Чехия затваря всички училища в опит да ограничи втората коронавирусна

...
Чехия затваря всички училища в опит да ограничи втората коронавирусна
Коментари Харесай

Чехия затваря училищата, правителството ù мобилизира студенти за борба с втората вълна на COVID |

Чехия затваря всички учебни заведения в опит да ограничи втората коронавирусна вълна. Изключение се прави единствено за детските градини. Ограничават се обществените събития, оповестява европейската редакция на Politico.

Решението бе взето късно в понеделник и е обвързвано със смъртните случаи в 10.7-милионната страна, чийто брой надвиши 1000, а равнището на инфектираните за денонощие се усили до едно от най-високите в света.

Новите ограничения разгласи министър-председателят Андрей Бабиш. Те влизат в действие от сряда, 14 октомври и включват още: затваряне на всички заведения за хранене, питейни заведения и клубове до началото на ноември; ограничение на обществените събития - няма да могат да се събират повече от шест души на едно място; не разрешава се потреблението на алкохол на публични места.

" Ако междинният брой на възпроизвеждане се понижи до 0.8, ограниченията ще бъдат облекчени ", дава обещание Бабиш. Така нареченият R-номер (от reproduction - възпроизвеждане, англ.) мери способността на болестта да се популяризира. В момента той е към 1.4.

Чехия е измежду страните давани за образец поради метода, по който се оправи с пандемията в началото ù, напролет. Тя беше първата европейска страна, която задължи популацията си да носи маски на обществени места и първата, която облекчи ограниченията, когато вирусът стартира да отстъпва.

И въпреки всичко - отбелязва Politico - държавното управление реагира релативно мудно, когато броят на инфектираните още веднъж стартира да пораства и вкара " плахи " ограничения едвам когато дневният брой на доказаните новозаразени наближи и трансферира 1000. На 9 октомври в страната бяха открити повече от 8 600 случая на заболели от 8,600 COVID-19. Ако приказваме за съпоставяне на база глава от популацията, в Съединени американски щати това би се равнявало почти на 259 000 случая.

Чешките медици на първа линия също са съществено наранени от пандемията. По данни от Чешката здравна камара броят на инфектираните здравни експерти съвсем се е удвоил в границите на една седмица. Към 10 октомври са инфектирани 978 лекари и 1 862 медицински сестри.  В резултат на дефицита на експерти най-вероятно държавното управление ще " активизира " студенти по медицина в четвърти и пети курс. 

Подобно на съседката си Словакия не разрешава събирането на повече от шест души на едно място за ограничение на коронавирусната пандемия. Ограничението влиза в действие също от на следващия ден, 13 октомври, предава ДПА.

Останалите въвеждани ограничения (в мощ от четвъртък) са: наложително носене на маска на публични места; затваряне на фитнес центровете, плувните басейни и сауните; ограничение работата на заведенията за хранене, които ще могат да извършват само поръчки за у дома, само че не и да обслужват клиенти на място; питателните магазини и аптеките ще имат " прозорци " от часове, в които ще обслужват само възрастни хора; провеждането на събитията с доста хора се забраняват; спортните надпревари ще се организират без аудитория.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР