Преди изборите за народни представители и членове на Европейския парламент,

...
Преди изборите за народни представители и членове на Европейския парламент,
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето с важно напомняне по време на предизборната кампания

Преди изборите за народни представители и членове на Европейския парламент, Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/ излезе с явен зов към политическите сили и цялото общество – да не се въвличат децата в политическите процеси .

„ Правата на децата са ясно регламентирани в редица документи, само че единствено всички дружно можем да подсигуряваме тяхното съблюдаване “ , разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД. Тя акцентира значимостта на отбраната на децата от нежелани последици , които може да имат дейностите и въздействията на възрастните по време на предизборна акция.

Законодателната рамка в България е безапелационна във връзка с отбраната на децата от политическа пропаганда. В Закона за протекция на детето, Закона за предучилищното и учебното обучение, както и в Изборния кодекс, са заложени строги ограничавания за включването на деца в политически действия. Съгласно Закона за политическите партии е неразрешено основаването на детско-юношески структури с лица под 18-годишна възраст, което е израз на грижата за ползите на детето.

Важна роля в отбраната на детските права по време на акциите имат и медиите. ДАЗД моли за изключително внимание и сензитивност при отразяването на събития, свързани с деца.

„ Вярвам, че всеки човек ще се съгласи с това, тъй като единствено дружно може да съхраним децата си “, добави доктор Иванова.

Практиката демонстрира, че потреблението на облиците на деца в медиите без единодушието на родителите или законните представители може да наруши тяхната персонална цялост. Съгласно законодателството информация за дете може да се разгласява единствено в случаите, когато това е належащо за протекция на детето, със единодушието на родителите или при характерни законови условия.

На фона на подготовката за идните избори, е значимо всички участници в политическия развой да проявят висока степен на отговорност и да слагат отбраната на децата преди всичко. Това ще способства освен за законността на предизборната акция, само че и за построяването на здравословно и безвредно общество.

България пред двоен избор: Официално към този момент страната е в предизборна акция

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР