Основният ремонт на Дюлинския проход започна официално днес, 17 май.

...
Основният ремонт на Дюлинския проход започна официално днес, 17 май.
Коментари Харесай

Започна основният ремонт на Дюлинския проход

Основният ремонт на Дюлинския проход стартира публично през днешния ден, 17 май. Ще се ремонтират 66 километра от третокласния път сред село Старо Оряхово и обходния път на Бургас. Дейностите ще продължат съвсем година и половина и ще костват над 168 млн. лева Те се обезпечават от републиканския бюджет.

Пътната права е изключително значима за Черноморието, тъй като свързва областите Варна и Бургас и се употребява като различен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и ІІІ-208 Дъскотна – Айтос през Айтоския проход.

От Министерство на регионалното развитие оповестяват, че в началото стартират строителни действия по 34 километра от третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас. До края на юни ще започват останалите 32 км в Бургаско.

За да не се лимитира напредването през Дюлинския проход, се планува строително-монтажните работи да се правят без прекъсване на придвижването. Автомобилите ще минават в платното, в което не се извършват строителни действия.

При нужда от ограничение на трафика като обходен маршрут ще се употребява път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор – Ахелой – Бургас. След привършване на ремонтните действия в Дюлински проход, придвижването по първокласния път през Обзор ще бъде облекчено.

Припомняме, че поръчката за ремонта започва през 2022 година, само че бе довършена от остарялото управление на АПИ, в лицето на към този момент уволнения инж. Ясен Йорданов. В последните си дни на поста той реши да подпише договорите с определените реализатори – консорциум, отпред с компанията на строителния необут Велико Желев – „ Хидрострой “, както и „ Битумина ГмбХ-България “, която пък е една от компаниите, получила големи задатъци за „ Хемус “. Офертите на фирмите надскочиха прогнозните стойности съвсем двойно. Километър ще коства над 2.1 млн. лева без Данък добавена стойност.

Трасето, което ще се рехабилитира, е разграничено на два сектора. Първият е с дължина 34.1 км и е от с. Старо Оряхово до с. Гюльовца. Вторият сектор е с дължина 31.5 км. Той е от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в област Бургас.

Първият сектор, по който стартират действия през днешния ден, ще се ремонтира от ДЗЗД „ Роуд Проджект “, с участници „ Хидрострой “ на строителния необут Велико Желев и „ Транстрой – Варна “. Поне това бе определеният реализатор от АПИ. В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие обаче изненадващо се загатва само „ Транстрой-Варна “.

Стойността на контракта е съвсем 84 млн. лева с Данък добавена стойност. Срокът на осъществяване е 540 календарни дни. Строителният контрол ще се извършва от ДЗЗД „ Трафик контролс ", с участници: „ Трафик Холдинг " ЕООД и „ Контролс “ ООД, чийто контракт е 1.3 млн. лева

Дейностите по втория сектор пък ще се правят от ДЗЗД „ Развитие 2018 “, с участници „ Инжстройинженеринг “, „ Битумина ГмбХ – България “. Стойността на контракта е близо 84 млн. лева Строителен контрол ще извършва „ ИЕ Консултанти 2022 " ДЗЗД, с участници: „ Ивт Консулт " ЕООД и „ Ерпос Спол " С. Р. О. - Словения, като цената на контракта е 946 920 лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР