Брюкселското зеле е от групата кръстоцветни зеленчуци. То е много

...
Брюкселското зеле е от групата кръстоцветни зеленчуци. То е много
Коментари Харесай

Брюкселското зеле е полезно при куп болести, вижте кои са те

Брюкселското зеле е от групата кръстоцветни зеленчуци. То е доста богато на фибри, витамини и минерали, а е с ниско наличие на калории. В него се откриват фолат и манган. Зеленчукът е богат и на антиоксиданти, намаляващи оксидативния стрес в клетките.
Консумацията на брюкселското зеле може да защищити от рак. Някои изследвания демонстрират, че високите равнища на антиоксиданти в зеленчука могат да оказват помощ за предотвратяване от колоректален рак. Според откриватели съединения в брюкселското зеле понижават възпалението, което предизвиква болести като рак, само че и диабет и сърдечни болести.
Брюкселсоко зеле е извънредно богато на витамин К, който е от значително значение за образуването на кръвни съсиреци, които стопират кървенето. Витамин К играе роля в растежа на костите и може да защищити от остеопороза, положение, характеризиращо се с прогресивна костна загуба. В изследване се открива, че витамин К усилва здравината на костите и понижава риска от фрактура на костите при дами в менопауза.
Брюкселсоко зеле е с високо наличие на витамин С. То обезпечава 81% от дневните потребности от витамина. Той е значим за растежа и възобновяване на тъканите в тялото, само че също по този начин покачва имунната система. В обзор, включващ 11 000 участници, се открива, че витамин С понижава тежестта на елементарната простуда и понижава нейната дълготрайност приблизително с 8% при възрастните. Съединенията в брюкселското зеле също по този начин оказват помощ за изхвърлянето на нездравословните химикали от тялото.
Тези, които не употребяват риба и морски блага, приемът на омега-3 може да бъде по-ограничен. Брюкселското зеле е един от най-хубавите източници на омега-3 мастни киселини. 78 г порция варено брюкселско зеле включва 135 мг алфа-линоленова киселина, тип омега-3 киселина. Доказано е, че киселините понижават триглицеридите в кръвта, забавят когнитивния спад и понижават инсулиновата устойчивост. Включването на няколко порции брюкселско зеле всяка седмица може да помогне за лесното набиране на омега-3 киселини, като 78 г порция от зеленчуците обезпечава 12% от дневната потребност за дамите и 8.5% за мъжете.
Брюкселсоко зеле е здравословно допълнение към всяко хранене и елементарно се включва в салатите и гарнитурите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР