© Цветелина Белутова Още по темата Уникредит Булбанк очаква 4.4%

...
© Цветелина Белутова Още по темата Уникредит Булбанк очаква 4.4%
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк изплаща цялата печалба като дивидент

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Уникредит Булбанк чака 4.4% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2018 година

Според анализаторите тази година може да се окаже най-хубавата за стопанската система от рецесията насам
30 мар 2018
Moody`s предвижда добра година за българските банки

Рейтинговата организация чака 5 до 7% растеж на кредитирането и не обрисува опасности пред системата
28 фев 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Изплатените от банките дивиденти тази година минаха 1 милиарда лева

Това е съвсем 80% от цялата облага в бранша за 2016 година
13 дек 2017 Уникредит Булбанк ще разпредели цялата си миналогодишна облага като дял за акционерите в размер на 297.652 млн. лева Решението е взето на извършеното на 11 април общо заседание на акционерите, оповестиха от банката. Това е чистата облага на банката. Основен притежател на Уникредит Булбанк е италианската Unicredit.

В известието се показва, че изплащането на дивиденти на акционерите ще е съразмерно на притежаваните от тях акции, което прави по съвсем 1.042 лева на акция. То ще бъде осъществено в законоустановения 3-месечен период от осъществяване на събранието. Акционерите в допълнение ще бъдат известени на страницата на банката за датата, мястото и изискванията на погашение на дивидентите, показват още от банката.

Най-голям дял

Това ще бъде най-големият дял, изплатен за годината. Уникредит Булбанк е най-голямата банка по мярка на активите в бранша. Печалбата на втората по величина — Банка ДСК, за предходната година е 254.6 млн. лева Миналата година Уникредит Булбанк също изплати цялата си облага за 2016 година (близо 291 млн. лева.) като дял. За предходните две години — 2015 и 2014 година, банката изплати надлежно половината от облагата и една трета от размера й.

Дивидентната политика на банките в последните няколко години се трансформира, откакто известно време в интервала на рецесията не разпределяха дивиденти, с цел да натрупат капитал и буфери за непредвидени обстановки и неприятни заеми. По-големите банки, които работят и с по-високи финансови индикатори, имат опция да разпределят дивиденти след края на рецесията, като притежателите им ползват до момента разнообразни тактики, в някои случаи по-консервативен метод с по-малки, само че увеличаващи се всяка година стъпки. Уникредит Булбанк има личен капитал към края на предходната година в размер на съвсем 2.9 милиарда лева

Миналата година банките изплатиха като дивиденти на акционерите си за 2016 година над 1 милиарда лева, което беше съвсем 80% от цялата облага в бранша за 2016 година (малко над 1.262 милиарда лева.).
За 2017 година облагата на бранша е 1.1 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР