Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две

...
Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две
Коментари Харесай

Къде да се яде в Брюксел - пет плюс едно места

" Дестинация: Храна " е специфична поредност в " Дневник ", която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета.

Брюксел не е тъкмо първата асоциация за забавно странствуване и за забавна храна. И това е изцяло безпричинно. В града има голям брой места за вкусна локална, етно или фюжън кухня за друг бюджет. До няколко от тях гид е Албена Шкодрова - публицист, публицист, откривател на историята на всекидневието, в предишното е била основен редактор на списание " Бакхус ", създател е на проучването " Соцгурме ".


" Последният атом " въодушевява и с цветове. Кадърът е от профила на ресторанта във " Facebook ".

1. " Последният атом " (Ultime atome) е бистро, достоверно белгийско място , обзаведено в жанр ар нуво. Много е ярко, имаш панорама към ресторанта, виждаш по какъв начин тичат хора с табли, споделя Албена. Препоръчва го поради достоверната белгийска атмосфера.

2. Много хубаво място за пиянство на бира, което също въплъщава белгийската атмосфера е " Бързата гибел " (Mort subite), изяснява Албена. То е доста покрай факултета в Брюксел на университета на Льовен, което изяснява и множеството преподаватели, които се отбиват тук. Кухнята не е нещо извънредно, ресторантът е изцяло скромен, само че е уютна място, в което да се усети остарялата брюкселска атмосфера.


" Бог да пази крема ". Кадърът е от профила на ресторанта във " Facebook ".

3. Следва място за брънч, с каквито Брюксел за разлика от София изобилства. God save the cream се намира в модерния квартал " Иксел " (Ixelles). Малко хипстърско е, такива има доста, само че е един от образците за съвременно прелестно място за брънч, споделя Албена. Обикновено брънчът стартира към 11 ч. и може да е доста разновидности - буркани с конфитюри, съпроводени от разнообразни типове самун, рохко яйце, кисело мляко с гранола, сандвичи, вегански смески с авокадо, патладжан, запълнен с орехи и други неща. (Албена предлага в Брюксел безусловно да се опитат ястия с цикория, която изцяло трансформира усета и безличния си тип при готвене. С нея има даже и шоколадови бонбони).

 Момент от африканска вечеря. Кадърът е от профила на ресторанта във
Момент от африканска вечеря. Кадърът е от профила на ресторанта във " Facebook ".

4. В африканския квартал " Матонже " (Matongé) предстоящо може да се опита достоверна храна. Заведенията са голям брой, едно от тях, което служи за събития - концерти, литературни срещи и други, с доста приятна атмосфера е L`horloge du Sud, което показва главно ястия от Сенегал и Конго , откъдето евентуално са и корените на основателите на ресторанта. Това и другите сходни места се отличават с доста вкусна кухня - достоверни предписания от разнообразни елементи на Африка, множеството артикули, за които се внасят от родината им. Тук няма нищо изтънчено, скъпо или претенциозно, само че е доста вкусно, а атмосферата е доста приятна, изяснява избора си Албена.


" Змиорка в зелено ", една от развиваните дълго време предписания. Кадърът е от " Facebook " профила на ресторанта " Бозар ".

5. Ресторантът на " Бозар " (Bozar) е за тези, които ценят изтънчената кухня . Това е ресторантът на съзвездието музеи в центъра на Брюксел. Звучи тривиално, само че в действителност е доста добър, не е на ниска цена и има потребност от резервация, споделя Албена. Това е вид бистро с фина кухня - изтънчено направени френски и белгийски класики. И също така има една звезда " Мишлен ".

 Предложение от менюто на Comme chez soi. Кадърът е от профила на ресторанта във
Предложение от менюто на Comme chez soi. Кадърът е от профила на ресторанта във " Facebook ".

В Брюксел има значително заведения за хранене със звезди " Мишлен ". Албена предлага да се отиде в най-стария от тях, наименуван " Като вкъщи си " (Comme chez soi). Той е фамилна благосъстоятелност, към този момент трето потомство. Създателят му Пиер Вийнанц е създател и на готварската книга, която участва в дома на всяко белгийско семейство, споделя Албена. В предишното почнало като " супер семпло място " за обичайните белгийски пържени картофи, се е развило в тризвезден " Мишлен " ресторант, който отдава дължимото на разнообразни национални кухни, като не ги отдалечава от традициите им, трансформирайки ги във фюжън храна. Освен това ресторантът разполага с един от най-интересните архиви от менюта от Белгия, които демонстрират развиването на града - първо всичко е на френски, след това на холандски и френски, а най-после е прибавен и британски, когато Брюксел става столица на няколко европейски институции.

" Ако се погледнат менютата - най-старото е минимален формат и всяко ядене е разказано един до друг, идващото - на два реда, и идващото - на три реда ", споделя Албена, която е получила достъп до архива на ресторанта за задачите на нейно изследване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР