Един от основните въпроси, които вълнуват инвеститорите в момента е

...
Един от основните въпроси, които вълнуват инвеститорите в момента е
Коментари Харесай

Колко близо е Фед до намаление на лихвите?

Един от главните въпроси, които вълнуват вложителите сега е по кое време тъкмо Федералният запас ще стартира да понижава лихвите. Въпреки че близо половината от пазарните участници чакат понижение през септември, към момента не е ясно дали Американската централна банка ще предприеме понижение през есента. Особено предвид на обстоятелството, че следва да забележим още няколко пъти данни за инфлацията и трудовия пазар.

В последното известие до клиентите си анализаторите на Bank of America насочиха предизвестие, че лихвените равнища на Фед са високи, само че все пак започването на понижението им към момента не е на дневен ред и е надалеч.

Според капиталовата банка на централните банкери им е належащо още време преди да се решат към първата крачка в посока понижение. Особено предвид на обстоятелството, че инфлацията в бранша на услугите продължава да е над задачата.

Според нашите оценки е малко евентуално да приказваме за развиването на стагфлация ”, разясниха стратезите на Bank of America. “Перспективите за потребителските разноски са постоянни. Данните за продажбите на дребно през април не се оказаха изключително мощни. От значимо значение ще бъде това, което ще забележим през идващите няколко месеца ”, допълниха анализаторите на банката.

Пазарите реагираха мощно след оповестените данни за CPI показателя предходната седмица. Добрите вести покачиха оптимизма измежду пазарните  за понижение на лихвите с 0.50% до края на годината. Според някои анализатори обаче тези упования са много оптимистични.

CPI показателят през първите три месеца на годината бе висок, заради което понижението в границите на един месец не би трябвало да е успокояващо. В допълнение на това стопанската система продължава да е постоянна, а пазара на труда е мощен ”, разясниха от Bank of America.
Фед не би трябвало да бърза с понижението
Според Филип Джеферсън, който е заместник-председател на Федералния запас, последните данни за инфлацията са окуражаващи, само че към момента е рано да се каже дали растежа в цените трайно понижава.

На стопански конгрес в Ню Йорк Джеферсън разяснява, че към момента е рано, с цел да се каже дали дезинфлационният развой в Съединени американски щати е дългогодишен.

Коментарите на Джеферсън бяха сходни с тези на Рафаел Бостик и Майкъл Бар от началото на седмицата. И двамата членове на Фед подчертаха, че към момента би трябвало да има задоволително доказателства, че инфлацията настойчиво върви към задачата от 2% преди да бъдат понижени лихвите.

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – ценовия показател на разноските за персонално ползване, доближи 2.7% през март.

Джеферсън съобщи, че централната банка ще прави оценка деликатно постъпващите стопански данни, само че не сподели дали ще поддържа понижаване на лихвите по-късно през годината.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР