Бюджетът на САЩ ще отпусне субсидии в размер на 52,7

...
Коментари Харесай

Окончателно: САЩ дават 52,7 млрд. долара на чип-индустрията


Бюджетът на Съединени американски щати ще отпусне дотации в размер на 52,7 милиарда $ за чип-индустрията в страната (снимка: CC0 Public Domain)

Американският президент Джо Байдън подписа дълго чакания нов закон, който ще обезпечи дотации в размер на $52,7 милиарда за компании, които се занимават с проучвания и произвеждане на полупроводници на територията на Съединени американски щати. Това би трябвало да подтиква напъните на фирмите и да помогне на страната да е по-конкурентоспособна по отношение на напредъка на Китай в региона на науката и технологиите.

„ Бъдещето ще се прави в Америка “, сподели Байдън във връзка събитието. Неясно обаче остана по кое време локалното министерство на търговията ще оформи разпоредбите за разпределяне на безвъзмездните средства и какъв брой време ще отнеме подписването на плановете.

Главните изпълнителни шефове на Micron, Intel, Lockheed Martin, HP и AMD участваха на подписването, наред с губернаторите на Пенсилвания и Илинойс, кметовете на Детройт, Кливланд и Солт Лейк Сити.

Новият закон има за цел да облекчи дефицита на чипове, който в последните години засегна всичко – от коли и оръжия до перални машини и видеоигри. Хиляди коли и камиони останаха в заводите в очакване на доставките на чипове, които са им нужни, с цел да могат да работят.
още по темата
Новата норма включва и 25% капиталов данъчен заем, оценен на 24 милиарда $, за създаване на фабрики за чипове.

Много щатски законодателите споделиха, че нормално не биха подкрепили сходни огромни дотации за частния бизнес, само че означиха също, че Китай и Европейският съюз към този момент са дали милиарди във тип на тласъци на своите компании за чипове.

Американските политици цитираха и рисковетe за националната сигурност и големите проблеми с световната верига на доставки, които попречиха световното произвеждане през последните години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР