Д-р Райна Стоянова специализира ендокринология и болести на обмяната и

...
Д-р Райна Стоянова специализира ендокринология и болести на обмяната и
Коментари Харесай

Свежи, красиви и креативни... с чаша бира!

Д-р Райна Стоянова специализира ендокринология и заболявания на обмяната и е помощник в катедрата по Клинична фармакология и терапия. Тя е и част от консултативния съвет на фондация "За храната ", съветва и построява хранителни режими, в това число и след осъществено генетично проучване NutriGen. Участва в разнообразни планове, свързани със здравословното и уравновесено хранене в страната, образования и семинари на разнообразни тематики, свързани с храненето.

Научните ѝ ползи са свързани най-много с храненето при разнообразни болести, хранене при спортисти, микробиома, чернодробните болести и метаболитния синдром.
Д-р Стоянова е член на Българско сдружение по хранене и диететика, Българското сдружение по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското сдружение по Ендокринология, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).

Днес тя е в Edna.bg с мнение и рекомендация за това по какъв начин да консумираме една от любмите ни питиета – бирата, и води ли тя до качване на килограми и неприятното „ бирено коремче “!

 Райна Стоянова Д-р Райна Стоянова/Личен списък

****
Кара ли ни бирата да пълнеем и води ли до образуването на по този начин нареченото “бирено коремче”? Колко калории приблизително съдържа една бира?

Много благодаря за чудесния въпрос! Отговорът е „ Не “- бирата не ни кара да пълнеем, в противен случай - умерената консумация на бира може да участва в редуциращи тежестта хранителни режими, стига да нямате други противопоказания за това. Поради по-ниското алкохолно наличие, благосъстоянието на витамини от В-групата и микроелементи, бирата, като се изключи че не пречи на фигурата, има и потребни резултати.

Енергийното наличие на бирата е към 43 - 45 kcal на 100 мл, като то варира според от алкохолното наличие. Безалкохолното питие има минимум калории - единствено 25 на 100 мл, а с най-висока енергийна стойност е тъмната бира.

Какви са главните съставки в бирата?

Основните съставки на бирата са вода, малц, хмел и пивни дрожди - както сами разбирате, пивото е един естествен артикул на алкохолната ферментация. Най- присъщата суровина на кехлибарената течност е малцът. Благодарение на характерните си свойства и в композиция с останалите пивоварни първични материали, той основава опция за приемането на най-различни по своя темперамент пива. Хмелът придава онази характерна приятна мъка и мирис и спомага за стабилността на напитката и за образуването на пяната.

 бира Istock

Какви са потребните субстанции в пивото и какъв резултат имат върху организма ни?

Малцът в пивото се добива от покълнали зърнени първични материали (ечемик, пшеница, царевица и др.), което я прави превъзходен източник на водоразтворимите витамини от група В - В2, В6 и В12. В-витамините играят значима роля в клетъчния метаболизъм и кръвотворенето. Счита се, че бирата, употребявана в дребни количества, контролира кръвното налягане и покачва равнището на положителния холестерол (HDL) .

Хмелът също има удобно свойство, като работи успокояващо и релаксиращо. Също по този начин, пивото е богато и на антиоксиданти - т.нар флавоноиди, които обезвреждат свободните радикали. Последните съставляват нападателни молекули О2, които могат да увредят структурата на клетките и водят до процесите на стареене и доста болестни положения, измежду които и рак.

Антиоксидантите се съдържат в по-големи количества в тъмните типове бира. Кехлибарената напитка е и източник на доста минерални субстанции - калций, калий, силиций, натрий, цинк, магнезий, фосфор и други Също по този начин измежду проучените ѝ потребните свойства са: понижаване равнището на напрежението, попречване понижаването на костната компактност и защото съдържа 90% вода дренира организма, само че постоянно в умерена консумация.

Какво значи „ умерена консумация “ на бира? Как можем да си я представим в количество питие?

По данни на Световната здравна организация (СЗО), допустимата дневна доза алкохол за дамите е 0,20 година, които се равняват на 0, 5 л бира (стандартна бутилка), а за мъжете - 0,40 година алкохол, т.е. две бутилки питие.

 бира Istock

Споделете ни какво е за вас бирата?

Знаете ли, персонално за мен чаша охладена кехлибарена течност с белоснежна и плътна пяна по ръба е съвършеният свършек на деня. И това не е инцидентно - бирата се приема като естествен антидепресант и е позволена в дребни количества даже за дневна приложимост. Счита се, че консуматорите на бира имат положителен темперамент и положително въодушевление!

Кои са храните, които е най-подходящо да комбинираме с бира? Разкрийте ни някои предписания за ястия, които съдържат бира?*

Бирата сполучливо се съчетава с съвсем всички храни. По-леките ястия се комбинират със светлите типове питие, а по-тежките блюда отлично се съчетават с тъмна бира. Остаряло е „ спрягането “ на питие с цаца или пържени картофи. Напротив, кехлибарената напитка е добра „ компания “ на разнообразни гурме ястия и даже десерти, според от характерностите ѝ.

Бирата се употребява и в приготовлението на разнообразни ястия и точно това е тайната съставна част на бирените хлебчета, които, приготвени от пълнозърнесто брашно, с изключение на доста вкусни, могат да бъдат и здравословни. С питие се подготвя и заливката на ястия с месо, които изпечени във фурната превъзходен усет.

 бира Istock

Знаем, че бирата се употребява и за разкрасяване – какво да създадем ние, дамите, с цел да се възползваме от тези процедури?

В управленията по физиотерапия на кожните заболявания се загатва за удобния резултат на бирената квас при акне, дерматити и псориазис. Благодарение на белтъчните съставки, както и благосъстоянието на витамини В, бирената квас трансформира кожната микрофлора и спомага за нейния лъчезарен тип. Неслучайно в античен Египет са се употребили вани с питие за възстановителни процедури.

 бира Istock

Вярно ли е, че умерената консумация на бира подтиква изобретателното мислене?

Мозъчната кора управлява съзнателната мисъл, езика и общуването. Когато алкохолът, в умерено количество, доближи до мозъчната кора, се отпускаме леко и това освобождава мозъка от нормалните мисли, с които е зает. Установено е, че бирата ни кара по-малко да се безпокоим за директно заобикалящия ни свят, което освобождава мозъка да прави по-дълбоки връзки и надлежно да ражда страхотни хрумвания. Така че може да се каже, че в действителност пивото спомага за креативния капацитет, само че наложително в умерена консумация, след работа, с близки и другари.

Какви са най-смешните и невероятни легенди за бирата, които сте чували?

„ Можете да се справите с шкембето, в случай че преминете единствено на светла бира. “

Истината е, че светлата бира е напълно малко по-нискокалорична от тъмната. Така че, няма значение дали ще пиете единствено светла бира. Тайната за свалянето на „ биреното коремче “ е в количеството бира, в модела на хранене и цялостния метод на живот.

Друг комичен мит, който съм чувала измежду всякакви хора е, че може да се пие бира по време на кърмене или даже, че бирата подтиква кърмата. Това е неприемливо! Алкохолът минава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е мощно уязвима.

 бира Istock

Разкажете ни повече за модерната в последно време безглутенова бира. Различен ли е усетът ѝ по отношение на общоприетото питие и какви са нейните качества?

Безглутеновата бира е в действителност съвременна, най-много във връзка със зачестялата „ мода “ по безглутеновото хранене. Първото българско питие без глутен към този момент е реалност и всички, които съблюдават подобен безглутенов режим на хранене, могат да се възползват от него. Бирата е създадена от безглутенови първични материали като елда, просо, ориз и други. Безглутеновата напитка или тази с ниско наличие на глутен, занапред ще е тематика с необятен публичен резонанс, имайки поради, че бирата е една от най-предпочитаните питиета в целия свят.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР