Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. То

...
Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. То
Коментари Харесай

Отлага се плащането на зъбни протези от Здравната каса

Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отсрочва. То трябваше да стартира от 1 май, само че остава за август.

Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да се схванат по какъв начин да се регламентира предписването на протезите и доплащането за тях от пациента.

В бюджета за тази година са планувани 3 милиона лв. за направата на изделията, само че към този момент е под въпрос дали ще бъдат изхарчени за това.

Сега касата заплаща на зъболекарите действия по възобновяване на функционалността на дъвкателния уред и контролните прегледи.

Сумата е 287 лв., а пациентът не доплаща. Плаща изработването на протезата. Предвиждаше се Касата да поеме част от цената, а пациентът да доплати разликата.

Защо това не се случи?

Йорданка е със зъбни протези от 20 години. За последните е платила 600 лв..

„ Аз съм пети чифт протези променям, следва ми шести. Всичко това сама си го заплащам. Събирам си парички, с цел да мога да си ги направя “, изясни дамата пред БТВ.

От началото на май Касата трябваше да заплаща част от цената на протезите, само че не се реализира единодушие с какъв тъкмо документ зъболекарите да предписват изработването им от зъботехниците, които пък по-късно да получат парите от касата.

Спорно е и по какъв начин ще става доплащането от пациента - непосредствено на зъботехника или през зъболекаря.

„ Ние, лекарите по дентална медицина, нямаме желание и за момента не сме съгласни да бъдем пощенска кутия. Трябва да има законова норма, която да разпореди по какъв метод и за какво ще става доплащането “, уточни доктор Георги Сойтариев, зам.-председател на Български зъболекарски съюз.

От Касата разясняват, че са подготвили предложение по какъв начин да проработи смяната. Започват и нови договаряния, в това число за цената на протезите. От Асоциацията на зъботехниците споделят, че допустимата е най-малко 250 лв..

Предстои да се реши каква част от цената ще поеме касата и каква ще остане за доплащане от пациента. Новите договаряния сред НЗОК и Зъболекарския съюз би трябвало да приключат до 1 юли.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР