Детайлно 3D сканиране на най-известния потънал кораб в света –

...
Детайлно 3D сканиране на най-известния потънал кораб в света –
Коментари Харесай

„Все едно водата е източена“: 3D сканиране показва „Титаник“ както никога досега

Детайлно 3D сканиране на най-известния потопен транспортен съд в света – „ Титаник “, демонстрира плавателния съд както в никакъв случай до момента. „ Все едно водата от океана е източена “ гласи публикацията на Би Би Си.

Останките на „ Титаник “ се намират на 3800 метра дълбочина на дъното на Атлантическия океан.

Надеждата на учените е, че новото 3D сканиране ще помогне да разберем какво тъкмо се е случило с презокеанския лайнер през 1912 година Тогава повече от 1500 души умират след удара на кораба в айсберг.

Материалът е пуснат в чест на 25-годишнината на спечелилия " Оскар " филм на Джеймс Камерън

„ Все още има доста въпроси, на които би трябвало да разберем отговорите “, разяснява анализаторът на „ Титаник “ Паркс Стивънсън. „ Този модел е първата огромна стъпка към разказването на историята на потъването, основана на обстоятелства, а не на нечиста сделка “, добавя той.

Останките от кораба се изследват непрекъснато от откриването им през 1985 година насам. „ Титаник “ е толкоз огромен, че в мрака на дълбокия океан, камерите на подводниците могат да ни покажат единствено частици от целия транспортен съд.

Това е първият опит на екип да извади каквото и да било от вътрешността на кораба

Новото сканиране обгръща целия кораб и го демонстрира изцяло. Той е разграничен на две елементи, които са потънали на към 800 метра една от друга.

3D сканирането е осъществено през лятото на 2022 година от компанията „ Магелан “, която прави дълбоководно картографиране. Проектът е взаимно с „ Атлантик пръдъкшънс “, които приготвят документален филм по тематиката.

Създаването на модела е осъществено след повече от 200 часа проучване и снимане на останките на „ Титаник “. Детайлният 3D модел е формиран от повече от 700 000 фотоси от всеки ъгъл. Новият модел е толкоз обстоен, че можем да забележим серийният номер на една от перките на кораба.

На фрагментите са забележими и други любопитни предмети, като скулптури от интериора на кораба, неотворени шишета с шампанско, както и десетки обувки, принадлежали на починалите пасажери.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР