Човек чака с години за подобен род талант и изведнъж

...
Човек чака с години за подобен род талант и изведнъж
Коментари Харесай

Де Лихт и Де Йонг – лицата на „оранжевия” ренесанс

Човек чака с години за сходен жанр гений и внезапно се появяват два в еднакъв миг.

Това е чувството през днешния ден измежду почитателите в Нидерландия и измежду скаутите на клубове като Барселона и Манчестър Сити, които са постоянни гости на „ Йохан Крайф Арена”. Централният бранител на Аякс Матейс де Лихт изглеждаше като мъж измежду момчета едвам 17-годишен по време на финала на Лига Европа 2017 против Манчестър Юнайтед, а в този момент, 19-годишен, е капитан на клубния и корав титуляр на националния си тим. Съотборникът му Френки де Йонг, 21-годишен, неотдавна озари първата си поява като титуляр с националния екип – посещение против международния първенец Франция – с непрекъснато дриблиране около Антоан Гризман в междинната линия. (При триумф в някое от стряскащо рисковите отигравания на Де Йонг от време на време можете да го видите по какъв начин се усмихва, до момента в който още владее топката.)

И двамата изглеждаха отлични при красивата и безапелационна победа над французите с 2:0 в Лигата на нациите. Те въодушевиха възраждането на Аякс, който може да се класира за елиминационните стадии на Шампионската лига за пръв път от 2003 година насам, и на „ оранжевите”, които записаха победа 3:0 и тъждество с поврат до 2:2 против Германия, с цел да класират отбора на Финалната четворка в Лигата на нациите. И въпреки всичко даже и мнозина от добре осведомените задгранични почитатели още не са чували и за двамата. Това би трябвало да се промени, когато идващото лято всеки от тях се чака да се причисли към великански клуб.

Де Йонг е роден през 1997 година в южното селце Аркел и е кръстен на ливърпулската тайфа Frankie Goes to Hollywood. Семейството му е откачено по футбола (дядо му има гравирана съдийска свирка на надгробния си камък) и момчето израства, играейки по селските улички, постоянно с топка с размер под общоприетия, както предлага бащата на тамошния футбол Йохан Крайф. От осемгодишен Френки прекарва десетилетие в академията на локалния професионален клуб Уилем Твее и постоянно ядосва треньорите си с рисковите си дрибли от дълбочина в центъра на полузащитата. Когато пробива в мъжкия отбор, старши треньорът Юрген Стрепел – гневен последовател на труда и дисциплината, постоянно му крещи. На Френки не му пука от това. Той е отдаден на футбола („ Мисля, че съм последният младеж с УотсАп”, сподели в интервю), но единствено в случай че е по неговия метод.



Марк Овермарс, преди време състезател на Уилем Твее и през днешния ден механически шеф на Аякс, твърди, че го е гледал като скаут. На 18 години Де Йонг се мести в Амстердам против 300 000 евро, като до тогава към този момент е израсъл до 180 см, но продължава да ядосва своите треньори. Мантрата в Аякс напълно до неотдавна бе „ играйте просто” – с едно или две докосвания и бранене на топката. Както обаче сподели халфът в изявление неотдавна: „ Моето качество е интуицията. Не мога просто да не помни за това, нали?! Ако го сторя, бих бил просто един от хилядите играчи на моята възраст. Често отговарях на треньора, че съм схванал напътствията му, а след това отново правех моето си нещо на терена.” А неговото нещо е дрибълът и високорисковият пас.

Дори след преотстъпването си назад към Уилем Твее мъчно си печели минутите на терена. Петер Бош, треньорът на необичайно младия Аякс, който стигна оня край на Лига Европа против Юнайтед, споделя: „ Всеки можеше да види, че той може да играе футбол, само че когато загубехме топката, ми се струваше, че от време на време прекалено много се разхождаше.” Де Йонг игра в гореспоменатия край единствено като късна промяна.

Пътят на Де Лихт към върха е надалеч по-гладък. Той е едвам към осемгодишен, когато локалният му клуб в Абкауде, покрай Амстердам, го предлага на Аякс. Там първоначално го считат за прекомерно муден и с неприятна физика, но един скаут подсказва на управлението, че тялото му ще се оправи, откакто вижда край тъчлинията издължения му татко. Де Лихт пробива в мъжкия отбор на Аякс на 16 години – неуместна възраст за централен бранител. Само след седмици стартира да подрежда на другите бранители каква позиция да заемат и демонстрира изненадващо мек дрибъл от последната линия, изострен пас напред и с двата крайници, както и табиет да приключва с глава центрирания от ъглови удари.

Прякорът му в тима през днешния ден е Дебеланкото, което е малко прекомерно, въпреки че тялото му още не е идеалното – при растежа си от 188 см и фигурата си на защита в нощен клуб има продълговат торс и релативно къси крайници, което лимитира скоростта му при обръщанията. Както гласи нидерландският футболен диалект, едрият бранител може да наподобява, като че ли „ движи по трамвайните релси”.



При все това Де Лихт наваксва много от тези си дефекти със своя перфекционизъм. Далеч от това да се възгордее от ранната си популярност, той постоянно проучва и работи върху слабите си страни. В първите си месеци като експерт постоянно бива хващан в крачка поради неприятен избор на позиция. Дъното му идва през март 2017 година в неговия дебют с националния екип във значимото посещение против България в квалификациите за международното състезание. Българите вземат на мушка 17-годишния дилетант и го принуждават да бърка при съвсем всяко негово допиране до топката, като печелят с 2:0. Селекционерът Дани Блинд, който залага на младока, е уволнен след мача и Нидерландия изпуска влака за Мондиал 2018.

Подобно преживяване би нанесло непоправими душевни контузии на множеството младежи. Де Лихт обаче мъжки признава обществено грешките си, взема си поуките и кара напред. Изборът му на позиция се усъвършенства с всеки минал месец. Лидер по природа, взема капитанската лента в Аякс на 18 години. Първият му сътрудник Бари Хулсхоф се постанова непрекъснато да ревизира кариерния проект за своя клиент, начертан първоначално от двамата, защото младокът като булдозер събаря задачите си една след друга надалеч по-рано от предвижданото. Бившият състезател на Аякс Роналд де Бур ахва: „ Той наподобява като на 30!”.

През декември м.г. му откриха нов сътрудник в центъра на отбраната: Де Йонг, който на 20 години най-накрая пробиваше в първия отбор. Всеки знае, че Де Йонг в действителност не е бранител, само че това задание му е обещано, с цел да се научи да си извършва отговорностите в отбранителен проект. Бош отбелязва: „ Френки пресича подавания и се движи непрекъснато, всичко това в комбиниране с чудесната му игра с топката.” Преди всичко друго, Де Йонг има и Бекенбауеровия гений да изнася топката с дрибъл от центъра на отбраната. А в случай че изгуби топката в рискова позиция, там е Де Лихт да „ измете”. Пътят на Де Йонг като централен защитник обаче завършва с крушението 3:0 от ПСВ Айндховен през септември (трябва да се означи, че Де Лихт не играе тогава поради контузия) и през днешния ден той е поставян в основата на полузащитата. Противниковите тимове постоянно жертват собствен състезател, с цел да го следи той непрекъснато.



Докато Де Лихт е от добре прочут вид състезател – постоянно го назовават Новия Стам, Де Йонг е уникат, който промени ландшафта на футбола в Нидерландия. Дълги години тамошният жанр бе хоризонталната игра, с вманиачаване по владението на топката и специализиране в мудни къси пасове, които противниците с наслада пресичаха. Де Йонг обаче върна вертикалността във футбола в страната. В Аякс постоянно отиграва топката по над 100 пъти на мач, защото съотборниците му автоматизирано му я подават. Той я получава в придвижване, основава си пространство посредством превръщане през пазача си, поема съвсем изцяло изправен в бяг с вдигната глава и постоянно с взор напред. Бившият национал на „ оранжевите” Елджеро Елиа споделя: „ Той прави нещата, които вършат левите крила, само че от центъра на полузащитата: дриблира, пресича пред пазача си в точния миг, пази топката в краката си задоволително дълго, че да сътвори обстановки на числено предимство против противниците. Никога не съм виждал някого другиго да играе като Френки де Йонг.”

Той направи дебют за Нидерландия като промяна против Перу през септември, което по една случайност бе и краят на пътя с националния екип на последния огромен отвесен състезател на страната – Уесли Снайдер. До края на вечерта Де Йонг се трансформира в незаместим за тима. Днес той обезпечава множеството от концепциите в играта на „ оранжевите”.

Следващият ход за него и Де Лихт е отиване в чужбина. И двамата резервираха земното си държание и радостното си успокоение измежду все по-гръмовната шумотевица към тях. Още преди да се трансформира в титуляр за Аякс, Де Йонг наподобява предопределен за Барселона като естествения правоприемник на Чави и Андрес Иниеста, но в този момент се написа, че Манчестър Сити гневно напира за него и даже може би е подготвен да го купи още през януари против цели 80 млн. евро. Споменаваните суми изумяват неговите родители, а Аякс, който ще си подсигурява класиране за пролетните стадии на Шампионската лига при загуба на Бенфика на посетители на Байерн (Мюнхен) на 27 ноември, ще се бори да отсрочи продажба до лятото.



Де Лихт в това време разруши на пух и прахуляк и последните останали подозрения към него, като обезврежда Роберт Левандовски при равенството 1:1 във визитата против Байерн предишния месец. Наскоро той подписа със суперагента Мино Райола и в този момент най-вероятната му дестинация наподобява Барса или Ювентус.

След четири години на оскърбление почитателите на нидерландския футбол още веднъж са въодушевени. По две аргументи и с цялостно право.
Саймън Купър, ESPN
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР