д-р Венислава Александрова Предпазването от бременност (от лат. contraceptio )

...
д-р Венислава Александрова Предпазването от бременност (от лат. contraceptio )
Коментари Харесай

5 eстествени метода на контрацепция

д-р Венислава Александрова

Предпазването от бременност

(от лат. contraceptio ) може да бъде краткотрайно или непрекъснато -

дезинфекция (sterilisatio).

Съществува огромно многообразие от контрацептивни способи и комбинации сред тях. Въпреки това най-общо могат да се разделят четири групи - естесвени, бариерни, вътрематочни и хормонални.

1. Естествени способи на контрацепция

Календарен способ
Чрез него може да се направи съмнение по кое време се чака да настъпи овулацията, като в множеството случаи при 28 дневен цикъл се счита, че овулацията ще настъпи на 14-тия ден, т.е. по средата на цикъла. Знае се, че яйцеклетката е годна за оплождане единствено 24 часа, а сперматозоидите имат фертилни сподобности от 5 до 7 дни. Разбира се, не всички дами имат 28 дневен цикъл - менструацията се появява на 28-мия ден. Има дами с по-кратък и такива с по-дълъг менструален цикъл, което прави метода много едва ефикасен.

Свързани публикации.. Менструален цикъл – какви хормонални промени настъпват? 2 Кога бялото течение демонстрира зараза 9 Влагалищна тампонада и поддържащи песари – по кое време се ползват? 0

Метод за премерване на базалната температура
Измерването става заран, преди ставане от леглото, като най-подходящо е да се мери ректалната температура. Когато настъпи овулация тя се покачва, защото се изпращат импулси до терморегулаторния център в продълговатия мозък заради повишение на равнищата на прогестерона и нахлуване в лутеиновата фаза на цикъла. Според този способ се счита, че половите контакти са безвредни след три поредни дни, в които се мери по- висока базална температура.

Метод на Billings за проучване количеството и качеството на цервикалната слуз


С доближаване на овулацията, цервикалната слуз става по-водниста, транспарантна, разтеглива, „ зацапва “ бельото. Ако се направи оглед със спекулум на маточната шийка на дамата в този интервал, ще се откри тъй наречените „ зеничен “ феномен - каналът на маточната шийка е отворен и през него елементарно могат да преминат сперматозоиди, като този развой е доста улеснен и от воднистия цервикален секрет. След овулация, заради

нарасналият синтез на прогестерон, цервикалният секрет става гъст, след което съвсем изчезва. Методът е с ниска успеваемост, само че дамите познавайки себе си и знаейки тази специфичност, която съпътства овулацията, сами могат да заобикалят полови контакти в този интервал.

Прекъснато полово съприкосновение - coitus interruptus
Този способ се базира на преустановяване на половия акт директно преди еякулация. За метода е нужен огромен самоконтрол от страна на мъжа, което пък от време на време е обвързвано с непълното облекчаване на сътрудниците. За страдание, е използван единствено в 50% от двойките, защото има огромен % мъже с преждевременна еякулация. Освен това еякулата може да попадне наоколо до входа на влагалището - introitus vaginae и да опорочи метода.

Лактационна аменорея
Методът се основава на това, че по време на кърмене се покачва секрецията на пролактин от задния дял на хипофизата, което подтиска „ зреенето “ на фоликула и овулацията. Това изяснява и за какво дами с високи равнища на пролактин и предпочитание за бременност имат крах в зачеването. Кърменето би трябвало да е на не по- огромни шпации от 4ч. в денонощието. Независимо от това, някои дами до момента в който кърмят също могат да имат менструация, както и овулация. Поради тази причина метода не е задоволително благонадежден.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР