Държавният департамент на САЩ излезе с безпрецедентно критични оценки за

...
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ втвърдява тона в доклада си за България

Държавният департамент на Съединени американски щати излезе с невиждано сериозни оценки за България в отчет си за положението на правата на индивида през 2020 година през вчерашния ден вечерта, като бе оповестено от американското посолство у нас.

Съществените проблеми, свързани с правата на индивида, посочени в отчета на Държавния департамент, са:

принудително отношение от страна на полицията; случайни арести; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система; съществени ограничавания на правото на свободно изложение, в това число цензура на медиите, принуждение и закани за практикуване на принуждение против публицисти, както и корпоративен и политически напън върху медиите; връщане на бежанци или търсещи леговище лица; тежки корупционни деяния; закононарушения, свързани с принуждение или закани за практикуване на принуждение против роми; принуждение против деца; закононарушения, свързани с принуждение или закани за практикуване на принуждение против лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ)

В отчета заключват, че управляващите в България са подхванали стъпки за наказателно гонене по отношение на нарушаването на човешките права, само че дейностите в тази посока са незадоволителни и се следи проблем с безнаказаността.
Нарушаване на медийните свободи
В частта, касаеща проблемите със свободата на изложение и с медиите името на депутата и предприемач Делян Пеевск и участва цели пет пъти. В отчета дебютира и предприемача Кирил Домусчиев, който непосредствено е титулуван като " олигарх ".

" Консолидирането на медийната благосъстоятелност от олигарси направи новинарските организации уязвими във връзка с политическото въздействие над публицистичната политика. Независимите медии бяха обект на открити офанзиви от политици на всички равнища и на административен и юридически напън. Обществено финансираните Българска национална телевизия и БНР бяха обект на опити за надзор над публицистичните им политики посредством политическото въздействие над тяхното управление ", означават от Държавния департамент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР