Цените на златото, среброто и платината се покачиха през тази

...
Цените на златото, среброто и платината се покачиха през тази
Коментари Харесай

Злато, платина, сребро: Ралито на благородните метали продължава

Цените на златото, среброто и платината се повишиха през тази година и съгласно стратезите през идващите месеци те могат да продължат да доближават нови рекордни стойности. Те получиха сериозен подтик в сряда, откакто по-меките от предстоящото данни за инфлацията в Съединени американски щати ускориха вероятността за понижаване на лихвените проценти от Федералния запас в близко бъдеще, написа CNBC.

В средата на тази седмица цените на златото се откриха на най-високото си равнище от над три седмици насам, а среброто доближи най-висока стойност от повече от три години. Платината пък се изкачи до съвсем едногодишен връх. Спот цени на златото леко се намалиха в четвъртък и се търгуваха към 2382 $ за тройунция, откакто през миналата сесия доближиха най-високото си равнище от 19 април насам. През последните седмици жълтият метал неколкократно означи исторически върхове.

Междувременно спот цените на среброто се търгуваха с 0.5% по-ниско на равнище от към 29.54 $ за тройунция. Благородният метал, който от време на време се разказва като „ по-бедния братовчед “ на златото, за малко доближи 29.73 $ в сряда, с цел да записва най-високото си равнище в границите на един ден от февруари 2021 година насам. Цените на платината с доставка през юли се търгуваха с 0.7% по-високо в четвъртък на равнище от 1 077 $ за тройунция, разширявайки облагите си, откакто завършиха сесията в сряда с растеж от 2.4%.

Неотдавана стратези от Saxo Bank разясниха, че цените на златото скоро могат да тестват равнището от 2400 $, среброто да се повиши до 30 $, до момента в който платината има капацитет за скок до 1130 $. Danske Bank - датска мултинационална банкова и финансова корпорация - разгласи в сряда, че тематиката ѝ „ година на металите “ продължава да набира скорост през последните седмици, като уточни своите желания към златото, среброто и медта. Отделно от това анализаторите от ROTH Capital Partners дават прогноза за още по-високи цени на златото и среброто през идващите месеци.

Цената на златото в този момент наподобява подготвена да се увеличи и да пробие скорошните върхове, достигнати през април. Можем да сложим техническа цел за покачване до 2 600 $ ", показва Джей Си О`Хара, основен механически пълководец в ROTH Capital Partners.

За среброто О`Хара счита, че в случай че цените съумеят да пробият над 30 $, „ то ще има дребна опозиция до полето на 35-37 $ “.
Предпазлив метод
Златото, което нормално се смята за актив „ несъмнено леговище “ във времена на финансова неустановеност, бележи прогресивен тренд от края на 2022 година макар високите лихвени проценти и относително мощния щатски $. Цените на жълтия метал, както и на среброто, нормално имат противоположна взаимозависимост от лихвените проценти.

Средата на по-високи лихвени проценти нормално вреди на търсенето на злато и сребро, защото те не носят рента, което ги прави по-малко привлекателни спрямо вложенията, които заплащат, като облигациите. Затова и не всички чакат цените на благородните метали да продължат да се покачват през идващите месеци.

Ева Мантей - пълководец по суровините в нидерландската банка ING - уточни по-рано този месец, че цените на златото евентуално ще се намалят през това тримесечие,

защото Фед продължава да ползва внимателния си метод и в случай, че геополитиката към този момент е регистрирана в актуалната цена “.

По думите на Мантей ING чака междинните цени на златото през второто тримесечие да бъдат към 2 250 $ за тройунция, а през 2024 година - 2 218 $. По-рано банката беше декларирала, че цените на златото евентуално ще доближат своя връх от приблизително 2 300 $ през последните три месеца на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР