Според Oxford Economics световните цени на храните се очаква да

...
Според Oxford Economics световните цени на храните се очаква да
Коментари Харесай

Световни цени на храните може най-накрая да се понижат

Според Oxford Economics международните цени на храните се чака да намалеят през 2024 година, което ще облекчи купувачите, написа CNBC.

Нашата съществена прогноза е международните цени на питателните артикули да отбележат годишен спад през тази година, което ще понижи натиска върху цените на дребно на питателните артикули по-нататък по веригата ", показват от компанията за стопански разбори.

Основната движеща мощ зад този предстоящ спад на питателните артикули е " изобилното предложение " на доста значими култури, изключително на пшеница и царевица. Богатите реколти през последните месеци на двете съществени култури доведоха до непрекъснат спад на борсовите ставки. Фючърсите на пшеницата поевтиняха с съвсем 10% от началото на годината до момента, до момента в който тези на царевицата изгубиха към 6% за същия интервал, съгласно данни на FactSet.

Земеделските производители усилиха производството на пшеница и царевица за зърно в резултат на по-високите цени, откакто Русия стартира нашествието си в Украйна през 2022 година В резултат на това реколтата от царевица в международен мащаб за пазарната година, приключваща през август тази година, евентуално ще доближи рекордни равнища, сочи още анализът на Oxford Economics. Прогнозите са, че реколтата от пшеница също ще бъде висока, въпреки и малко по-ниска от рекордното равнище през пазарната 2022-2023 година
Война сред Русия и Украйна
Натискът върху предлагането на зърнени култури в Русия и Украйна също е измършавял. Въпреки разпадането на самодейността " Черноморско зърно " през юли предходната година, украинският експорт на селскостопански артикули се задържа на положителни равнища ”, написа водещият икономист на Oxford Economics Киран Ахмед, като добавя, че износът на съветска пшеница също залива интернационалните пазари, поддържайки ниски цени.

Пшеницата и царевицата, дружно с ориза, съставляват повече от половината от международния калориен банкет. Това значи, че посоката на придвижване на цените им ще окаже решаващо въздействие върху бюджетите за храна на потребителите по света, излиза наяве още от отчета.

Въпреки че цените на пшеницата и царевицата означиха сериозен спад обаче, тези на ориза непрекъснато се повишават, като международните доставки са затруднени от рестриктивните мерки за експорт, наложени от Индия, която стои зад към 40% от международното произвеждане. Слабата годишна продукция в страната през предходната година също докара до повишение на цените. За разлика от спада в цените на пшеницата и царевицата, фючърсите на необработения ориз нарастнаха с над 8% от началото на годината.

По данни на Световната банка през 2023 година международните цени на питателните артикули означават спад от 9%. По сходен метод международният ценови показател на Агенцията по храните на Организация на обединените нации доближи тригодишно дъно през февруари, само че през март означи леко възобновяване, подбудено от нарастването на цените на млечните артикули, месото и растителните масла.

Очакваме цените да спаднат с още 5.6% през тази година, преди да се покачат на годишна база през идната година ", добави Ахмед.

Въпреки това Oxford Economics отбелязва, че рисковете за прогнозата за цените на храните към момента са " преобладаващо в посока нагоре ", като се имат поради неподходящите климатични условия. Лошото време понижава доверието на агробизнеса и прогнозите за реколтата, като в последно време какаото се повиши до рекордни равнища, защото западноафриканските фермери се сблъскват с неприятно време и заболявания. Ако неприятните метеорологични условия се запазят, вероятностите за реколтата може да се влошат и в други основни райони.

" Въпреки това считаме, че в този момент цените са покрай долната граница и ще стартират да се покачват последователно през втората половина на 2024 година ", се споделя в отчета.

“Купувачите в Африка и Азия също са се въздържали от покупка на пшеница с вярата за още по-ниски цени - и тяхното завръщане на пазара може да докара до възобновяване на ставките “, съобщи Киран Ахмед.

По думите му цените на ориза, които остават високи, биха могли да насърчат повече експортни ограничавания от страна на Индия.

Ето за какво, въпреки че съгласно нашия главен сюжет цените на питателните артикули ще останат потиснати през тази година, нарастват рисковете, че те могат да се възстановят по-силно от предстоящото. Това би могло да задържи инфлацията на цените на храните по-висока от тази в нашия базов сюжет, като резервира натиска върху потребителите ", заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР