Ралито на златото продължава и цената в четвъртък достигна нов

...
Ралито на златото продължава и цената в четвъртък достигна нов
Коментари Харесай

Цената на златото покорява нови върхове

Ралито на златото продължава и цената в четвъртък доближи нов исторически връх – 2 205 $ за тройуниця. Прогнозите са, че през втората половина на годината цените може да се повишат до 2300 $, сподели Аакаш Доши, началник на изследването на суровините в Северна Америка на Citi, пред CNBC.

Групата за финансови услуги Macquarie също предвижда, че цените на златото ще доближат нови върхове през втората половина на годината. Въпреки че признават, че физическите покупки на злато са повишили цените, стратезите на Macquarie приписват неотдавнашния скок в цените от 100 $ на „ обилни покупки на фючърси “.

Централните банки, които закупиха исторически количества злато през последните две години, не престават да бъдат мощни купувачи и през 2024 година “, споделят от Световния съвет по злато.

Тези покупки ускориха цените на златото макар високите лихвени проценти и мощния $, споделят екперти пред американската медия.

Освен че Народната банка на Китай купи най-вече злато измежду международните централни банки, страната записва и най-голямото количество покупки на дребно на злато.

На равнище консуматори на дребно Китай беше главен фактор за мощно търсене на злато предходната година, защото хората се насочиха към злато, с цел да се диверсифицират от други класове активи “, сподели Фан.

Според данни на Световния съвет по златото Китай изпревари Индия и стана най-големият покупател на златни бижута в света през 2023 година Китайските консуматори са купили 603 тона златни бижута предходната година, което е 10% нарастване от 2022 година

Наред с Китай потребителското търсене на злато в Индия също е едно от най-големите в света. Инвестициите на Индия в златни кюлчета и монети са нарастнали със 7% на годишна база. Търсенето на злато от централната банка на страната също продължава да бъде мощно, като Централната банка на Индия закупи 8.7 тона злато през януари, отбелязвайки най-високата месечна покупка от юли 2022 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР