назовават ​​катехини. Те наподобява усилват количеството изгорени мазнини по време на подготовка.

Що се отнася до детокс чайовете, няма клинични изследвания, доказващи, че са положително средство за намаляване.

Повечето чайове за детоксикация се продават с указания за диета и извършения по време на интервал, който може да бъде „ прочистващ “ интервал от седмица или повече.

Често фирмите, продаващи детокс чайове и други артикули, предлагат енергични извършения, за които настояват, че могат да оказват помощ за изхвърлянето на токсините от тялото.

Здравословното хранене или доста дребното хранене комбинирано с повече извършения може да докара до намаляване. С други думи, загубата на тегло, до момента в който пиете детокс чай, може да не е резултат от чая, а тъй като постигате калориен недостиг.

Потенциални изгоди

Въпреки че целеустремения детокс не е медицински нужен за множеството хора, при избрани условия може да предложи някои изгоди за здравето, като да вземем за пример:

  • Отслабване: обзор от 2017 година отбелязва, че детокс диетите могат да доведат до загуба на тегло . Учените обаче означават, че това евентуално се дължи на мощното ограничение на калориите . ( 58 )
  • Повече плодове и зеленчуци: Много диети за детоксикация могат да включват консумация на повече плодове и зеленчуци.
  • Хидратация: Много детоксикации на цялото тяло също предизвикват потреблението на вода. Водата е жизненоважна за здравето и оказва помощ на тялото да отстрани отпадъците посредством изпотяване, уриниране и придвижвания на червата. ( 59 )
  • Антиоксиданти: Според  обзор от 2014 година , някои изследвания са открили, че някои детокс диети могат да подкрепят функционалността на черния дроб и че някои храни могат да усилят антиоксидантния   глутатион . Глутатионът може да помогне за премахването на отрови , като тежки метали, от тялото. ( 60 ) ( 61 )

Много от евентуалните изгоди от детоксикацията не траят дълго и завършват, откакто човек възобнови естествената си диета. Понастоящем научните проучвания не поддържат потреблението на детокс диети нито за ръководство на тежестта, нито за елиминиране на токсините.

Потенциални опасности

Имайте поради, че някои детоксикиращи средства могат да съставляват риск за здравето, като предизвикват хората да: ( 62 )

  • лимитират приема на храна, което води до липса на необходимите  хранителни субстанции
  • пият огромни количества сокове или чайове за детокс, което може да докара до рисков електролитен дисбаланс
  • пият сокове, които съдържат огромни количества оксалати, което може да увеличи риска от бъбречни проблеми
  • употребяват артикули за детоксикация, които съдържат лаксативи, което може да докара до тежка диария и  дехидратация
  • опитат диетични проекти, които утежняват главните болести, като  диабет

Хората постоянно би трябвало да търсят мение за добавки, артикули за детоксикация и нови диети с доктор или диетолог, преди да ги опитат.

Кога да се свържете с доктор

Преди човек да опита детокс на организма или да направи обилни промени в метода си на живот, целесъобразно е да се съветва с доктор.

Също по този начин е най-добре да се консултирате с доктор, в случай че човек има продължаващи признаци, които го карат да изпитва потребност от детоксикация. Това може да е симптом на главно заболяване, което може да изисква лекуване.

Ако човек реши да опита пречистване на цялото тяло и стартира да се усеща зле или получи признаци като диария, отмалялост , замаяност или повръщане, той би трябвало да спре детоксикацията и да се свърже с доктор.

Често задавани въпроси

Какво е детокс?
Краткосрочна диетична намеса, предопределена да отстрани токсините от тялото ви. Понякога детоксикацията включва и билки, чайове, добавки и пречистване на дебелото черво или клизми.

Детоксът е съществена фешън дума на 21 век. От диетични детоксикации през прочиствания до детоксикации на кръвта, има доста разнообразни стратегии и техники, които дават обещание да ви оказват помощ да пречистите и детоксикирате тялото си.

Как да почистим токсините от тялото?
Пиенето на вода е един от най-хубавите и бързи способи за изхвърляне на токсините от вашата система. Водата придвижва токсините през вашата система посредством кръвния поток, като подсигурява, че те ще бъдат изхвърлени от тялото ви.

Заключение

Пълната детоксикация на тялото има за цел да помогне на тялото да отстрани токсините. Въпреки това, няма доста доказателства, че те обезпечават някакви дълготрайни изгоди за здравето или че са резистентен метод за намаляване.

Някои типове детоксикация предлагат фрапантни промени в диетата и метода на живот, до момента в който други включват потребление на артикули, които съдържат лаксативи. Тези типове детоксикация могат да бъдат рискови.

Хората могат да възприемат по-балансиран метод, като употребяват детоксикацията като опция да стартират здравословни привички, като пиянство на повече вода, ястие на повече плодове и зеленчуци и прекъсване на пиенето или пушенето. Въпреки това, хората би трябвало да приказват с доктор, преди да създадат някакви огромни промени.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР