Частичното изключване на руските банки от SWIFT и плановете за

...
Частичното изключване на руските банки от SWIFT и плановете за
Коментари Харесай

Новите санкции вероятно ще произведат двуцифрен срив на рублата и банкова паника в понеделник

Частичното изключване на съветските банки от SWIFT и проектите за заледяване на огромна част от валутните запаси на централната банка евентуално ще имат гръмотевичен резултат. За разлика от множеството стопански наказания, които всекидневно нанасят вреди посредством ограничението на търговията и интензивността, този път финансовата система на Русия ще бъде изправена пред офанзива от личното ѝ население.

Още през уикенда в обществените мрежи се появиха фотоси и клипове от опашки пред банкомати и репортажи на задгранични медии за това по какъв начин хората се пробват да си набират пари в брой и да ги извърнат в евро или долари. Руската централна банка се принуди да излезе в неделя с изключително известие в увещание, че финансовата система е постоянна. Очакванията са при отварянето на пазарите в понеделник рублата да е под мощен напън, като към този момент банки я обменят на равнища 130-140 за евро, което спрямо курсовете от петък е спад от над 30%.
Страхът за парите
Причината за суматохата е, че съветските жители обективно се намират в неопределеност какъв тъкмо резултат ще имат глобите, и разумно избират да се запасят с пари в брой. Освен това упованието рублата да се обезцени внезапно естествено поражда бягство от нея и хората се пробват да спасят покупателната дарба на спестяванията си, като ги извърнат в други валути - най-много евро и долари.

Колко мощен ще е натискът зависи от това до каква степен руснаците имат доверие, че Кремъл може да се оправи с финансовия потрес. Теоретично централната банка би могла да тушира суматохата като интервенира в поддръжка на рублата. Русия в последните години усили доста валутните си запаси (благодарение и на скъпите петрол и газ) и те възлизат на към 630 милиарда $. Голяма част от тях обаче са вложени в ликвидните дългови пазари на Съединени американски щати, Европа и Япония и оповестената глоба против Руската централна банка може да ги направи на практика неизползваеми. Така разполагаемата мощност за интервенции може да се окаже много по-малка от това, с което страната влезе във войната.
Реклама
При оповестяването на ограниченията ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че " Европейски Съюз и сътрудниците му целят да отрежат опциите на Путин да финансира военната си машина ". Реалният резултат обаче надалеч надвишава това и действително Руската централна банка може да се окаже с вързани ръце да финансира банките, които при засилени тегления ще имат потребност от ликвидност. Тя може да им обезпечава такава в рубли и за понеделник аукционът е разгласен за безлимитен. Проблемът за нея ще е да обезпечи ликвидност в твърда валута.

Пряк и неотложен резултат от глобите е и повишаване на кредитирането. В неделя втората по активи банка ВТБ разгласи, че повишава лихвите по жилищни заеми с 4 процентни пункта до 15.3%, други банки също повишават офертите си с 1-3 процентни пункта.
В очакване на Черен понеделник
Началото на седмицата обаче надалеч няма да е проблематично единствено за банковия бранш, като се чака всички съветски активи - от акции до държавен дълг, да са под напън от всеобщи разпродажби. Освен чисто финансовите аргументи всеки да желае да се освободи от рисковите активи, евентуално доста институционални и стратегически вложители усещат и репутационен напън да се причислят към глобите като прочистят портфейлите си от съветски бумаги.

Някои вършат това с цената на солидни загуби. Например след напън от английското държавно управление петролният колос BP ще пристъпи към освобждаване от своите близо 20% дял в Роснефт.
Реклама
" С новообявените наказания, които евентуално ще осакатят съветската стопанска система и да понижат атрактивността на всичко, което се е докосвало до Москва, вложителите всеобщо ще изоставен кораба. А защото централната банка е изправена пред съществени ограничавания за валутни интервенции, рублата мъчно ще откри дъно. Никой не желае да се пробва да хване падащ нож " разяснява пред BBC Карл Шамота, основен пазарен пълководец на консултантската компания Corpay.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР