Индексните фондове са изключително популярни сред инвеститорите през последните години.

...
Индексните фондове са изключително популярни сред инвеститорите през последните години.
Коментари Харесай

Най-доходоносните ETF-и за последните 10 години

Индексните фондове са извънредно известни измежду вложителите през последните години. Те освен надминаха интензивно ръководените фондове, само че и се представяха доста по-добре от множеството от тях, давайки на вложителите необятна диверсификация на извънредно ниска цена, както и голям избор на благоприятни условия.

Вероятно не е изненада за вложителите, че всеки един от най-добре представящите се борсово търгувани фондове през последните 10 години идва от софтуерния бранш. Първите четири от които са в региона на полупроводниците, защото 2023 година продължи десетилетието на технологиите владичество в бранша по обилие на изкуствения разсъдък.

В допълнение към полупроводниковите ETF-и, този обновен лист с най-хубави ETF-и се добавя от диверсифицирани U.S. фондове в софтуерния бранш, както и световни софтуерни ETF-и.

10-те най-добре представящи се ETF -а за последните 10 години

Ето по какъв начин наподобява класацията на най-добре представилите се индексни фондове през последната една година, направено от профилираното издание etf.com. За да стигне до своя финален лист от изданието са почнали с обзор от над 3000 ETF-а и използваха техния скрининг на ETF, с цел да сортират по 10-годишна възвръщаемост.

Този лист с топ 10 изключва ETF-те, които се ангажират с различни тактики, като ETF-и с ливъридж. Всички най-добре представящи се ETF през последните 10 години идват от софтуерния бранш, а четири от тях са ETF на полупроводници.

Десетилетието на доминиране на полупроводниците се дължи на обстоятелството, че те зареждат необятна гама от устройства, в това число телефони, коли, компютри и конзоли за игри. През 2023 година изкуственият разсъдък докара до възвръщаемост, изключително при компании като Nvidia Corporation (NVDA), която означи растеж от над 220% за годината.
 Ето кои бяха най-доходоносните ETF-и през февруари
Ето кои бяха най-доходоносните ETF-и през февруари

Борсово търгуваните фондове оферират на вложителите опция да диверсифицират необятно своите притежания

1. VanEck Semiconductor ETF

VanEck Semiconductor ETF (SMH) наблюдава показател, претеглен по отношение на пазарната капитализация на 25 от най-големите регистрирани в Съединени американски щати компании за полупроводници. Компании със междинна капитализация и задгранични компании, регистрирани в Съединени американски щати също могат да бъдат включени в показателя.

10-годишна рентабилност: 24,37%

Активи под ръководство: $10,9 млрд

Съотношение на разноските: 0,35%

2. iShares Semiconductor ETF

iShares Semiconductor ETF (SOXX) наблюдава модифициран показател, претеглен по отношение на пазарната капитализация на 30 регистрирани в Съединени американски щати полупроводникови компании, в това число производители на материали с полупроводници, които се употребяват в електронни приложения, и снабдители на услуги или съоръжение, свързани с полупроводници.

10-годишна рентабилност: 23,62%

Активи под ръководство: $9,3 млрд

Съотношение на разноските: 0,35%

3. Invesco Dynamic Semiconductors ETF

Invesco Dynamic Semiconductors ETF (PSI) наблюдава показател, който употребява количествен модел за избор и претегляне на U.S. полупроводникови компании. Методологията на показателя накланя PSI към по-малки компании за напредък. По този метод той понижава концентрациите в мегакапаталовите компании и даже претегля групата компании по мярка.

10-годишна рентабилност: 23,59%

Активи под ръководство: $613,8 млн

Съотношение на разноските: 0,56%

4. SPDR S&P Semiconductor ETF

SPDR S&P Semiconductor ETF (XSD) наблюдава равнопретеглен показател на акциите на полупроводници. Притежанията на XSD включват набор от пазарна капитализация в региона на осведомителните технологии, полупроводниците и полупроводниковото съоръжение.

10-годишна рентабилност: 21,88%

Активи под ръководство: $1,4 млрд

Съотношение на разноските: 0,35%

5. SPDR Fund Technology Select Sector

SPDR Fund Technology Select Sector (XLK) наблюдава показателя на софтуерните акции в S&P 500. Първият ETF върху софтуерен бранш, XLK, включва единствено 75 акции с огромна капитализация, като повече от 50% от портфолиото е разпределено към 10-те най-големи холдинга.

10-годишна рентабилност: 19,88%

Активи под ръководство: $55,3 млрд

Съотношение на разноските: 0,10%

6. Vanguard Information Technology ETF

Vanguard Information Technology ETF (VGT) наблюдава показател на фирмите за осведомителни технологии, претеглен по отношение на пазарната капитализация. VGT обгръща необятно софтуерния бранш, защото включва и повече дребни и микро капитали от множеството други фондове в софтуерния бранш.

10-годишна рентабилност: 19,60%

Активи под ръководство: $57,7 млрд

Съотношение на разноските: 0,10%
 Какво се случи с ETF-те през 2023-а и какво да чакаме през новата година?
Какво се случи с ETF-те през 2023-а и какво да чакаме през новата година?

Миналата година борсово търгуваните фондове привлясоха към $580 милиарда чисти притоци от активи

7. iShares Съединени американски щати Технологичен ETF

iShares U.S. Technology ETF (IYW) обезпечава необятна експозиция към американския софтуерен пазар, проследяващ диверсифициран показател, претеглен по отношение на пазарната капитализация. Претеглената експозиция в този бранш постоянно се трансформира в съсредоточени позиции в мегакапитализирани софтуерни акции.

10-годишна рентабилност: 19,58%

Активи под ръководство: $13,3 млрд

Съотношение на разноските: 0,40%

8. iShares Global Tech ETF

iShares Global Tech ETF (IXN) наблюдава претеглен показател на пазарна капитализация на световни софтуерни акции, което значи, че фондът държи всички пазарни капитализации от целия свят, само че по-големи тежести се дават на акции с огромна капитализация. IXN предлага световно излагане на софтуерни промишлености като осведомителни технологии, електроника и компютърен програмен продукт и хардуер.

10-годишна рентабилност: 18,20%

Активи под ръководство: $3,9 млрд

Съотношение на разноските: 0,41%

9. iShares Expanded Tech Sector ETF

iShares Expanded Tech Sector ETF (IGM) наблюдава показател, претеглен по отношение на пазарната капитализация на американски и канадски софтуерни компании. В допълнение към обичайните софтуерни акции, IGM също дава експозиция към акции в свързани промишлености, като да вземем за пример компании за търговия на дребно в интернет.

10-годишна възвръщаемост за 2022 година: 17,95%

Активи под ръководство: $3,6 млрд

Съотношение на разноските: 0,41%

10. First Trust NASDAQ-100-Technology Sector Index Fund

First Trust Nasdaq-100-Technology Sector Index Fund (QTEC) наблюдава равнопретеглен показател на най-големия показател за американски софтуерни акции, регистрирани на борсата Nasdaq. Това прави QTEC добър избор за вложители, които желаят експозиция към софтуерни акции с огромна капитализация, само че вложителите, които желаят експозиция към софтуерни компании с дребна и междинна капитализация, ще би трябвало да получат това с други фондове.

10-годишна рентабилност: 17,95%

Активи под ръководство: $3,2 млрд

Съотношение на разноските: 0,57%

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР