© Shutterstock Д-р Александър Симидчиев е пулмолог и председател на

...
© Shutterstock Д-р Александър Симидчиев е пулмолог и председател на
Коментари Харесай

Няма орган и система в човешкото тяло, които да не се увреждат от замърсяването на въздуха

© Shutterstock Д-р Александър Симидчиев е пулмолог и ръководител на управителния съвет на съдружие " Въздух за здраве ". То обръща внимание на здравните резултати от замърсяването на въздуха у нас. Още по тематиката
Защо никой не прави нищо за мръсния въздух

Замърсяването продължава да е неуспех за управляващите, които стрелят слепешката с решенията
3 дек 2018
Инсталация за горене на доверие

Проектът за инсинератор стигна финалната права, само че администрацията не съумява да убеди жителите в потребността от него
29 ное 2018
Замърсяването на въздуха в София през днешния ден и на следващия ден ще е над нормите
20 ное 2018 11.2% от българите въобще не са осведомени даже с един риск за здравето им вследствие от мръсния въздух, сочи изследване на " Алфа рисърч ". " При едно поемане вдишваме към 20 млн. фини прахови частици. Бях си направил труда да изчисля какъв брой в действителност вдишваме в интервала на човешкия живот и се оказа, че вдишваме към четири кг прахуляк сред 0- и 70-годишна възраст. Тоест си вкарваме една тухла в белия дроб чрез въздуха ", споделя доктор Александър Симидчиев. Мисълта за целия този прахуляк явно е притеснителна. Но още по-тревожното е, че следствията за здравето са многочислени и от време на време неизбежни. Според пресмятане на Световната здравна организация на всеки 100 хиляди души 217 смъртни случая са породени от мръсния въздух. Освен това 97.2% от българите са изложени на рискови равнища на фини прахови частици с размер 10 микрограма.

Какво ни трови

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Всъщност въздухът в българските градове може да замязя, нагледно казано, на периодическа таблица, в случай че виждахме в действителност какво съдържа. Проблемите са на всички места край нас и имат друго естество из страната. В София и Пловдив целогодишно трафикът играе роля, до момента в който във Видин казусът е обвързван с битовото отопление на дърва, а в Гълъбово въглищата замърсяват. Все отново за съществени замърсители може да се смятат азотният диоксид и фините прахови частици (ФПЧ), надлежно с размер 10 или 2.5 микрограма. Докато първият газ може да се усети по миризмата, отбелязва доктор Симидчиев, то ФПЧ рядко имат аромат, а най-малките въобще не могат и да се видят. През лятото пък азотният окис и кислородът реагират и се образува озон. " Обичайните равнища на замърсяване в София се равняват на 2-3, най-много 4 цигари всекидневно от всички непушачи, към които пушачите прибавят. " Азотният диоксид е повече " иритативен газ ", който нервира и провокира конвулсии. От друга страна, ФПЧ имат въздействие с помощта на натрупването с времето, като в дълготраен проект може да провокират обструктивна белодробна болест, белодробна фиброза, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, т.е. инсулт. " Ако деца са изложени на фини прахови частици дълго време, към алергиите и астмата може да се прибавят и чести респираторни инфекции, аутизъм и ниско равнище на разсъдък ", споделя пулмологът. " Общо взето, няма орган и система в човешкото тяло, които да не се повреждат от замърсяването на въздуха ", прецизира той.

Някои здравни резултати са остри и бързи и те нормално не са същинският огромен проблем, тъй като се усещат бързо и пациентите могат да вземат ограничения бързо. Истински огромните последствия са от неусетното, дълготрайно замърсяване, на които се излагаме всички ние, тъй като с всяко поемане вкарваме по малко отрова в белия дроб и това в продължение на десетилетия довежда до това, че белият дроб стартира да страда, получават се промени по бронхите и по алвеолите. Освен това съдовата система страда, тъй като тези дребни частици влизат в алвеолите и влизат в кръвоносната система. Оттам повреждат кръвоносната система, мозъчно-съдови болести, други неща.

Ясно е, че страдащите от белодробни или сърдечно-съдови болести ще са чувствителни към влошено качество на въздуха. Но за избрани групи замърсяването е изключително рисково, а точно децата и възрастните хора. " Те имат доста дребни адаптационни благоприятни условия, не могат да компенсират с други органи и системи това, което се струпва като влияние ", изяснява доктор Симидчиев. Рискови групи са и най-различни хора, чиято специалност изисква да попадат в изключително нечисти зони - регулировчици да вземем за пример или бременните дами.

Хората, които спортуват на открито, също би трябвало да имат едно мислено, защото интензивността усилва броя вдишвания, а с тях пораства и количеството прахуляк, който гълтаме. " Ако би трябвало да избираме сред това да спортуваме и да дишаме повече замърсен въздух обаче, по-добре въпреки всичко е първото ", споделя лекарят.

Решение с противогаз

" Всяко нещо, което понижава експозицията към замърсителите, е потребно ", споделя доктор Симидчиев. Накратко, най-ефективното решение за персоналното здраве би било да се преместим отвън нечистия град. Това явно не всеки път е практично решение. Затова е значимо замърсяването да бъде очевидно, като измерването е най-важната стъпка, с цел да се взимат съответни ограничения, счита лекарят.

Когато се мерят замърсителите, човек знае, че на открито е по-чисто или по-мръсно, и надлежно знае дали да отвори прозорците или не. Уредите за филтриране на въздуха или климатици с филтри са други трикове за оцеляване.

" Има неща, които са малко като кръпка - отчасти, недългосрочно, тактическо решение. Не ми харесват доста, само че работят. Например може да се постави филтрираща маска ", изяснява доктор Симидчиев. Разказва за негов другар, който носи противогаз, до момента в който кара колело из столицата. " Откакто го носи, му се възстановиха чернодробните проби, кожата му се почисти, изобщо тялото му стартира да се възвръща от равнището на замърсяване, което преди този момент поемаше, карайки по 50 км дневно своя велосипед.Що се отнася до трафика, водачите не би трябвало да се усещат удобно в комфортните седалки на своите коли. " Проблем е напредването с коли, тъй като доста хора не осъзнават, че, движейки се с тях, ние попадаме в улей, който назоваваме " път ", и по този улей този пред и зад нас бълва от ауспуха ФПЧ и въглеводороди и изгорели химикали. Това се засмуква през климатика и се вкарва в купето. Тоест водачите, които си седят и си дишат умерено зад кормилото, изобщо не са по-малко, а - в противен случай - са по нечисти ", изяснява доктор Симидчиев. Другият провинен за замърсяването - битовото отопление, се нуждае от съществени промени и в политиките. Затова е значимо отоплението да става с съвременни уреди, не безусловно скъпи, а такива, които просто понижават мощно количеството на субстанции. Енергийните помощи би трябвало да се премислят и да вземем за пример съвременни печки да са част от тях, с цел да се понижат излъчванията от комините.

Бъдещето е в данните

Всъщност решението на казуса е както в ръцете на страната, по този начин и в това на хората, евентуалните пациенти. Ако те обаче не знаят какви са рисковете, няма да имат и тласъци да трансформират навиците си. " Според едно изследване на " За Земята " хората не са осведомени с казуса. Показа, че единствено 55% от хората знаят, че има подобен проблем, а 20% не знаят ", цитира доктор Симидчиев. Национално представително изследване на " Алфа рисърч " от октомври пък сподели, че 11.2% от българите въобще не са осведомени даже с един риск за здравето им вследствие от мръсния въздух. Все отново обаче съвсем 80% от хората са наясно, че белодробните болести са риск. Затова пулмологът отбелязва, че гражданската самодейност с измервателни станции AirBG е значима стъпка напред, защото прави казуса забележим посредством карта онлайн на замърсяването.

Информация е нужна и при взимането на решения от страна на локалните и националните управляващи. " Взимаме решение тогава, когато можем да потвърдим изгода. Например като доктор за мен ще е значимо да видя мярка, която да понижи честотата на острите респираторни болести. Тоест вършим нещо и следим какъв брой са били преди и след него ", изяснява той.

Има пропуски даже и в проучването на резултатите на мръсния въздух върху човешкото здраве у нас. Чуждите разработки могат да служат за основа, само че е от голяма важност да проучваме по какъв начин се отразява тук поради характерните географски и обществени характерности на страната. " Иначе по света е ясно, че имаме линейна взаимозависимост сред равнището на замърсяване и равнището на риск от смъртност, както и равнището на риск на всевъзможни други болести ", прецизира той.

" Предвид горепосоченото не са налице справедливи данни за оценка на степента на въздействие на качеството на атмосферния въздух върху здравното положение на популацията в София ", написа даже в отчета на столичната здравна ревизия по тематиката за качеството на въздуха. Съответно, както предлага доктор Симидчиев, би трябвало първо дейно да измерим казуса, а по-късно да използваме това знание, с цел да го решим дълготрайно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР