Около 3 години след момента, в който Сметната палата първа

...
Около 3 години след момента, в който Сметната палата първа
Коментари Харесай

И АДФИ откри нарушения за милиарди по инхаус процедурите на „Автомагистрали“

Около 3 години след момента, в който Сметната палата първа разгласи за непозволени инхаус процедурите, провеждани от „ Автомагистрали “, в този момент още една институция твърди същото. Доклад на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), обобщение от който е оповестено на уеб страницата ѝ, установява, че държавното строително сдружение и изхарчило непозволено над 1.9 милиарда лева обществени средства по контракти за строителство на огромни инфраструктурни обекти. Тази сума можеше да набъбне над 4 милиарда лева, в случай че ръководството на ГЕРБ не бе завършило през 2021 година, а идващите служебни и постоянни държавни управления не бяха забавили процедурите.

От отчета, поръчан от някогашния финансов министър Асен Василев за интервала 2018 – 2023 година, излиза наяве, че „ Автомагистрали “ е сключила над 300 контракта с частни компании на стойност над 4 милиарда лева, по които е изплатила над 1.9 милиарда лева Въпросните инхаус процедури, с които държавното сдружение е превъзлагало нерегламентирано действия на трети лица, са за строителството на „ Хемус “, скоростния път „ Видин – Ботевград “ и укрепването на свлачища. Всъщност те бяха осветени още през 2021 година, само че в този момент, малко преди изборите, нарушаванията се институционализират.
Казусът „ Автомагистрали “ - строители под прикритие
След това редица служебни и постоянни министри, а даже от време на време и управлението на държавното сдружение, разкриваха детайлности, от които ставаше ясно, че милиарди са разпределени непозволено на частни компании. Всичко се е случвало при ръководството на ГЕРБ, когато сдружението е превъзлагало дейностите, само че под прикритието на контракти за доставка на материали и наем на техника в нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

Припомняме, че през това време ДНСК откри нелегално строителство по „ Хемус “, а някогашният вътрешен министър Бойко Рашков разкри цяла незаконна скица, при която над 60 млн. лева са били изнесени в чували. Парите са били предопределени за строителството на Лот 5, само че съгласно Рашков са отишли за построяването на първокласни хотели.

Имаше опити на служебни и постоянни държавни управления да узаконят порочните контракти или изцяло да забранят инхаус процедурите. Тези хрумвания обаче останаха единствено положителни планове.

Ясно е, че заплащанията ще не престават, защото нито едно държавно управление не съумя да откри решение на проблема. Нещо повече - в края на предходната година депутатите дадоха опция и порочните инхаус контракти да подлежат на индексация поради инфлацията.

Заради порочния кръг и с претекст строителството на обектите да продължава, всяко едно държавно управление прави заплащания. Така да вземем за пример в средата на 2023 година стана ясно, че служебният кабинет е платил 292 млн. лева по инхаус договорите. Единствено някогашният районен министър Гроздан Караджов отхвърляше да прави заплащания за " Хемус " до момента в който не се позволи казусът.
Защо чак в този момент?
Всички нарушавания са доказани в резултати от финансови инспекции, направени през първото тримесечие на годината. Целият отчет е получен от „ Капитал “ по Закона за достъп до информацията. Проверката е предоставена от някогашния финансов министър Асен Василев и е почнала през септември предходната година. Тя обгръща контракти за доставки, услуги и строителство в интервала 1 януари 2018 година – 30 юли 2023 година

Заради установените нарушавания в него някогашният министър на районното развиване Андрей Цеков направи скрити промени в управление на „ Автомагистрали “ при започване на март.

Проверени са контракти за всички сектори от автомагистрала „ Хемус “, скоростен път Видин – Ботевград, поддържане на автомагистралните сектори на Автомагистрала „ Марица ”, „ Люлин ”, „ Струма ”, „ Хемус ” и „ Тракия ”, както и укрепването на свлачища.

За всички тези обекти през годините държавното „ Автомагистрали “ е сключило общо 4 контракта с Агенция „ Пътна инфраструктура “ на обща стойност над 4.9 милиарда лева с Данък добавена стойност. По тях са получени заплащания в размер на над 2.2 милиарда лева с Данък добавена стойност.
Известните нарушавания
Първото нарушавания, което АДФИ открива, е, че по тези контракти не е обезпечена „ свободна конкуренция “ и „ Автомагистрали “ не е работило в естествени пазарни условия, защото не е предоставена опция за присъединяване и от други икономически субекти.

АДФИ открива и още един към този момент прочут факт – сдружението не разполага с нужния потенциал във връзка с механически и човешки запаси, с цел да извърши независимо дейностите. Именно по този начин се стига до превъзлагането на строителството на частни компании. По информация на „ Капитал “ през 2018 година сдружението разполага с 270 чиновници, а съгласно плановете за осъществяването на сектори от 1 до 6 от автомагистралата е следвало да разполага с минимум 2433 чиновници.

За проверявания интервал „ Автомагистрали ” е сключило общо 321 контракта с трети лица, както и анекси и спомагателни съглашения към тях, на обща стойност над 4 милиарда лева с Данък добавена стойност. Сумата съставлява близо 83% от цената на договорите, подписани сред „ Автомагистрали ” и АПИ. Нещо повече – осъществени са заплащания за над 1.9 милиарда лева с Данък добавена стойност.  

„ По този метод за осъществяване на дейностите от общ интерес, които е следвало да се изпълнят от „ Автомагистрали ” ЕАД, са подписани контракти с други юридически лица за наемане на транспортни средства, строителна машинизация и съоръжение, доставка на материали, както и за осъществяване на характерни действия, като забележителна част от приходите, получени от сдружението от АПИ, е предоставена на трети лица, заради което при осъществяването на дейностите „ Автомагистрали ” не се е стремило да осъществя облага “, се показва в отчета.

Превъзлагането на дейностите по инхаус процедури е нарушаване на Закон за обществените поръчки, защото възложител „ Автомагистрали “ е трябвало да разпорежда публични поръчки посредством спортни процедури.
И още
За строителството на Видин – Ботевград са разпределени 556 млн. лева с Данък добавена стойност, които са отишли по 36 контракта и анекси с подизпълнители, написа „ Капитал, базирайки се на отчета. По някои от договорите за наем на строителна машинизация и съоръжение, цената от 1.2 млн. лева без Данък добавена стойност надвишава допустимия предел по Закон за обществените поръчки. Същият е казусът и на контракта за доставка на озеленяване за 1.5 млн. лева

„ Автомагистрали “ е платила 173 млн. лева на частни компании за поддържане на петте автомагистрали, които са част от контракти за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа с все познати компании.

Припомняме, че през 2022 година Economic.bg разгласява материал за поддръжката на 56 километра от автомагистрала „ Струма “. Тогава макар че екипът ни получи информация по ЗДОИ, че за дейностите АПИ е платила на „ Автомагистрали “ 44 млн. лева за 5 месеца, то милионите се оказаха „ неточност “. Държавното сдружение не уточни да има подизпълнител по контракта, само че поради това, че е укрило контракти с подизпълнители на „ Хемус “, то грешката в действителност може да е вярна.

За укрепването на свлачища сдружението е сключило 143 контракта с подизпълнители по които са разплатени 185.6 млн. лева в прорез с наредбите на Закон за обществените поръчки за установяване на реализатори. Това в действителност бе първият осветлен случай в „ Автомагистрали “ от някогашният министър на районното развиване Виолета Комитова.
Резултатите
За открити 10 административни нарушавания са формирани и връчени общо 7 акта. За три от нарушаванията не са формирани актове, защото по време на прилагане на отпуск по болест от отговорното лице е изминал законоустановеният 3-годишен период от осъществяване на нарушаването, в който може да се ангажира с административнонаказателна отговорност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР