Плавните продажби на електрически автомобили са задължителни за постигане на

...
Плавните продажби на електрически автомобили са задължителни за постигане на
Коментари Харесай

Има ли какво да задвижва електромобилността?

Плавните продажби на електрически коли са наложителни за реализиране на климатичните цели. Но продажбите на електрически автомобили на Запад са намалели и в случай че държавните управления желаят те да се възстановят, това може да е за сметка на личните им стопански системи, написа в специфичен материал BBC.
Числата
Всеки водач на автомагистрала ще познае чувството: карате си, минавате километри от пътя без проблем и по-късно от нищото се появява закъснение. Нещо сходно се случва на пазара на електрически транспортни средства през 2024 година След години на внезапно повишаване на продажбите растежът наподобява стопира.

Замяната на колите, задвижвани с изкопаеми горива, с електрически автомобили е централна част от проекта на държавното управление на Обединеното кралство за реализиране на задачите си в региона на климата – пътният превоз съставлява 12% от световните излъчвания.

Въпросът е дали това е проблясък, който скоро ще изчезне в огледалото за назад виждане, или ще се окаже по-трайно? И в случай че това продължи, дали държавните управления ще имат кураж да създадат каквото е належащо, с цел да запазят чистото нулево шоу на пътя?
Трябва да купим доста повече електрически автомобили, с цел да реализираме климатичните цели
Ръстът в продажбите на EV е незабравим. През 2020 година е имало 10 милиона електрическия автомобил по пътищата, през 2023 година те са били 45 милиона. Но продажбите би трябвало да останат възходящи.

До 2035 година Международната организация по енергетика (МАЕ) споделя, че ще би трябвало да има 790 милиона електрическия автомобил, в случай че желаеме да достигнем чистата нула доникъде на века. Това значи растеж на продажбите от 27% всяка година.

Ето за какво фактът, че световните продажби на най-големия производител на електрически автомобили в света, като Tesla да вземем за пример, в действителност са били по-ниски през първото тримесечие на 2024 година, в сравнение с през същия интервал на 2023 година, повдигна вежди.

Най-големият производител на електрически автомобили в Китай BYD се бори с Tesla за първото място. BYD също означи закъснение сред януари и март.

А продажбите на електрически автомобили в Европа са спаднали с повече от 10% на годишна база през последното тримесечие на предходната година – макар че в Обединеното кралство общите продажби се усилват по отношение на предходната година.
Хората просто не са сигурни, че си заслужава
В Обединеното кралство анализаторите споделят, че мощните продажби на електрически автомобили през последните години са били подхранвани от покупки на служебни коли, с помощта на великодушните данъчни облекчения.

Но пазарът на семействата се оказва по-костелив орех, като хората споделят, че са отблъснати най-много от високата цена. Средната цена на нов EV в Съединени американски щати е над 60 000 $. Цените са сходни високи в Европа и Обединеното кралство.

Големите държавни дотации и по-голямата успеваемост на производството значат, че междинната цена за китайски консуматор е единствено 30 000 $. А хечбекът Seagull на BYD се продава за по-малко от 10 000 $. Китай също по този начин създава доста повече електрически автомобили от потребностите на вътрешния пазар - елементарно може да наводни пазарите на Съединени американски щати и Европа с евтини коли, в случай че не бяха арестувани от мита.
Трудни избори
Ето това е алтернативата пред европейските и американските политици. Те желаят по-евтини електрически автомобили, с цел да улеснят климатичния преход, само че не с цената на подкопаване на техните лични производители на коли - като Ford и Volkswagen - и локалните работни места.

Всъщност диалогът е за повишение на цените и други търговски бариери за вноса, с цел да се предпазят ултраконкурентните китайски електрически автомобили. Точно това направи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън тази седмица с ново мито от 100% върху вноса на китайски електрически автомобили.

IEA към момента предвижда нарастване на продажбите през 2024 година, което ще ни държи повече или по-малко на пътя към чистата нула.

Оптимистите се надяват повече хора да купуват електрически автомобили, когато на пазара в Европа и Америка се появят използвани коли с понижени цени. Но този чист път не е обезпечен. Възможно е цените на електрическите автомобили на Запад да се окажат постоянни, до момента в който Китай продължава да създава супер евтини транспортни средства.

Ако това се случи, упованията са напрежение сред желанието на западните държавни управления да декарбонизират превоза и желанието им да защитят локалните първенци в производството да стане още по-остро. На някакъв стадий може да бъдат принудени да избират.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР