Брекзит е най-голямата мирновременна криза, пред която сме се изправяли,

...
Брекзит е най-голямата мирновременна криза, пред която сме се изправяли,
Коментари Харесай

Тереза Мей на практика е извън играта. Тя остава лидер само на думи

Брекзит е най-голямата мирновременна рецесия, пред която сме се изправяли, а Брекзит без договорка може да провокира изключителна обстановка в страната. Дълбочината и мащабът на раздялите и нежното болшинство в поддръжка на овакантяване на Европейския съюз значат, че най-разумната стъпка би била да се отсрочи решението, да се завършат договарянията и тогава да се създаде референдум. За страдание този вид е неосъществим.

Но точно в идната фаза на договарянията ще бъдат избистрени детайлите към бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз. В взаимозависимост от това, което се случи на тези договаряния, може в действителност да няма смяна на сегашния ни статут, а следователно какъв е смисълът от напускането? Или, което е доста по-вероятно, последователите на Брекзит ще изискат обилни промени, които да отразяват личните им възгледи - визии, които ще ужасят и изплашат по-голяма част от гласоподавателите, когато те осъзнаят мащабите на това, което се случва. Всъщност поддръжниците на Брекзит желаят да разрушат по-голяма част от това, което считаме за опора на цивилизования живот в актуалния свят.

Произвеждане на референдум в този момент най-малко ще даде опция на хората да реагират на осъзнаването, че лесните и лековати обещания от преди три години са се изпарили. Сумата от спомагателни 350 милиона лири на седмица за Националното опазване на здравето се трансформира в 39 милиарда лири като цена на Брекзит, а всяко пени от тях ще бъдат заеми, взети от сегашната политическа върхушка, само че ще бъде изплащано от младото потомство, идващо след тях.

Самият аз съм срещу всички предлагани взаимни отстъпки, от разновидността "Норвегия плюс " до оставане в Общия пазар 2.0 и съглашение, сходно на това на Европейски Съюз с Канада. По един или различен метод те ще ни създадат второкласен жители във второкласен страна. Депутатите вярно отхвърлиха опасността от Брекзит без договорка, което предотвратява пагубен вид. Всички други разновидности и половинчати решения не устройват никого. Само нов референдум ще ни даде шанса да останем в Европейски Съюз и да продължим курса, който следвахме толкоз сполучливо през последните 50 години.

Както споделих на протестиращите предходната събота на демонстрацията в Лондон, отхвърлям с пренебрежение нашия имидж на остров, обгърнат в националния байрак, възхвален в фамозната фраза, въодушевила мнозина със смелия дух на Уинстън Чърчил през 1940: "Много добре, сами сме ". Аз съм очевидец на това. Видях по какъв начин армията ни се изтегля, по какъв начин градовете ни са бомбардирани, конвоите ни потопявани. Чърчил направи всичко по силите си да излезе от тази изолираност. Да останем сами в никакъв случай не е било вярата или желанието на Чърчил: това бе страхът му.

Сега се връщам обратно в годините: 70 години мир в Европа, 50 години партньорство сред Англия и останалата част от Европейски Съюз. Фашистите са изчезнали от Испания и Португалия, полковниците - от Гърция. Сега имаме 28 демокрации, работещи дружно на основата на споделен суверенитет, които реализират доста повече от това, което бихме постигнали поотделно. Не забравяйте, че точно спомените от войната в Европа поставиха основите на днешния Европейски Съюз.

Маргарет Тачър би била ужасена да види Англия изключена от европейската общественост. Тереза Мей се втурна през Ламанша предходната седмица, само с цел да бъде изключена от срещата на някогашните ни сътрудници и да се изправи пред избора на по-малкото зло. Ето какво направиха със страната ни последователите на Брекзит: национално оскърбление, създадено във Англия, създадено от Брекзит.

Англия не може да избяга от днешните световни действителности, от един все по-малък свят, застрашен от тероризъм, интернационално отбягване на налози, великански корпорации, суперсили, всеобща имиграция, от възхода на крайната десница, климатичните промени и цялостен куп други рискове. Наш дълг е да им противодействаме, като се опрем на нашите достижения в региона на мира и сигурността, които Европейски Съюз ни е дал, да запазим комерсиалните си връзки, където е необходимо и да запазим мястото си в центъра на международната сцена.

Носим отговорността да оставим и предадем на младото потомство страна, която е по-богата, по-силна и сигурна, в сравнение с сме я наследили. Да създадем това в партньорство с Европа е наша орис, а не да се потопим в самотния свят и заблудата, която ни предлага Доналд Тръмп като елементарен излаз.

Камарата на общините е разграничена и това отразява, протичащото се във всяко селце, всяко градче и във всеки огромен град във Англия. Но депутатите към момента могат да си свършат работата и мнозина от тях ще го сторят макар своята партийна преданост. Те ще създадат това, което считат за вярно.

Сега те носят още по-голяма отговорност да го сторят, тъй като с Тереза Мей на процедура е свършено. Тя остава водач единствено на думи, точно тъй като към този момент няма надзор върху събитията. Аз съм песимистичен към това да се "сменя коня " по време на съревнование, а надпреварата за водач на торите ще бъде още едно огромно безумство, само че такива са действителностите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР