Държавната гранична служба на Украйна разкри още една схема за

...
Държавната гранична служба на Украйна разкри още една схема за
Коментари Харесай

Погребват жените си, надписват си деца: какво правят украинците, за да напуснат страната

Държавната гранична работа на Украйна разкри още една скица за " бягство " на наборници от Украйна. 32-годишен гражданин на Одеса, дружно с 56-годишната си брачна половинка, се пробвали да излязат в чужбина през Граничен контролно-пропусквателен пункт Староказаче.

Като съображение за овакантяване мъжът дал удостоверения за неработоспособност на жена си. Граничните чиновници на Белгород-Днестровския отряд обърнаха внимание на огромната разлика във възрастта на съпрузите, както и на датата на сватбата им - тя съвпадала с деня на тръгване. Със подозрение за мним брак инспекторите, взаимно със чиновници на СБУ, направили инспекция и открили, че мъжът е намерил избраницата посредством публикация в интернет. Мрежата предложила да „ свърже сърце “ с жена с увреждане. За фиктивния брак украинецът платил 8000 гривни.

Говорителят на Държавната гранична работа на Украйна Андрий Демченко в диалог с Фокус обяснява, че в тази история няма дискриминация или предубеждения и съмнението е подбудено не от огромна разлика във възрастта на съпрузите, а от композиция от фактори.

" Инспекторите деликатно ревизират спазването на правото на овакантяване от всички мъже и обръщат внимание на всички детайлности. Разликата във възрастта на тези съпрузи не изглеждаше толкоз подозрителна, колкото датата на брака - те се пробваха да изоставен Украйна в същия ден... Това беше повода да се направи подробна инспекция “, изяснява Демченко.

Адвокат акцентира, че бракът може да бъде разгласен за нереален (фиктивен) единствено от съда, по иск на една от страните или трето заинтригувано лице.

„ Нито граничната работа, нито военната работа могат да открият дали хората имат мним брак или не, даже и да наподобява по този начин. Не може при прекосяване на границата граничният служител на реда да огледа свидетелството за брак и да каже: „ О! Имате мним брак и по тази причина няма да ви пуснем в чужбина “, сподели Максимов пред Фокус.

Според юриста държавните органи, по-специално граничните служби, отхвърлят на всевъзможни учредения, които могат да бъдат обжалвани в съда. Само в този момент правосъдните каузи се проточват и могат да се преглеждат доста дълго време.

„ На този човек му е отказано излизане, само че в случай че брачната половинка му е с неработоспособност от 1-ва или 2-ра група, то той има право на пролонгация от готовност. И дали имат мним брак или не, това занапред би трябвало да се потвърждава и посредством съдът “, споделя специалистът.

Според представителя на Държавната гранична работа граничните чиновници деликатно ревизират и проучват цялата информация и обръщат внимание на държанието на украинците на контролно-пропускателния пункт.

„ Ако този човек напусне Украйна и по-късно опише по какъв начин тъкмо го е направил – измамил е цялата система и граничарите, тогава ще се задават въпроси тъкмо към граничната работа – по какъв начин допуснахме това. Първо ни подлагат на критика, че пуснахме украинците, които не са се върнали, в този момент са подложени на критика за това, че доста не съумяват да заминат. Това не е допустимо за тези, които просто не могат да отговорят за задачата на напускането ”, споделя Демченко.

Цялата работа, която правят граничарите, е мъчителна и сложна, изключително в този момент през лятото, когато пътникопотокът е повишен и хиляди хора минават границата, сподели представителят. Инспекторите ползват процедурата за инспекция на всеки украинец и изключително на тези, които употребяват законни способи.

От началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна са разкрити почти 6000 случая, при които хора са се опитвали да изоставен страната с подправени документи. Демченко цитира пример , когато мъже „ погребаха “ дамите си, като предоставиха на границата уверение за гибел на брачната половинка си и по този метод се пробваха да получат съображение за овакантяване като самотни татковци. Имаше и такива, които си приписваха „ непотребни “ деца и под прикритието на уж многодетни татковци се опитваха да изоставен страната.

" От 24 февруари 2022 година граничните служби, взаимно с органите на реда, са разкрили повече от 130 незаконни групи, които са взели участие в сходни схеми за излизане. Но една група е открита и подведена под отговорност, само че в това време друга сходна може се появи “, споделя представителят.

Специално внимание се обръща на пътуващите по системата " Шлях ". Може да се употребява от доброволци и водачи, извършващи интернационалните транспорти. За задачата системата би трябвало да съдържа данни на лидера и съответна поръчка, адресирана до него.

" ДГС и инспекторите не са админи на тази система, ние не можем да знаем за всички хора, които са в тази база и на какво съображение са попаднали там. Инспекторите ревизират документите, задачата на прекосяване на границата, съществуване на информация за лицето в системата и заповедта за овакантяване. Задават се и съответни въпроси “, споделя Демченко.

Говорителят споделя: имаше случай, когато водач, който тръгваше под прикритието на доброволец, беше запитан къде и каква помощ ще вземе. И отговорът изненада граничните чиновници - шофьорът призна, че не знае нищо за прехвърлянето на помощ, само че отива на отмора. Имаше и случай, при който интернационален водач нямаше шофьорска брошура.

" От страна на украинците има недоволства от граничната работа, че сякаш сме предубедени към тези, които пътуват през системата " Шлях ". Но след такива случаи [както е разказано по-горе], би трябвало да правим още по-задълбочени инспекции на граница “, обяснява той.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР