© Ints Kalnins Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Ints Kalnins Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

"Вечерни новини": ЕК пак насърчи България за чакалнята за еврозоната; Ирландия и Великобритания се споразумяха за границата след Brexit

© Ints Kalnins Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и през новата седмица

Две организации покачиха кредитния рейтинг на България; Данъчният пакет на Тръмп беше гласуван, Еврогрупата ще разиска " задълбочаването на съюза "
3 дек 2017
Вечерни вести: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София още веднъж е рисково замърсен

И още: Депутатите се отхвърлиха от по-малката дотация за партии отвън парламента; Брюксел даде детайлности за промяната на Данък добавена стойност
30 ное 2017
Вечерни вести: " Ембарго " за нови медикаменти и лечебни заведения догодина; Движение за права и свободи и ГЕРБ попречиха на Българска народна банка да следи банките за свързани лица

И още: Англия отстъпи пред Брюксел за финансовите си задължения при Brexit
29 ное 2017
Вечерни вести: Приватизацията към този момент не е фокус на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лева

И още: За пръв път български министър председател е на публично посещаване в Саудитска Арабия; Вулканът Агунг на Бали се пробуди
28 ное 2017 Първият работен ден на седмицата стартира с неприятно и студено време, на инат на някои оптимистични прогнози. Политическите вести обаче са позитивни - зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис разгласи, че българската стопанска система е постоянна и има вероятности за влизане в чакалнята на еврозоната, властта даде заден ход за скандалните опити да рестартира царската реставрация, а Ирландия и Великобритяния най-сетне се схванаха за границата посред им, с което отприщват втория стадий на договарянията. В прочут смисъл позитивна вест е и че румънците още веднъж стачкуват против опитите на политиците да завладяват правосъдната система.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Домбровскис: Няма да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврото

Българската стопанска система е постоянна. Не би трябвало да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврозоната. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателя на Европейска комисия, който дава отговор за еврото Валдис Домбровскис. В последните месеци Европейска комисия не стопира да дава сигнали, че и " слабите " страни имат късмет да се причислят към клуба на еврото, само че въпреки всичко решението кой да бъде поканен в така наречен чакалня на еврозоната е на страните членки и на Европейската централна банка.

Влизането в ERM-2 e една от главните външнополитически цели на актуалното държавно управление и политическият пасианс в Брюксел наподобява е спретнат, с цел да помогне на това. В сряда се чака точно Домбровскис да показа пакет от ограничения за промени в еврозоната, които целят по-дълбока икономическа интеграция и по-голяма резистентност на валутния съюз при бъдещи рецесии. Сред предложенията е и и нов инструмент за техническа помощ за страни членки като България, които имат предпочитание да вкарат еврото.

Властта даде заден ход за царските парцели

Министърът на правораздаването Цецка Цачева и министърът на районното развиване Николай Нанков оповестиха, че държавното управление няма да се меси в правосъдните каузи за царските парцели, а спрените каузи ще бъдат продължени. Правителството няма да предлага и специфичен закон за царските парцели, сходен ход може да бъде решен единствено от Народното събрание.

Това е изненадващо развиване, откакто близо месец с импровизирано подавана информация се приготвяше почвата за рестарт на царската реставрация, с която да бъдат предоставени още веднъж на Симеон Сакскобургготски парцелите, които той губи в заведените каузи против него.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Венецуела основава лична криптовалута Petro

Нова виртуална валута с името Petro би трябвало да помогне за облекчаването на тежката икономическа рецесия въъв Венецуела. " Двадесет и първи век дойде ", уточни президентът Николас Мадуро. По думите му Petro ще бъде подкрепено от венецуелските активи в областта на петрола, газа, златото и диамантите, а новата криптовалута ще разреши на страната " да означи прогрес в области като паричния суверенитет, да прави финансови транзакции и да превъзмогне финансовата обсада ".

Венецуелската стопанска система понесе удар от спадащите доходи от нефт и стопяващата се стойност на актуалната й валута. Страната дължи към 140 милиарда $ на задгранични кредитори и догатките са, че ще желае да се разплати с тях с Petro, до момента в който се пробва да преструктурира дълга си.

Българите харчат 1.6% от приходите си за алкохол, колкото е и междинното равнище в Европейски Съюз

По 250 евро годишно харчи всеки жител на Европейски Съюз за алкохол. Общата сметка на семействата е 130 милиарда евро през 2016 година, което е 1.6% от всички техни годишни разноски и малко под 1% от общия Брутният вътрешен продукт на съюза, демонстрират данни на Евростат. Най-големи са разноските за алкохол в прибалтийските страни членки - Естония (5.6%), Латвия (4.8%) и Литва (4.2%), следвани от Чехия и Полша, до момента в който в Испания, Гърция и Италия те са под 1% от приходите. Част от обясненеито за това е, че южните народи имат мощно развита просвета да се хранят и употребяват алкохолни питиета на открито, до момента в който статистиката регистрира единствено закупените за у дома артикули.
Българите харчат за алкохол тъкмо колкото и междинният европеец - 1.6% от прихода си. Общата сума, отделяна годишно е към 510 млн.евро или едвам към 70 евро на човек, което над три пъти по-малко от междинното за Европейски Съюз.
РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Ирландия и Англия се споразумяха за границата след Brexit

Непосредствено преди началото на срещата сред Тереза Мей и президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник стана ясно, че Англия и Ирландия са постигнали съглашение по проблема, станал прочут като " ирландската граница ". Сухоземната граница разделя Северна Ирландия и Република Ирландия и определянето на статута ѝ се трансформира в основно за хода на договарянията за Brexit. Двете страни са се разбрали да няма на процедура граница в същинския смисъл със Северна Ирландия след Брекзит, сочат медийни източници. Това значи, че ще има правни режими, които не постановат създаване на гранични постове и митници, написа FT.

Това беше последната точка, която Европейски Съюз настояваше да бъде позволена преди началото на идната фаза в договарянията - комерсиалните диалози. Новината разсъни спекулации, че по този начин цялото Обединено кралство може да остане в митническия съюз или даже в европейския обединен пазар, макар настояването на премиера Тереза Мей, че това няма да се случи.

Румънците още веднъж стачкуват, ръководещите готвят контрапротест

Стотици румънци не престават да стачкуват против плануваното преструктуриране на правосъдната система. Според тях предложенията за промени в правосъдното законодателство ще създадат мъчно наказването на корупцията по високите етажи на властта.

Високопоставени членове на ръководещата коалиция от леви партии, в това число ръководителят на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, са разследвани за корупция. Драгня и съдружниците му настояват, че правосъдното гонене е политически стимулирано. От партията декларират, че ще провеждат контрапротести тази седмица против " паралелната страна " - по този начин ръководещите назовават правосъдната система и румънския президент Клаус Йоханис, който е съдружник на опозицията.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

От 2019 година подаването на съвсем всички документи за пенсиониране би трябвало да става по електронен път, съобщи общественият министър Петков, а от същата година пък притежателите на парцели в София ще могат да получават информация за дължимите налози и електронно. Това е прогрес, само че извънредно дребен към основаването на работещо електронно ръководство, за което досега, по сметки на БСК са изхарчени над два милиарда лв..

Социалистът Мариу Сентену, финансов министър на Португалия, бе определен за нов ръководител на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на страните от еврозоната. Холандецът Йерун Дейселблум се отдръпна от поста, откакто към този момент не е финансов министър на страната си. Изборът бе предстоящ, като Сенрену бе считан за любимец поради ролята му в сполучливото извеждане на сраната му от тежките проблеми на финансовата рецесия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР