Кризата в Червено море с продължаващите атаки срещу корабоплаването вероятно

...
Кризата в Червено море с продължаващите атаки срещу корабоплаването вероятно
Коментари Харесай

Кризата в Червено море може да намали капацитета на морските превози с 20%

Кризата в Червено море с продължаващите офанзиви против корабоплаването евентуално ще стане причина за ограничение с до 20% на потенциала за транспорт на контейнери сред Азия и Европа. Това предвижда датската корабна компания Maersk, написа Reuters.

Повечето контейнерни превозвачи пренасочиха корабите си от маршрута през Червено море по по-дългия маршрут към Африка, с цел да избегнат офанзивите на йеменските бунтовници хути. По-дългото корабоплаване обаче докара до по-високи разноски и такси.

Рисковата зона и офанзивите се разшириха. Това принуди нашите плавателни съдове да удължат още повече курсовете си, което докара до увеличение на времето и разноските за приемане на товара до местоназначението му от клиентите “, показват от Maersk.

Разходите за гориво на Maersk по засегнатите направления сред Азия и Европа към този момент са с 40% по-високи. Германската Hapag-Lloyd, съгласно която рецесията може да бъде преодоляна преди края на 2024 година, също пренасочва корабите си.

Чрез ориентиране на трафика надалеч от Суецкия канал Maersk пресмята, че потенциалът на контейнерната промишленост сред Азия и Северна Европа и Средиземноморието ще бъде понижен с сред 15% и 20% през второто тримесечие.

Междувременно френската CMA CGM към момента изпраща някои кораби през Червено море, ескортирани от френски или други европейски военноморски фрегати.

Но по-голямата част от корабите се пренасочват заобиколно около Африка. Проблемът е, че би трябвало да отидете в пристанища, които не са крайната дестинация, и да претоварите на по-малки кораби. (Капацитетът) Танжер е пренаситен и би трябвало да се намерят други възможности – като испанските Алхесирас или Валенсия “, сподели основният изпълнителен шеф на компанията Родолф Сааде пред Le Monde.

Последиците от пътуванията към Африка включват тесни места и скупчване на кораби - които идват на пристанището по едно и също време - както и дефицит на съоръжение и потенциал.

Правим каквото можем, с цел да увеличим надеждността, в това число да плаваме по-бързо и да прибавим потенциал “, споделят от Maersk, допълвайки, че компанията е наела повече от 125 000 спомагателни контейнера.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР