Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000

...
Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000
Коментари Харесай

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до... 1000 лева

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор набъбна до 1000 лева Как мъж разбра, че е наказан да заплати обвързване съвсем 10 години, откакто то е зародило?

,,Влизам вътре до банката и запитвам какъв е казусът нали, за какво не мога да си изтегля сумата и те ми споделят, че имам запор за 98 стотинки главница'', споделя Боил Иванов.

През 2008 година Боил отпътува за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки коства на мъжа над 1000 лв..

,,Връщам се и нямаше никакви такива отговорности или там сходни. До този миг съм заплати 981 лева Като дължима сума още остава 217 лева.'', изясни той.

Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило отминалост, въпреки всичко изпълнителен лист има.

,,Тази отминалост не се ползва автоматизирано, лицето което е наказано не е се е позовало на нея.Това е значимо да се знае, тъй като доста хора просто броят интервала, който е изминал и смятат, че казусът е решен. Не, не е по този начин. Нито частният правосъден реализатор е способен да се занимава с този въпрос'', изясни юрист Десислава Филипова пред камерата на Нова телевизия.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се трансформира в обект за частен правосъден реализатор, без даже да разбере, че е съден.

,,Като се издаде този изпълнителен лист се търси длъжника на адрес, не трябва открит, с цел да може да възрази против размера на дълга и против размера на адвокатския хонорар и съдът издава предписание да се издаде изпълнителен лист'', изясни Ивайло Илиев, ръководител на Сдружение "Покана за непринудено осъществяване ".

В края на януари стартира наказателна процедура против България от страна на Европейската комисия, която желае съдът да е задължен служебно да ревизира за неравноправни клаузи в договорите с потребителите. До края на март родните управляващи би трябвало да отговорят на Комисията по какъв начин ще трансформират закона, а до тогава Боил ще търси правата си посредством юристи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР