Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на Северна

...
Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на Северна
Коментари Харесай

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като първата жена президент на Северна Македония в неделя и незабавно разпали още веднъж дипломатически спор със прилежаща Гърция, оповестява АП.

На церемонията в Народното събрание на страната Силяновска-Давкова назова страната си " Македония ", а не както е конституционнотото ѝ име " Северна Македония ".

Това накара гръцкия дипломат София Филипиду да напусне церемонията по встъпването в служба. По-късно гръцкото външно министерство излезе с изказване, в което се споделя, че дейностите на новия президент нарушават съглашение сред двете страни. Те излагат на заплаха както двустранните връзки, по този начин и вероятностите на Северна Македония да се причисли към Европейския съюз (ЕС).

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също укори избора на Силяновска-Давкова.

" За да продължи Северна Македония по сполучливия си път към присъединението към Европейски Съюз, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на промените и цялостното съблюдаване на своите обвързващи съглашения, в това число Споразумението от Преспа ", разгласява тя в X, като се базира на съглашението от 2018 година сред Северна Македония и Гърция.
 В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа
В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по съглашението от Преспа

Не се преценява с условието за Северна, не е отстранено слънцето от Вергина и демонстрира карти на " Велика Македония "

Няколко часа по-късно фон дер Лайен въпреки всичко разгласява поздравленията си към новия президент: " Поздравления, Гордана Силяновска-Давкова, че станахте първата жена президент на Северна Македония. Вашето водачество идва в решителен миг, когато страната ви напредва в промените си и продължава по пътя си към Европейски Съюз. Очаквам с неспокойствие да работя с вас. "

Използването на името " Македония " провокира мощна гръцка реакция, като Гърция упреква северната си съседка в заграбване на част от историята си.

Десетилетният спор беше позволен през 2018 година, когато двете страни подписаха съглашение и беше признато конституционното име " Северна Македония ". Тогава Гърция отдръпна възраженията си против присъединението на Северна Македония към НАТО и кандидатстването за участие в Европейски Съюз.

Това съглашение беше подписано от лявоцентристкото държавно управление на Северна Македония, срещу волята на дясноцентристката опозиционна група ВМРО-ДПМНЕ, към която принадлежи Силяновска-Давкова. Опозицията завоюва безпроблемно както президентските, по този начин и парламентарните избори предходната седмица.

Силяновска-Давкова е шестият президент, откогато дребната балканска страна получи самостоятелност от Югославия през 1991 година
 Снимка 664673
Източник:

" Не можех да си показва, че ще получа такова доверие от над 560 000 жители. Все още не мога да допускам. Аз ще бъда президент на всички жители. Ще се опитам да оправдая тези хиляди гласове, които са освен най-красивият подарък за рождения ми ден, само че и най-голямото обвързване, което съм имал в живота си. Време е за обединяване ", сподели Силяновска-Давкова, като се базира на обстоятелството, че публично беше известена за резултата в събота - на 71-ия си рожден ден.

По-голямата част от нейното послание беше фокусирано върху дамите и тяхната роля в обществото, обещавайки да " феминизира " и " европеизира " страната. " С помощта на нас, дамите, вие, мъжете политици, също ще се измененията и Македония ще стане почтено място за живеене ", сподели Силяновска-Давкова.

След полагането на клетва в Народното събрание, пред формалната резиденция на президента се състоя гала по предаване на длъжността.
 ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ
ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ

Страната ще има за първи път жена за президент - Гордана Силяновска

Силяновска-Давкова, народен представител в предходния парламент и академични професор и юрист, беше претендентът на дясноцентристката коалиция, водена от ВМРО-ДПМНЕ, и победи настоящия президент Стево Пендаровски с 69% от гласовете на балотажа предходната сряда. Избирателната интензивност беше 47,47%, над прага от 40%, нужен, с цел да се създадат изборите годни и да се избегне наново гласоподаване.

Силяновска-Давкова и Пендаровски също се сблъскаха през 2019 година

Припомняме, че съглашението с България също е измежду проблематичните тематики за ВМРО-ДПМНЕ. 

" Ще се заемем със дилемите си тук и ще чакаме и ще чакаме някой рационален ( в София - бел.ред.), с който да беседваме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен контракт да бъде част от преговорна рамка с Европейски Съюз е казус. Добросъседските връзки са нещо друго и се дефинират от интернационалните критерии ".

Това бяха част от Християн Мицкоски. Той даде изявление пред македонската телевизия " Канал 5 "

Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че пред Северна Македония.
 ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на разнообразни позиции за българите в Конституцията
ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на разнообразни позиции за българите в Конституцията

Избирателната интензивност към 17 часа доближи 40%, нужни, с цел да се разгласи вотът за законен

Председателят на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ даже уточни, че не вижда за какво е ужасно да има още един анекс към Договора с България, в който да се види какви правила ще се показват и с какво ще се влезе в тези диалози.

" При идея като сегашната, ние нямаме желание да поддържаме Договора с България ", закани се Християн Мицкоски.

Той даже повтори, че не има вяра Договорът за другарство и добросъседство с България да е " същинският развой " на присъединение на РСМ към Европейския съюз.

" Нямаме явен проект с изключение на гола изразителност, че би трябвало да им имаме вяра на Европейски Съюз, само че, господа, имаме вяра ви повече от 20 години. " Така Християн Мицкоски загатна, че ще окаже напън над Европейски Съюз за нов проект за преговорния развой.
 Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ оповестиха на България, че ще поддържат измененията в конституцията
Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ оповестиха на България, че ще поддържат измененията в конституцията

На срещата с тогавашния български министър председател Кирил Петков

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ даже даде да се разбере, че желаните от България промени в Конституцията ще станат факт, едвам откакто Северна Македония стане член на Европейски Съюз.

" Не одобрявам ултиматуми от Европейски Съюз , с които македонският народ ще заплати за грешките на някои неразумни политици ", уточни Християн Мицкоски.

Той се закле, че е първият, който желае да види родината си в Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР