Да поздравим г-жа Иванова за нейния избор. Това, което предстои

...
Да поздравим г-жа Иванова за нейния избор. Това, което предстои
Коментари Харесай

Ръководителят на Председателството на ЕК у нас: Имам усещане, че скоро България ще бъде част от Шенген

„ Да поздравим госпожа Иванова за нейния избор. Това, което следва е добре познатото чуване в Европейския парламент, след което Съвета ще вземе решение. Конкретен календар нямаме, тъй като сътрудниците от Народното събрание би трябвало да решат по кое време да заседават комисиите. Сигналът, който даде Европейска комисия, е в най-кратки периоди България да има нов еврокомисар. Г-жа Иванова ще поеме ресора, който беше в пълномощията на госпожа Габриел. Проектите, които са заложени и се осъществят не стартират и не текат с мандата на комисарите. Това са по-дългосрочни процеси. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейска комисия в България.
Приоритетът на Испанското председателство на Европейски Съюз ще е подпомагането на Украйна във войната. Надяваме се България и Румъния също да получат късмет да влязат в дневния ред за присъединението си към Шенген. Ние ще окажем цялостна поддръжка това да се случи.
„ Изказването на госпожа Фон дер Лайен, че България и Румъния са подготвени за участие в Шенген са на база доста разбори и резултати. Моето чувство също е, че България ще успее да бъде част от Шенген скоро “, разяснява Кюланов.

„ Така или другояче позициите са ясни. Държавите членки бяха сложили няколко условия. Приемане на законодателни промени да вземем за пример. Но мисля, че много се свърши по тези рекомендации “, добави той.

Докладът за върховенството на закона чакаме да излезе другата седмица. Нашето предпочитание е той да отразява действителната обстановка, тъй като тя в България е много динамична. Базирано на черновата на създадената версия, ще проучваме и новите начинания, които са признати, новите признати закони, новото държавно управление, новите планове и така нататък Става дума за техническо отразяване на действителността. Важни са законодателните промени, не съответната рокада на основния прокурор. Важна е неговата отчетност, каквато беше рекомендацията за приемането на закон, който да дава право на такава “, акцентира ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас.
По оценка на самите български управляващи по отношение на второто заплащане по ПВУ все още са изпълнени към половината цели, които са заложени. Те би трябвало да се изпълнят и чак тогава да се премине към заплащане от Комисията.
„ Разбира се, в случай че това не се случи, може да се прегледа разновидността за отчасти заплащане . Там ще се преглежда не какъв брой неща са изпълнени, а кои са изпълнени . Ние от наша страна ще поставим всички старания заплащанията да бъдат бързо изпълнени, само че всичко зависи от осъществяването на задачите, които си е сложило държавното управление. По третия транш имаме две провокации “, акцентира Кюланов.

По неговите думи „ има много работа за лятото и есента “, с цел да приказваме за трето заплащане, което при всички положения отива за идната година.

Предоговаряне на Плана е декларирано като желание още от служебното държавно управление, само че към момента няма подхванати съответни стъпки.

Би било много необичайно въвеждането на еврото редом с лв. все още в България, счита Кюланов.

Аз персонално не считам, че подобен референдум (еврото – бел. ред.) би следвало да се организира , защото България има своите задължения като член на Европейски Съюз, тъй че тематиката би могла да завършили бързо “, сподели още той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР