Дългоочакваната модернизация на жп участъка между Петърч и Драгоман най-после

...
Дългоочакваната модернизация на жп участъка между Петърч и Драгоман най-после
Коментари Харесай

Модернизацията на жп участъка Петърч – Драгоман стартира

Дългоочакваната рационализация на жп сектора сред Петърч и Драгоман най-сетне стартира. Първата копка бе направена съвсем 2 години след подписването на контракта с определения реализатор. Отсечката е с дължина от 23 километра и е част от трасето Волуяк – Драгоман, което пък е част от жп автомагистралата София – Драгоман – Сръбска граница и европейския кулоар „ Изток – Запад “.

Стойността на контракта за строителство е 275 млн. лева без Данък добавена стойност, а реализатор е гръцката „ Tepнa “ AД, само че тя има подизпълнители – „ Πopp Бay “ ГмбX, „ AЖД Πpaгa “ OOД и „ Бaлĸaнтeл “ OOД. Cpoĸът зa привършване на ремонта e 48 мeceцa.

На формалната гала край Сливница през днешния ден участва министърът по евросредства Атанас Пеканов, зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски, само че не и отрасловият министър Христо Алексиев, макар че преди дни пресцентъра на ведомството заяви, че точно той ще открие строителството. Освен първа копка на сектора бе даден старт и на построяването на системите за сигнализация и телекомуникации по направлението Волуяк – Драгоман.

Поставяме началото на един значим план, а тематиката железопътен превоз би трябвало да е приоритет на всички български държавни управления. Радвам се, че планът ще бъде финансиран с европейски средства “, съобщи Пеканов.

Той подсети, че жп превозът е развъртян във всички европейски страни и способства за една по-силна стопанска система, понижава разноските и е по-екологичен. Освен това е улеснение и за жителите.

Днес даваме началото и желая да видя сполучливо осъществяване в периоди “, каза Пеканов.

Зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски пожела триумф на изпълнителите, с цел да завършат плана качествено „ и след 3 години и половина да се поздравим с една нова жп автомагистрала до Сърбия. “

Директорът на НКЖИ Златин Крумов разяснява, че след модернизацията скоростта на влаковете ще е до 160 км/ч и по този начин пътуването сред София и Драгоман ще се понижи от 62 до 32 минути.

С тази огромна европейска инвестиция ще се усъвършенства свързаността с страните от Западна и Централна Европа, само че и ще се усили конкурентоспособността на жп превоза. “


Хронологията на плана
Договорите за строителство на жп линията Волуяк – Драгоман бяха подписани още през април 2021 година, само че същинското започване на дейностите се забави поради проблеми с финансирането. Освен секторът сред Петърч и Драгоман, в 35-километровото трасе влиза и секторът Волуяк – Πeтъpч.

През август 2021 година жп линията бе включена в последния миг в изтичащата оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година Тогава държавното управление отпусна и краткотраен финансов запас от 45 млн. лева, с цел да може да започват дейностите. Въпреки подписаните контракти планът не започва.

През февруари 2022 година целият 35-километров сектор сред Волуяк и Драгоман бе трансфериран за финансиране в новата европрограма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година За да няма закъснение на строителството обаче, през май месец кабинетът разпореди на НКЖИ да подпише контракт за финансиране на първата фаза за 166.2 млн. лева по остарялата европрограма. Така само втората фаза (изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS) остана за финансиране по новата стратегия. Междувременно и районното ведомство стартира да отчуждава парцели по направлението.

Развръзката пристигна през юли, когато Европейската комисия отпусна 110 млн. евро за плана, защото е част от TEN-T мрежата. Средствата бяха обезпечени от Кохезионния фонд.
Какви действия ще се правят?
Строителството на права Петърч – Драгоман включва рационализация с удвояване на жп сектор от почти 17 км и 4 км рационализация на единична жп линия. В рамките на обекта са включени също действия за рационализация на коловозно развиване, перони и контактна мрежа, както и създаване на нова жп гара Сливница и ново приемно здание в Петърч.

В Алдомировци е заложена реорганизация на приемното сгради, а по протежението на целия железопътен сектор ще бъдат осъвременени всички уреди на жп инфраструктурата. В рамките на плана ще бъдат построени 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия сектор. За да бъде редуциран до най-малко шума за живеещите в региона на гарите ще бъдат построени и шумозащитни уреди с приблизителна дължина 3 864 м.

За да бъде нараснала сигурността, ще бъдат построени нови системи за сигнализация и телекомуникация. Железопътните прелези ще бъдат отстранени и сменени от пресичания на две равнища.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДрагоман сръбска граница НКЖИ рационализация първа копка строителство първа копка жп ремонт ПоследниНай-четениИнфраструктура 56 Модернизацията на жп сектора Петърч – Драгоман започва Индустрии 40 „ Перфектна стихия “ уадри смарт телефон пазара, само че по-дълбокият проблем е различен Пазари 40 Среброто има капацитет да доближи $30 тази година Компании 804 Какво следва: 2023 година и жилищният пазар от висок клас в България Имоти 21905 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 15992 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6022 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 4970 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини10:46 Пазари 56 Среброто има капацитет да доближи $30 тази годинаОще от ИнфраструктураВиж всичкиНовият началник на АПИ даде обещание стремително строителство и ремонт на 3000 км пътищаШишков даде обещание „ стремително “ строителство на пътя Видин – Ботевград Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР