Дания стана първата страна от ЕС, която отмени изцяло ограниченията

...
Дания стана първата страна от ЕС, която отмени изцяло ограниченията
Коментари Харесай

Водещ вирусолог със смела прогноза: Ковидът ще затихне по Великден!

Дания стана първата страна от Европейски Съюз, която анулира напълно рестриктивните мерки в пандемията – макар оставащия много висок брой на новозаразените. Дали Германия може да я последва, изключително откакто знаем, че Омикрон протича по-леко?

Разхлабване на ограниченията за Великден?

Според водещия немски вирусолог Кристиан Дростен е рано за сходен ход – заради към момента незадоволително високия брой имунизирани в Германия. Мнението на специалиста е, че усмиряване в пандемичната обстановка може да се чака по Великден.

" Убедени сме, че преместването на болестта за момента се дължи главно на учебните заведения. Но най-късно по време на великденската почивка това ще спре ", споделя той пред DW.

Освен това времето ще се затопля, а заболеваемостта би трябвало да спре да нараства толкоз бързо, прибавя той.

Дростен показва и вярата, че през лятото броят на имунизираните германци ще стане задоволително висок, като решаваща е третата ваксина, както сочат нови данни от Англия. Дростен съпоставя бустерната ваксина с " тунинг ", защото тя прави имунната реакция " по-добра, по-специална и по-устойчива ".

Очакванията на специалиста са, че през идващите 2-3 години нуждата от реимунизации ще спадне. Дистанциите сред обособените имунизации ще се усилят, защото вирусът ще стартира да се развива постъпателно, без еволюционни скокове, и популацията ще спре да вижда това. Тези упования на Дростен се дължат на събитието, че и другите коронавируси са релативно постоянни.

" Вирусът на инфлуенцата прави скокове на всеки 6-7 години, само че при коронавирусите не е по този начин ", безапелационен е той.

Хаосът с данните

Германия обаче има сериозен проблем с данните за броя на имунизираните. Освен това никой не знае какъв брой тъкмо са оздравелите след преболедуване от коронавирус. Сведенията от лечебните заведения за заетостта на леглата идват със забавяне, а и не са точни.

По тази причина при оценката на разновидността Омикрон Германия разчита най-вече на задгранични изследвания, като да вземем за пример от Англия, Дания и Съединени американски щати, показват сериозно от Експертния съвет по ковид, който поучава немското държавно управление.

В здравните служби в Германия на доста места към момента работят с молив и писалка!?

Пандемията безмилостно разкри слабостите на цифровата инфраструктура в Германия.

" В публичната администрация Германия си разрешава структури, процеси и способи на мислене, които ненапълно звучат архаично ", се споделя в експертна оценка за поуките от пандемията, направена от научния съвет към Министерството на стопанската система и енергетиката.

Юристът Хендрик Видувилт споделя мнението, че за незадоволителната цифровизация има доста аргументи.

" Смятам обаче, че огромна част от това се дължи на избраната нервност във връзка с отбраната на персоналните данни в Германия ", споделя той и дава образец с имунизационния указател - той получи утвърждението на пълномощника на федералното държавно управление по отбраната на персоналните данни, само че бе отритнат от сътрудника му в провинция Баден-Вюртемберг.

Поради целия този разнобой се стига до едно - на Германия й липсват данни. Сведенията за заетостта на болничните кревати да вземем за пример идват с 14-дневно забавяне, а и липсва задоволителна точност по въпроса дали леглата са заети от пациенти с коронавирус.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР