Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение

...
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение
Коментари Харесай

Владимир Малинов отива в САЩ заради АЕЦ Козлодуй

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов отпътува на работно посещаване в Съединените американски щати през идната седмица.

Във Вашингтон ще се организира първото съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред двете страни за съдействие по плана за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

По време на визитата Малинов ще се срещне с асистент държавния секретар по въпросите на енергийните запаси на Съединени американски щати Джефри Паят. Планирана е среща и с асистент секретаря по интернационалните въпроси в Департамента по енергетика на Съединени американски щати Андрю Лайт.

Владимир Малинов ще беседва с представители на финансиращи институции като Американската корпорация за интернационално развиване (U.S. DFC), както и с федералната организация за експортно кредитиране на Съединени американски щати EXIM Bank, с цел да разиска опциите за присъединяване в реализацията на планове в българския енергиен бранш.

В края на 2023 година държавното управление на Николай Денков разгласи рестарт на плана за изграждане на два нови нуклеарни блока в АЕЦ " Козлодуй ". Кабинетът взе решение за разпределяне на 500 млн. лв. на специфичното сдружение " АЕЦ Козлодуй Нови мощности ", което би трябвало да осъществя строителството, като проектът е 7-и блок да е подготвен до 2033 година

Паралелно с реализацията му ще върви и подготовката за още един - осми реактор в централата в Козлодуй. Идеята е градежът да върви редом, с цел да се обезпечат потребностите на енергийната система в бъдеще.

Става дума за американски реактори по технологията AP 1000. " Уестингхаус " подписа през април контракт с плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " за предварителни инженерни действия за създаване на 7-и блок с подобен реактор. Технологията още не е стъпила в Европа - реактори от това потомство към момента има единствено в Съединени американски щати и Китай, като България може да стане първата европейска страна, която да вкара американските реактори.

В края на февруари 2024 година Народното събрание дефинитивно ратифицира съглашението сред България и Съединените щати за нуклеарно партньорство, в това число в плана по създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Преди това България да договаря с южнокорейската компания " Хюндай " за градежа на новите енергийни блокове.

Алтернативното предложение на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) беше за удължение на периода за договаряния и включването на още един участник - американската компания " Бехтел ", с която " Уестингхаус " работи в Чехия и Полша. То не беше признато от Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР