Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил

...
Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил
Коментари Харесай

Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева упрекна министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на напън за подправяне на документи. Според Йончева аферата " Ало, Банов съм " е корист с европари за близо 700 000 лева, свързани със строителството на Ларгото в центъра на София по времето,когато е бил зам.-министър във ведомството. Реакцията на министъра на културата не закъсня. Според Банов той е жертва на рекет, а корист с пари няма. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция по случая.

Според показания запис от Елена Йончева, Боил Банов е оказвал напън върху свои подчинени до момента в който е бил заместник-министър. Преправяни са документи, с цел да не се търсят неустойки по втори и трети стадий от строителството на Ларгото. Според Йончева вредите са в размер на 700 000лева.

Записът е изработен на 24 март 2016 година в кабинета на Банов. В централата на Българска социалистическа партия обаче бил получен едвам в този момент. Свидетелят изискал да остане неизвестен.

От левицата настояват, че в кабинета на Банов по време на записа са участвали Татяна Цановска - началник на правния отдел в министерството тогава, Ангел Ангелов от дирекция " Европейски стратегии " и проектант Иван Мечкунов - началник на плана от страна на министерството. Според Йончева записът демонстрира, че Мечкунов даже е бил на отмора в Испания за сметка на строителите.
Елена Йончева, народен представител от Българска социалистическа партия: Аферата " Ало, Банов съм " е образец за това по какъв начин през днешния ден действа българската страна. Тази спекулация не е схемата на господин Банов, тя е схемата на държавното управление на Борисов. Това е метод, по който Борисов издига своите подчинени.
Изпълнител на Ларгото е сдружението " Антична Сердика ". Водеща в консорицума е компанията " Пътища и мостове ", обявиха още от Българска социалистическа партия.
Пенчо Милков, Българска социалистическа партия: Съставени са тези актове. Има пет прекъсвания на строителството. В последна сметка с тези прекъсвания на строителството се обосновава да не се взимат тези пари. Не единствено тези, само че и да не се извършва гаранцията на осъществяване и нещата стават огромни като сума.  Елена Йончева упрекна в корупция министъра на културата Боил Банов Елена Йончева упрекна в корупция министъра на културата Боил Банов
Депутатът от левицата Елена Йончева упрекна в корупция министъра на културата Боил Банов. От звукозапис, на който, съгласно Йончева се чува гласът на Бои...

В отговор на тези обвинявания министър Банов разяснява, че сходен скандал е под достолепието му и дефинира обвиняванията като на ниска цена компромат. Заяви, че защитавал държавния интерес и сподели документи.
Боил Банов, министър на културата: Това е исковата молба, която съм подписал като зам.-министър на културата по отношение на просрочено време за неизпълнени действия от компанията. Всичко, което е по Ларгото, по закъснения, по дни, по несвършена работа, са заведени искове във всичко.
Банов съобщи още, че ще заведе каузи в отговор на нападките против него.
Боил Банов, министър на културата: От четири години съм рекетиран с някакви записи, лицето се споделя Ангел Ангелов, шеф на Дирекция " Европейски стратегии " и планове в МК, Вежди Рашидов го уволни. За поредност гафове, несправяне и сходни хипотези за записи. Вероятно в случай че ми се извадят думи от тези хиляди оперативки, които съм правил може да се скалъпят още 56 записа.
В Народното събрание някогашният министър на културата и сегашен ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов съобщи, че е разписал да стартира дело във връзка със закъснение на строителството на Ларгото.

Рашидов добави, че е увонил Ангелов след сигнали,че има нередности по търговете за някои стратегии, измежду които норвежката, с цел да не се хвърля леке върху министерството.
Вежди Рашидов - ГЕРБ, някогашен министър на културата: Чакаме втора инстанция да се изкаже. Всичко останало въпросите са към различен. Подписал съм незабавно като се върнах от лекуване от Германия, съм подписал заповед да се вкара дело и да се изплати наказателна клауза за забавени периоди.  Боил Банов дефинира изнесената от Елена Йончева информация като на ниска цена компромат Боил Банов дефинира изнесената от Елена Йончева информация като на ниска цена компромат
Боил Банов дефинира изнесената от журналиста Елена Йончева информация като на ниска цена компромат и изясни на естрада след съвещанието на Министерския съвет,...

По случая се самосезира и основният прокурор Сотир Цацаров. Още в ранния следобяд Спецпрокуратурата влезе на инспекция в министерството. Иззети са голям брой документи, както и такива свързани със заведено дело за неустойки.

Димитър Петров, началник на Специализираната прокуратура: Те са в голям размер от рода на 66 класьора, които ние прегледахме и преценихме тъкмо какво ни касае. Защото изнесената информация в медиите приказва за втори и трети стадий, а разбирате, че ни би трябвало и първи стадий, който също е доста огромен.
От прокуратурата обявиха, че ще се ревизира закононарушение по работа и занемареност.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Ще се изземе цялата документи от която ние ще установим и първичния развой при подписване на контракти и последващите дейности на самото министерство по приемане и осъществяване на този контракт.
Експертиза ще би трябвало да откри дали записът може да бъде прибавен като годно доказателство.
 Вицепремиерът Томислав Дончев подреди инспекция на плана за Ларгото Вицепремиерът Томислав Дончев подреди инспекция на плана за Ларгото
Вицепримерът Томислав Дончев е разпоредил цялостна инспекция на финансирания с евросредства план "Ларгото ". Пред публицисти в Народното събрание той изясни, че...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР