В моловете пропищяха: Крадат дрехи и ги препродават във фейсбук.

...
В моловете пропищяха: Крадат дрехи и ги препродават във фейсбук.
Коментари Харесай

В моловете пропищяха: Крадат дрехи и ги препродават във фейсбук


В моловете пропищяха: Крадат облекла и ги препродават във фейсбук. Кражбите от клиенти на магазините порастват лавинообразно. При това не става дума за хранителни артикули, а за скъпи облекла и обувки. Само за една година – 2023 година по отношение на 2022 година растежът е със 70%.
Това регистрира Българската ритейл асоциация
/БРА/ и моли страната да вземе съответни ограничения за справяне с „ тази зараза “. Проблемът е, че даже и да хване крадецът, полицията афишира случая за незначителен и го пуска. В редки случаи той връща отмъкнатата стока, само че още в по-редки тя е в добър търговски тип. Същото е ситуацията, в случай че чиновник хване крадецът в крачка – полицията още веднъж го пуска. А когато търговците отчетат неналичия при дадена стока,
би трябвало да платят и Данък добавена стойност върху тези неналичия.
„ Напоследък нещата ескалират, работят проведени групи. Загубите стават по-големи и по-големи, а не срещаме помощ от институциите. Законът го има, просто би трябвало да се съблюдава “, настоя ръководителят на организацията Венцислав Николов. По думите му има
един-единствен случай на наказан за кражба.
От организацията показват, че най-вече се краде в най-големия мол в София и дадоха за образец магазин от 300 кв. м, който за предходната година има 100 000 лв. загуби от обири.

„ Ако преди се крадеше на дребно, в този момент приказваме за безусловно проведен бизнес на гърба на търговеца и на клиента.
Дрехи и обувки се крадат по поръчка,
по-късно се пласират във фейсбук групи и по други канали “, съобщи заместник-председателят на БРА Аксиния Баева, допълвайки, че когато пристигна нова стока, става „ тотална цел “. Баева сподели, че познават някои от лицата с помощта на видеонаблюдението, само че те сменят градове и магазини, с цел да не бъдат хванати.
Всичко това се случва без значение
от спомагателните вложения в защита и видеонаблюдение. В момента един охранител получава 7-8 евро на час. Най-простата охранителна система, – аларми на входа и в облеклата, пък коства 15 000 лв.. Отделно компаниите са принудени да дават бонуси за чиновници, които съумяват да заловен апаш и да усилват личния състав в опит да съумеят да обзет всичко и да се предпазят от набезите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР