Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в кулоарите на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в кулоарите на
Коментари Харесай

Блинкен към Лавров: Прекратете тази агресивна война


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани в коридорите на диалозите на Г-20 през днешния ден съветския си сътрудник да постави завършек на войната в Украйна, в първия им персонален контакт след нашествието.

Блинкен и съветският външен министър Сергей Лавров разговаряха в резюме по време на срещата на най-висшите дипломати в света в Ню Делхи, която не съумя да реализира обща заключителна декларация след възражения от страна на Москва и Пекин.

" Казах на външния министър това, което аз и доста други хора казахме предходната седмица в Организация на обединените нации и което толкоз доста външни министри от Г-20 споделиха през днешния ден - прекратете тази нападателна война, ангажирайте се със смислена дипломация, която може да докара до обективен и дълготраен мир ", сподели Блинкен, представен от Агенция Франс Прес.

Последният път, когато Блинкен и Лавров бяха в една и съща стая - на срещата на Г-20 в Бали през юли предходната година - съгласно западни публични лица Лавров е излязъл на открито.

До през днешния ден не е имало персонални контакти на високо ниво сред държавните управления на Съединени американски щати и Русия, откогато Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 година Вашингтон твърдо поддържа Киев и оглавява интернационалните старания за уединяване на Русия.

Руската дипломатическа говорителка Мария Захарова се опита да омаловажи смисъла на срещата, като съобщи пред държавната осведомителна организация РИА Новости, че Блинкен я е инициирал, и че тя е била мимолетна.

Лавров " е разговарял с него изправен, в границите на втората втора сесия на Г-20 ", сподели тя. " Не са се състояли никакви диалози или същинска среща ".

Срещата на Г-20 през днешния ден завърши без взаимно изказване - втората сходна среща на блока, на която не се реализира съглашение в границите на няколко седмици.

Лавров съобщи пред събралите се външни министри, че западните представители са провалили срещата в опит да обвинят Русия за личните си неуспехи, като не са почели напъните на индийските домакини да реализират съглашение по други въпроси.

" Искам да се извиня на индийското председателство и на нашите сътрудници от страните от световния Юг за непристойното държание на някои западни делегации, които трансфораха дневния ред на Г-20 във фарс ", сподели Лавров, съгласно съветската осведомителна организация ТАСС.

Въпреки очевидното значение на срещата на Лавров и Блинкен, анализаторите обявиха, че няма признаци тя да предвещава завършек на войната.

" Те не споделиха нищо, което да убеди който и да било, че тази рецесия се движи към доста или съществено разрешаване. Изглежда, че ни чака дълъг път ", сподели Харш В. Пант, професор от Кралския лицей в Лондон.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР