Лукът е ценен за здравето ни, както и за вкуса

...
Лукът е ценен за здравето ни, както и за вкуса
Коментари Харесай

Защо лукът е полезен за здравето ни

Лукът е скъп за здравето ни, както и за усета на храната ни. Той е част от фамилията на цъфтящи растения, което включва и други известни растения като чесън, шалот и праз. Лукът е прочут с усета си, универсалността и релативно ниската си цена, като е източник на разнородни хранителни субстанции. Тези здравословни хранителни качества на лука включват витамини, минерали и растителни съединения. Освен това, лукът е прочут с лечебните си свойства, които са приети от хиляди години. Преди десетилетия се е употребявал за филтриране на кръвта.

Някои от изгодите за здравето, които се свързват с потреблението на лук, включват понижаване на риска от сърдечни болести, възстановяване на имунната функционалност, противовъзпалителни свойства и подкрепяне на положителното зрение. Тези изгоди са единствено някои от многото, които лукът може да обезпечи за нашето здраве и благоденствие.

100 г лук нормално съдържат към 40-50 калории, почти 9-10 г въглехидрати, към 1 г белтъчини, малко или никакво количество мазнини и към 1,5-2 г фибри. Те също по този начин съдържат към 89-90 г вода. Освен това, лукът е източник на значими витамини и минерали, в това число витамин C, витамин B6, фолиева киселина, калий и магнезий. Той също по този начин е богат на антиоксиданти и фитохимикали, които могат да имат позитивни резултати върху здравето.

Лукът може да има позитивно въздействие върху сърцето заради наличието си на разнообразни хранителни субстанции. Например витаминът С и флавоноидите, които се намират в лука, са известни с антиоксидантните си свойства, които могат да оказват помощ за понижаване на възпалението и окислителния стрес в сърдечно-съдовата система. Освен това лукът съдържа алицин, съединяване, което е известно с антибактериалните си и антикоагулантни свойства. Това може да помогне за поддържането на здравето на сърцето. Някои проучвания също по този начин демонстрират, че постоянното изразходване на лук може да помогне за понижаване на равнищата на холестерола в кръвта и кръвното налягане, което е обвързвано с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести. Все отново значимо е да се обърне внимание на цялостното здравословно хранене и метода на живот, с цел да се поддържа оптималното сърдечно здраве, написа puls.

Има проучвания, които демонстрират, че лукът може да има евентуални антиракови свойства. Той съдържа фитохимикали, като алицин, който е прочут със своите антиоксидантни и антиинфламаторни свойства. Тези свойства могат да оказват помощ за понижаване на риска от разнообразни типове рак, като да вземем за пример рак на червата, рак на простатата, рак на белия дроб и други. Освен това, наличието на флавоноиди и сулфиди в лука също се свързва със отбрана против развиването на ракови кафези. Тези хранителни субстанции могат да оказват помощ за забавянето на растежа на раковите кафези и за индукцията на тяхната апоптоза (програмирана клетъчна смърт).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР